Avusturya´da kurucusunun Nazi geçmişi nedeniyle Porsche caddesinin adı değişecek

Avusturya´nın Linz şehri perşembe günü, Porsche´nin kurucusunun Nazi geçmişi olduğunu keşfedilince otomobil üreticisi onuruna ismi verilen caddeyi yeniden adlandıracaklarını açıkladı.

Dünya
16 Aralık 2022 Cuma

Linz Belediyesi, 2019'da şehrin sokak adlarını araştırması için altı uzmandan oluşan bir komisyon görevlendirdi. Komisyon, kasım ayında yayınladığı raporunda toplam 1.158 isimden 64'ünü sorunlu buldu.

Hazırlanan raporda, cadde isimlerinin, Nazi ideolojisini yayan aktif destekçiler olmasalar da en azından Nazi partisinin üyeleri olan 61 erkek ve 3 kadına ait oldukları belirtildi.

Kendi adını taşıyan lüks otomobil markasının kurucusu Avusturya doğumlu mühendis Ferdinand Porsche de dahil olmak üzere özellikle dört kişi antisemit olarak belirlendi.

Bir şehir sözcüsü perşembe günü AFP'ye verdiği demeçte, Porscheweg ve diğer üç caddenin Linz'de yeniden adlandırılacağını belirtti. Sokaklar için henüz yeni bir isim belirlenmedi.

Belediye, komisyonun raporuna nazaran yaptığı açıklamada, "Porsche, NS (Ulusal Sosyalizm) savaş ekonomisinde merkezi bir rol oynadı ve toplama kamplarındaki mahkumların zorla çalıştırılmasını aktif olarak teşvik etti" dedi.

Porsche, Kurier gazetesinde yaptığı açıklamada yeniden adlandırma hareketini desteklemediğini belirtti. Kamusal alanda tarihin silinmesi bize göre herhangi bir sosyal ilerlemeye yol açmaz.

Komisyonun özellikle kusurlu bulduğu ve sokak adlarının değiştirileceği diğer üç isim ise besteci Hans Pfitzner, şovmen Franz Resl ve piskopos Johannes Maria Gfoellner.

Sokakların ve diğer halka açık yerlerin yeniden adlandırılması, Nazilerin 1938'de egemenliği altına aldığı ve Hitler'in doğum yeri olan Avusturya'da hâlâ hararetle tartışılan bir konu.

Avusturya, 200 bin kişilik Yahudi nüfusunun yaklaşık üçte birinin katledilmesine rağmen ancak son otuz yılda ciddi bir şekilde tarihini incelemeye aldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün