Almanya antisemitizmle mücadele eden ilk hükümet planını onayladı

Almanya hükümetini devirmek için aşırı sağcı bir darbenin planlandığının ortaya çıkmasıyla aşırıcılığın yükselişine dair korkuları artırmasından sadece birkaç gün önce, hükümet yetkilileri Almanya´nın özellikle antisemitizmle mücadele etmek ve Yahudi yaşamını teşvik etmek için tasarlanmış ilk planını onayladı.

Dünya
14 Aralık 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta engellenen darbe girişimi, QAnon komplo teorilerinden ve Avrupa çapında nüfuzu artan partilerin benimsediği aşırı sağ ideolojiden ilham alan bir grup tarafından organize edildi. CBS News, yaklaşık 130 baskında eski bir parlamenter ve eski Alman özel askeri kuvvetleri mensupları da dahil olmak üzere en az 25 kişi tutuklandığını bildirdi. Geniş çapta bir yeraltı ağından oluşan grup, Almanya parlamentosu Bundestag'a saldırmayı amaçlıyordu.

Alman ordusundaki neo-Nazilerin ve diğer aşırılık yanlılarının sayısındaki artış, son yıllarda yetkilileri alarma geçirdi. Aşırı sağcılar, 2019'da Halle'deki bir sinagog da dahil olmak üzere çok sayıda terör saldırısı düzenledi. Federal veriler, 2020'den 2021'e kadar ülke genelinde antisemit suçlarda önemli bir artış olduğunu gösterdi. Buna karşın, bu hafta RIAS izleme grubu tarafından hazırlanan bir rapora göre, Berlin'de gerçekleşen Yahudi karşıtı olaylar geçen yılın aynı döneminde 574 iken bu yılın ilk yarısında 450'ye düştü.

Alman hükümetinin yeni stratejisi beş eylem alanı tanımlıyor: veri toplama, araştırma ve antisemitizme ilişkin doğru değerlendirme, önleme olarak eğitim, Holokost anısına yeni yaklaşımlar, artan güvenlik ve Almanya'daki mevcut ve geçmiş Yahudileri görebilmek. 52 sayfalık plan, 2022'nin sonuna kadar antisemitizmle mücadele etmek için ulusal stratejilerinin sunduğu istendiği üye devletlerinden, Avrupa Birliği'nin 2021 eyleminin sonuna kadar bir yanıt niteliği taşıyor. 

Almanya'nın üst düzey Yahudi liderleri hükümetin önerisini memnuniyetle karşıladı. Almanya Yahudi Toplumu Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster yaptığı açıklamada, "Etkilenenlerin bakış açısına yapılan vurgu, Almanya'daki Yahudi cemaati için doğru zamanda yapılan önemli bir işarettir" dedi. Kassel'de bu yıl düzenlenen uluslararası sanat fuarında sergilenen tartışmalı eserlere atıfta bulunarak, "Özellikle Documenta'daki antisemit olaylar ve bunların ele alınma biçimi, Yahudilerin seslerinin nasıl görmezden gelindiğini bariz bir şekilde gösterdi" dedi.

Bu, Almanya'nın antisemitizmle mücadele çabalarını ikiye katladığı ilk sefer değil. Geçmişteki girişimleri arasında demokrasi yanlısı eğitim, aşırılık yanlısı gruplardan ayrılan insanlara erişim, Yahudileri ve Yahudi çeşitliliğini Yahudi olmayan halka tanıtmak için tasarlanan projeler, Yahudi karşıtı ifade biçimlerini yasaklayan yasalar ve daha fazlası yer aldı. Bu yıl Kristal Gece’nin yıldönümünden önce hükümet, İsrail ile Naziler arasında kıyaslamalar da dahil olmak üzere bir dizi kinaye ile mücadele eden posterler dağıttı.

Klein, yeni planın mevcut önlemleri bir araya getirmeyi ve iyileştirmeyi, boşlukları belirlemeyi ve "Yahudilere yönelik nefreti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için en uygun koşulları" yaratmayı amaçladığını söyledi. Entelektüel ve akademik ortamlarda büyüdüğünü söyleyen Klein, özellikle İsrail nefretiyle bağlantılı antisemitizme atıfta bulundu. Alman Federal Meclisi, Uluslararası Holokost Anma Derneği tarafından açık ve keskin bir şekilde belirtilen ve İsrail eleştirisinin belirli biçimlerini içeren antisemitizm tanımını 2017'de resmen onayladı.

Klein, Avrupa Birliği'ndeki meslektaşı tarafından planın sunumuna katıldı. Antisemitizmle Mücadele ve Yahudi Yaşamını Teşvik Etme Komiseri Katharina von Schnurbein, stratejiyi "uluslararası düzeyde önemli bir itici güç sağlayabilecek" Almanya için bir kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

Tüm federal bakanlıklardan ve 40'tan fazla Yahudi ve Yahudi olmayan sivil toplum kuruluşlarından gelen bilgileri içeren plan, iki yıllık bir hazırlık süreci sonunda oluşturuldu.

Schuster, Yahudi göçmenler arasındaki yoksulluk ve okullardaki antisemitizm de dahil olmak üzere bugün Yahudilerin sıklıkla karşılaştığı sorunları ele alan stratejiye övgüde bulundu. Bazı okulların hala sınavları Yahudi takvimi dikkate alınmadan planladığı gerçeği, Schuster'in  "görünmezlik" olarak adlandırılabileceğini söylediği şeylere bir örnek olabilir.

Schuster ''Sınav tarihlerini Yahudi tatillerine göre ayarlamaya yönelik belirtilen taahhüt, derhal uygulanması gereken olumlu bir işarettir” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün