Nana Tarablus İsrail´de kitaplarını tanıttı

´Bir Sabah Galata´da Uyandım´, ´Çek Kayıkçı Balat´a´, ´Kuşaktan Kuşağa Kuzguncuk Yolculuğum´, ´Baba Bize Neden Dönme Diyorlar?´ ve ´Anlatmak İçin Yaşadım´ kitaplarının yazarı Suzan Nana Tarablus 10 Aralık Cumartesi günü İsrail´de Türkiyeliler Birliğinin davetlisi olarak Bat Yam´daki lokalde bir imza günü gerçekleştirdi.

Yakup BAROKAS Toplum
14 Aralık 2022 Çarşamba

İmza günü etkinliğinde Nana Tarablus, eski bir Şalom’cu olan Nelly Barokas’ın sunduğu gecede moderatörlüğü üstlenen Sara Yanarocak’ın sorularını yanıtladı.

İlk yazısı 1989 yılında Şalom Gazetesi’nde yayınlanan Suzan Nana Tarablus yurt dışı haber ajansları, Sabah, Milliyet, Nokta gibi medya kuruluşlarında free lance çalıştı. 1995-1997 yılları arasında Şalom Gazetesi’nin ilk profesyonel yayın koordinatörü oldu. Sonrasında on yıl uluslararası bir kuruluşun danışmanlık ve iş geliştirme bölümünü yönetti. 2016 yılından bu yana Şalom DERGİ’nin genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.

Tarablus konuşmasında bir yazardan çok gazeteci kimliği taşıdığını ve kitaplarını bu bakış açısından kaleme aldığını, eser vermeyi sürdüreceğini söyledi. ‘Baba Bize Neden Dönme Diyorlar?’ kitabının kendi alanında bir ilk olduğunu ve ‘Dönmeler’in pasaport nedeniyle Sefarad kimliklerini açığa vurmaya başladıkları bir döneme rastladığını vurguladı. Bu açığa çıkma durumunun, kitapta söyleşilere katılan kişilerin ritüellerinden, bir araya gelme pratiklerinden ve toplumsal belleklerinde yer etmiş travmalarına kadar birçok konuya değinerek bu sözlü tarih çalışmasında yer almalarına olanak sağladığını belirtti.

Suzan Nana Tarablus’un ‘Anlatmak İçin Yaşadım’ adlı en son kitabı I. ve II. Dünya Savaşları arasındaki süreci ve savaş sonrasında Bulgaristan-Yunanistan-Türkiye üçgeninde geçen bir yaşanmışlık öyküsünü ele almakta. Tarablus, Türkiye’nin yakın tarihinin de bir parçası olan bu aile serüvenini Miriam Saltiel Friedman (Mimika)’nın anılarına dayanarak ve dönemin tarihsel perspektifi içinde aktarıyor.

‘Anlatmak İçin Yaşadım’ kitabını yayınlanır yayınlanmaz, oldukça rahatsız olan Mimika’ya yaş günü öncesinde teslim eden Suzan Nana Tarablus’un o an yaşadığı duyguları aktarması dinleyicileri derinden etkiledi.

Konuşmacı, İngiltere-Fransa Dünya Kupası futbol maçına rağmen kendisini izlemeyi yeğleyen oldukça kalabalık bir dinleyici kitlesi tarafından büyük beğeni ve ilgiyle izlendi.

Suzan Nana Tarablus ayrıca Bar İlan Üniversitesi Salti Enstitüsü tarafından düzenlenen bir konferansa da katıldı. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün