BM´den Nakba Günü etkinliği için sunulan önergeye onay

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Filistin Yönetiminin İsrail´in kuruluşu için kullandığı terim olan “Nakba”yı anmak adına etkinlik düzenlenmesi kararı aldı.

Dünya
1 Aralık 2022 Perşembe

Bu yıl 75. yılı kutlanan Nakba’yı anmak için çarşamba günü BM tarafından yapılan oylama 30’a karşılık 90 oy ile kabul edildi. 47 ülke ise çekimser oy kullandı. ABD, Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık, etkinliğe karşı çıkanlar arasında yer alırken, Avrupa Birliği ülkelerinden çoğu da önergeyi reddetti.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan Twitter'dan yaptığı açıklamada, "BM böylesine aşırı ve asılsız bir kararı kabul ederek yalnızca çatışmanın sürmesine yardımcı oluyor. Uluslararası toplum, ülkenizin kuruluşunu bir felaket olarak kutlasa ne derdiniz? Yazık" dedi.

Erdan, İsrail'in kurulmasının ardından Arap ve Müslüman ülkelerden sürülen 750 bin Yahudi'ye atıfta bulundu.

Erdan, ‘‘Filistinliler, Arap uluslarının yeni oluşan Yahudi devletini yok etmek için başlattığı 1948 savaşı sırasında İsrail'in yaratılışını ve bunun sonucunda yaklaşık 750 bin Filistinli Arap'ın yerinden edilmesini anlatmak için Arapça ‘Nakba’ veya felaket terimini uzun süredir kullanıyorlar. Nakba'dan asıl zarar görenler Yahudilerdi, Arap ülkeleri ve İran'dan yaklaşık bir milyona yakın kişi kovuldu. Arapların reddettiği 29 Kasım 1947’deki oylamadan bu yana, Birleşmiş Milletler, Filistinlilerin İsrail’in kuruluşu hakkında tamamen yanlış bir hikaye anlatıyor” diye ekledi.

Filistin Yönetiminin BM Büyükelçisi Riyad Mansour, BM'nin Nakba Günü kararı sonrası, Filistin halkının başına gelen tarihi adaletsizliğin nihayet kabul edildiğini ifade etti.

Mansour, ‘‘Halkımız içinde bulunduğu kötü durumun tanınmasını, mağdurlar için adaleti, kayıpları için tazminatı ve haklarının yerine getirilmesini hak ediyor” dedi.

İsrail Büyükelçiliği, salı günü BM'de Arap ülkeleri ve İran'dan Yahudilerin sürülmesine ilişkin ilk sergiyi açmıştı. “Yahudi Nakbasının Hikayesi” adlı sergi, bir hafta boyunca New York'ta BM'nin ana koridorunda olacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün