Valeria Evleniyor´un ödüllü yönetmeni MİCHAL VİNİK

Geçtiğimiz aylarda 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında Jüri Özel Ödülü, ´Valeria Evleniyor´ adlı filmiyle İsrailli kadın yönetmen Michal Vinik´e verildi.

Sara YANAROCAK Sanat
30 Kasım 2022 Çarşamba

1976 yılında İsrail’in Hayfa şehrinde doğan Michal Vinik, Tel Aviv Üniversitesi Film - Televizyon Bölümünde senaryo ve yönetmenlik eğitimi aldı. Güzel sanatlar yüksek lisansını, üstün başarısıyla iki burs kazanarak tamamladı. Şu anda üçüncü uzun metraj filmi You Are My Everything’ üzerinde çalışıyor ve Dror Mishani’nin romanlarından televizyona uyarlanan ‘The Missing File’ın (Kayıp Dosya) ikinci sezonunu çekmeye hazırlanıyor.

Vinik pek çok televizyon dizisinin senaryosunu yazdı. Daniela Doron ve Talya Lavie ile birlikte kendi dizisi Who Gave You A Lisence?’ı yarattı. ‘Valeria Evleniyor’, Michal’ın ikinci uzun metraj filmi. Michal, iki çocuğuyla Tel Aviv’de yaşıyor.

FİLMLERİ HAKKINDA…

2008’de Vinik, 17 yaşındaki, erkek Fatma karakterli bir genç kızın, kadınlığını keşfetmesi girişimini konu alan ilk kısa filmi ‘Bait-Pityon/ Oltaya Takılan Yem’i yayınlandı. Film, Kudüs Film Festivali’nde mansiyon aldı, ardından 2009’da Sundance Film Festivali’nde ve başka birçok uluslararası festivalde gösterildi, ödüller, olumlu eleştiriler aldı.

Vinik, 2011’de ikinci kısa filmi ‘Gerçeklik Kontrolü/ Reality Check’i yönetti. Film, 1995’te Başbakan Yitzhak Rabin’in öldürülmesinden birkaç saat önce, Tel Aviv’de bir partiye katılmak için evden çıkan iki genç kız hakkında... Biri bekâretini kaybetmek, diğeri ise sigara içmek için arayıştalar. Filmin prömiyeri Locarno Uluslararası Film Festivali’nde yapıldı ve dünya çapında gösterimlere devam etti. İsrail’de, film TLV Fest Uluslararası LGBT Film Festivali’nde En İyi Film Ödülünü kazandı.

Yazdığı ve yönettiği ‘Allık /Somek’ (2015), Vinik’in ilk uzun metrajlı filmi. Film, lezbiyenliği, biseksüelliği ya da cinselliği sorgulayan iki liseli kız hakkında. Yönetmen, İsrail sinemasında özdeşleştiği lezbiyen karakterleri bulmakta zorlandığını, bu yüzden onları kendisinin yaratması gerektiğini söyledi. Lezbiyen temalı film, kategorisinde bir ilki gerçekleştirilerek, İsrail sinemalarına geniş çapta dağıtıldı. Filmin ilk gösterimi San Sebastian Uluslararası Film Festivali’nde ‘Yeni Yönetmenler’ formunda yapıldı. Film, Hayfa Uluslararası Film Festivali’nde en iyi senaryo dâhil üç ödül kazandı ve 80’den fazla uluslararası festivalde gösterime girdi.

2016’da Vinik ve Mia Dreifus, Tel Aviv Üniversitesi filmcilik bölümünden mezun olan ve yükselen beş kadın yönetmenin beş kısa filminin yer aldığı bir proje olan ‘Heroine’i yarattı. 2017’de Vinik, Michal Aviad’ın Working Woman’ (Ha İşa Ha Ovedet) filminin senaryosunu yazdı. 2018’de da Shlomi Elkabetz ile birlikte Herzl’s Susita’yı kaleme aldılar. (Susita: İsrail’de satılan marjinal tasarımlı bir araba markasıdır.)

Vinik halen Tel Aviv Üniversitesi’nde ve Beit Berl Koleji’nde senaryo yazımı ve yönetmenlik dersleri veriyor. İsrail’de sektördeki kadınlara fırsat eşitliğini teşvik etmek için çalışan ‘Film ve Televizyonda Kadınlar İsrail Forumu’nun kurucularından biri.

Lena Freifeld, Dasha Tvoronovich,Yaakov Zada Daniel, Avraham Shalom Levi’nin rol aldığı Valeria Evleniyor/ Valeria Mithatenet:

Ukrayna’da yaşayan genç kadın Christina, internetteki çöpçatan sitelerinden biri aracılığıyla evlenip İsrail’e taşınır. Memleketinin yaşam koşullarıyla kıyaslandığında Christina, İsrail’deki yaşamından hayli memnundur. Bir güzellik salonunda çalışan Christina, Michael ile evlendiği için mutludur. Bu mutluluk sayesinde Christina, İsrailli erkeklere Ukraynalı gelinler bulmayı ek iş olarak edinir. Kız kardeşi Valeria da bu gelin adaylarından biridir. İyi huylu, cömert bir genç adam olan Eitan’da karar kılan Valeria’nın ülkeye gelişi, Christina’nın İsrail’de kurduğu hayatı tehlikeye sokar, kurduğu hassas denge tehlikeye girer…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün