Bir rock müzik atışması

120 milyondan fazla albüm satışıyla dünyanın en iyi satan müzik grupları arasında gösterilen FleetWood Mac, 1974 yılında Stevie Nicks ve Lindsey Buckingham´ın gruba katılmasıyla farklı bir müzik çizgisine geçmeseydi, bugün bile hala devam eden kariyerleri, bu kadar parıltılı olabilir miydi?

Viktor Mori Perspektif
23 Kasım 2022 Çarşamba

Bu sorunu cevabı hiçbir zaman bilinmeyecek ama grubun sadık dinleyecileri Fleetwood Mac’i Stevie Nicks’in güçlü sesiyle anımsayacaklardır.

Amerikalı ikili, Lindsey Buckingham ve Stevie Nicks aynı kolejde okuyorlardı. Çok geçmeden ilişkileri müzikal bir iş birliğine de dönüşmüştü. Duo olarak ilk albümlerini 1973 yılında çıkarmışlardı.

1967 yılında Londra’da kurulan İngiliz grubu Fleetwood Mac ise enstrümantal rock tarzındaki ‘Albatros’ adlı single’larıyla İngiltere’de liste başı olmayı başarmıştı. 1974’e gelindiğinde grup, ardı ardına üç üyesinin ayrılmasıyla hem gitaristsiz hem de erkek solistsiz kalmıştı.   

Amerika’daki stüdyo çalışmaları sırasında Mick Fleetwood, Los Angeleslı bir folk-rock duo’sunu dinlemiş ve çok beğenmişti. Onları Beverly Hills’teki lokal bir Meksika lokantasına davet etti. O tarihi buluşmayı grubun klavyecisi Christine McVie şöyle anımsayacaktı: “Hepimiz gerçekten iyi anlaşmıştık. Stevie çok zeki ve esprili, oldukça direkt konuşan ufak tefek bir şeydi. Onu ve Lindsey’i anında çok sevdim.”

Lindsey gruba katılmayı çok istiyordu ama bir şartı vardı, mutlaka Stevie’yi de gruba almaları gerekiyordu. Stevie Nicks 1981 yılında verdiği röportajda o günü şöyle anımsamıştı: “Bana kendimi harika hissettirdiler. Kalbimin içinden bana gerçekten ihtiyaçları olmadığını çok iyi bilmeme rağmen onlara delice aşık olmuştum.”

Bundan sonrası tarihti. İkilinin katılımından sonra 1975 yılında çıkardıkları ilk albüm ‘Fleetwood Mac’ Amerika’da zirve yaptı. Ancak asıl başarı 1977’de çıkardıkları ‘Rumours’ albümünde gelecekti. Top 10 listesini dört parçayla sallayan albüm, dünya çapında 40 milyon kopya satarak, tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri oldu.

Albümün özellikle iki şarkısı, rock müzik tarihinin en güzel atışmalarından sayılabilirdi.

Grup, Rumours albümü için stüdyoya girmeden önce Fleetwood Mac üyelerinin beşinin birden aşk hayatları oldukça fırtınalı idi. Christine ve John McVie boşanmışlardı; Mick Fleetwood da eşinden ikinci kez ayrılmıştı. Lindsey Buckingham ve Stevie Nicks’in de aralarında soğuk rüzgarlar esiyordu. Mick Fleetwood çeşitli söyleşilerde ikilinin arasındaki tartışmaları şöyle anlatmıştı: “Herhangi bir konuda ikisi de aynı fikirde olsalar bile konuşmaları kısa sürede tartışmaya ve bağrışmaya dönüşüyordu. Hep beraber yaşadığımız evin perili bir ev gibi üzerimizde kötü bir etkisi olduğunu düşünüyordum.” Grubun tüm üyelerinin o dönemde uyuşturucuların etkisi altında olduğunu da unutmamak lazım. Sonunda onların da ayrılıkları kaçınılmaz olmuştu.

Lindsey Buckingham, 16 yaşından beri beraber olduğu Stevie Nicks’e ‘Go your Own Way / Kendi Yoluna Git’ adlı şarkısı ile veda etti.

Şarkıdaki “Packing up, nshacking up is all you want to do” sözleri Stevie’yi çok kızdırmıştı. Onunlayken başka kimseyle beraber olmadığını söyleyerek, eski partnerinden bu sözleri şarkıdan çıkarmasını istemişti ama Lindsey çok ısrarcıydı ve sözleri değiştirmeyerek Stevie’yi kendi yoluna gönderiyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=p8Ojjn35kP8

Nicks kızgınlıktan deliye dönmüştü. Rolling Stone dergisine verdiği demeçte “Söylediklerinin doğru olmadığını biliyordu ve kızgınlıkla yazmıştı. Şarkıyı sahnede her söylediğimizde boğazına sarılıp onu öldürmek istiyordum. Kendisini terk ettiğim için ‘sana acı çektireceğim’ demek istiyordu. Gerçekten de acı çekmiştim.”

Ancak Stevie Nicks’in Lindsey’e cevabı gecikmeyecekti.

Okyanusun yanı başında bulunan Sausalito’daki stüdyoda kayıtlara katılmadığı günlerden birinde, Fender Rhodes piyanosunu alıp Sly and Family Stone grubuna ait yan stüdyoya geçmişti. 10 dakikada yazdığı şarkıda, biten bir ilişkinin ardından yalnızlıktan deliye dönen bir erkeği anlatarak Lindsey’e cevap vermiş oluyordu:

“İşte şimdi yine / Özgürlüğünü istediğini söylüyorsun / Ben kimim ki seni engelleyeyim?”

christine McVie şarkıyı hiç beğenmemiş ve “Üç akordan başka bir şey yok ve çok sıkıcı” demişti. Ancak kendisine hitaben yazılan iğneleyici sözlere rağmen, Nicks’e en büyük yardımı Lindsey Buckingham yapacaktı. Usta gitarist, aynı akorları kullanarak birbirinden farklı soundu olan üç farklı bölüm yazınca şarkı bambaşka olmuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=Y3ywicffOj4

Dreams’ single’ı, ‘Go Your Own Way’ single’ından üç ay sonra, 1977 Mart’ında yayınlandı ve Fleetwood Mac’in Amerika Bilboard Hot 100’de bir numara olan ilk ve tek şarkısı olmayı başardı.

Stevie Nicks 2013’te Mojo dergisine verdiği demeçte ‘Go Your Own Way’ ve ‘Dreams’in ikiz şarkılar sayılabileceğini söylemişti.

Rock müziğin bu iki efsane şarkıcısının atışması, Rumours albümüne 1977 yılında Grammy Ödülü kazandırdı. Şarkılar Rolling Stone dergisinin 2021’de güncellediği ‘Tüm zamanların en iyi 500 şarkısı’ listesinde 9. ve 401. sırada bulunuyor.

Kaynakça:

Dzurillay J.,How Stevie Nicks and Lindsey Buckingham Came to Join Fleetwood Mac, 12.09.2022

Hollerith E., Behind The Song: Fleetwood Mac ‘Go Your Own Way’, American songwriter, 2019

Crone M., Behind The Song ‘Dreams’ by Fleetwood Mac, American songwriter, 14.10.2020

Songfacts, Dreams, Go Your Own Way

Fleetwood Mac, Rumours, wikipedia

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün