Yahudi olmak

Bu hafta, özellikle batı dünyasında kendilerini mesleklerinde kanıtlamış, fakat Yahudi olmayan, tarihe mal olmuş kişilerin, Yahudiler hakkındaki düşüncelerini paylaşmak isterim.

Sara YANAROCAK Kavram
16 Kasım 2022 Çarşamba

Ünlü devlet adamı Winston Churchill (1874-1965)

“Yahudileri kimileri sever, kimileri sevmez. Ancak hiçbir mantıklı insan, var oldukları gerçeğini, her şeyin ötesinde yeryüzünde gelmiş geçmiş en olağanüstü ve en dikkat çekici ırk oldukları gerçeğini yadsıyamaz.”

Ünlü Rus yazarı Leo Tolstoy (1828-1910)

“Yahudi göklerden sonsuz ateşi indiren ve onunla tüm dünyayı aydınlatan kutsal varlıktır… Yeryüzünün din kaynağı ve ilkbaharı olduğu gibi, diğer halkların din ve inançlarını edindikleri bir çeşmedir Yahudi.”

İrlandalı-Amerikalı yazar Thomas Cahill (1940-)

“Yahudi bize içeriyi ve dışarıyı, iç dünyamızı ve görünüşümüzü yansıtır. Yahudi olmaksızın sabah kalkmamız ya da sokakta yürümemiz çok zordur. Gerçekte; Yahudi rüyaları görür, Yahudi umutları besleriz. Gerçekte; yeni, macera, sürpriz, tek, bireysel, kişi, yetenek, zaman, tarih, gelecek, özgürlük, ilerleme, zekâ, inanç, umut, adalet gibi en güzel kelimelerimizin büyük çoğunluğu Yahudi vergisidir.”

‘The Times’ın eski yazı işleri müdürü William Rees Mogg (1928-2012)

“Yahudi kültürünün Hıristiyanlığa katkılarından biri, Hıristiyanlara Yahudi gibi düşünmeyi öğretmektir. Yahudi gibi düşünmeyi öğrenmemiş çağdaş bir kişi, sanki düşünmeyi henüz öğrenmemiş addedilir.”

Fransız matematikçi ve yazar Blaise Pascal (1623-1662)

Dünyanın çeşitli kesimlerinde diğer halklardan ayrılmış özel bir halk gözlemlediğimiz aşikardır, bu halka Yahudi halkı denir. Bu halk sadece çok eski ve kadim bir geçmişe dayanmaz, aynı zamanda çok uzun ve benzersiz bir süredir de ısrarla hayatta kalmaya devam etmektedir… Zira, Antik Yunan ve İtalyan halkları, Spartalılar, Atinalılar, Romalılar ve daha sonra gelen diğerleri çok uzun süre önce yok olmalarına karşın, bu kadar uzun bir süreçte yok olması doğal kabul edilen ve kendi tarihçilerinin doğruladığı üzere, yüzlerce kez onları yeryüzünden silmeyi denemiş öylesi güçlü bunca kralın çabalarına rağmen, Yahudi halkı var olmaya devam etmektedir. Çünkü tüm bu süreçte korunmuştur ve korunacağı önceden dile getirilmiştir… Bu halkla karşılaşmam beni hayrete düşürüyor.”

Amerikalı çağdaş tarihçi Paul Johnson (1928- )

“Tanrısal olduğu kadar insani de olan Yahudi vizyonu, insanlık için bir sürü büyük özdeş anlayışın ilk örneğidir. Yahudiler, böylece aralıksız devam eden bir girişim merkezindedirler, bu da insan yaşamına onurlu bir amaç bahşetmektedir.”

İngiliz eleştirmen ve şair Matthew Arnold (1822-1888)

“Dünya var olduğu sürece sağduyulu ve dürüst ilerleme kaydetmek isteyenler en kudretli ve en ışık saçan halkın sağduyusundan ilham almak için, İsrail’e doğru gelecektir.”

Güney Afrikalı sosyal militan ve romancı Olive Schreiner (1855-1920)

“Gerçekten, Yahudiler varlıklarını sürdürürken yaşamak, diğer tüm uluslar için zordur. Bu, onlar için rahatsız edici ve irkilten bir durumdur. Yahudiler dünyayı tedirgin ederler çünkü hayal gücünün ötesinde işler başarmışlardır. Ataları Avraam (İbrahim), Tanrı korkusunu ve en üst seviyedeki ahlaki ölçüleri dünyaya yaydığından beri, ahlaksal açıdan yabancılaşmışlardır. Birçok ulusun ihlal etmeyi tercih ettiği 10 Emri yeryüzüne getirmişlerdir. Sağduyu olasılıkları ve tarihsel gerçekliklerin aksine, hayatta kalarak tarih kurallarına meydan okumuşlardır. Eski düşmanları olan dev Roma ve Yunan imparatorluklarının aksine yaşamlarını sürdürmüşlerdir.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün