Nike, NBA yıldızı Irving ile iş birliğini askıya aldı: “Antisemitizmin her şeklini kınıyoruz”

Dev spor firması, Brooklyn Nets oyuncusunun imza ayakkabısını piyasaya sürmeyeceğini de açıkladı.

Dünya
16 Kasım 2022 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Nike, basketbol yıldızı Irving tarafından gelen antisemitizm fırtınası yüzünden ilişkisini askıya aldığını bildirdi.

Açıklama, Nets takımı yönetiminin oyuncuya, gerek verdiği röportaj gerekse sosyal medyada ‘antisemitizmi kınamayı başaramaması’ sebebiyle, en az beş maç boyunca sahaya çıkmama cezası vermesinin bir gün ardından geldi.

Açığa alınması haberinin yayınlanmasından sadece saatler sonra Irving, Instagram üzerinden bir özür paylaşmış olsa da Nike bunu yeterli görmeyerek ertesi gün bu oyuncuyla firma arasına mesafe koymayı tercih etti. Nike, bu ay piyasaya çıkması beklenen Kyrie 8 adlı modeli de satışa sunmayacağını açıkladı.

Şirket kararını, “Nike olarak biz nefret söylemine asla yer olmadığına inanıyor ve antisemitizmin her şeklini kınıyoruz. Bu sebeple, Kyrie Irving ile iş ilişkimizi, hemen geçerli olacak şekilde askıya almış olup, Kyrie 8 adlı modeli artık piyasaya sürmeyeceğimizi bildiririz. Ortadaki durumdan ve herkese olan etkisinden derin esef duyuyor ve hayal kırıklığı yaşıyoruz,” şeklinde bir basın açıklaması yaparak duyurdu.

Irving sosyal medyasında içerdiği pek çok antisemit mesaj yüzünden çok kınanan, “İbranilerden Siyahilere: Uyan Siyah Amerika” adlı 2018 yapımı filmin bağlantısını paylaştığından beri eleştirilere hedef olmuştu.

Nets yöneticisi Sean Marks cuma günü, Irving’in sahalardan men edilmesinin kulüp için en iyi yol olduğunu söylediği açıklamasında, “Dün geceki Twitter mesajına kadar herhangi bir geri adım atmamıştı. Bence yapılan hareket en doğrusu. Şu an, şimdilik, sadece sahadan men edildi,” dedi.

Irving’in özür dilemesinin sahalara dönebilmesinin sadece ilk adımı olduğunu ekleyen yönetici, oyuncunun açtığı yaraları tedavi edecek adımlar atması gerektiğini ve oyuncuya takım tarafından bazı şartlar konacağını da bildirdi.

Irving’in psikolojik destek alması, nefret karşıtı kişiler ve Yahudi liderlerle görüşmesi gerekeceğini söyleyen Marks, “Onlarla oturması gerekecek. Bizim kurumumuzla oturması gerekecek. Bizler de onu değerlendirecek ve onun geri gelmesi için doğru bir zaman olup olmadığını değerlendireceğiz,” dedi.

NBA’in Yeni Zelandalı ilk oyuncusu olan ve 2016 yılından beri Nets takımının başında bulunan Marks, Irving’deki değişimi görmeyi ümit ettiğini belirtti. Basket adamı, “Böyle bir olaydan sonra, herkesin değişim görmeyi ümit ettiğini düşünüyorum. Hislerinde, davranışında değişim…” diye konuştu.

Nets’in yıldız forvet oyuncusu Kevin Durant ise, takımın en doğru kararı alacağına güvendiğini söyleyerek, “Hissettikleri veya görüşleri ile ilgili kimseyi yargılama ya da küçük görme niyetim yok. Sadece olan bitenden hoşlanmadım. Gereksiz buldum. Bence sadece basketbol oynamaya devam edebilir, kurum olarak sessiz kalabilirdik. Olanların hiçbirinden hoşlanmadım,” dedi.

Durant daha sonra paylaştığı bir mesaj ile, söylediklerinin nefret söylemi veya antisemitizm olarak algılanmaması gerektiğini netleştirmek istediğini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün