Vergi Saati

Emrah CEBECİOĞLU Ekonomi
9 Kasım 2022 Çarşamba

Vergi Kanunlarındaki Güncel Gelişmeler

Merhaba sevgili Şalom Gazetesi okurları. Geçtiğimiz 2 haftalık periyotta yine vergi kanunlarımızda önemli değişiklikler yapıldı. Bunları kısa kısa siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.

Öncelikle 43 Seri numaralı KDV Genel Tebliği ile yapılan düzenlemelere inceleyecek olursak,

Kısmi tevkifata tabi işlemlerde işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmının en erken bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği açıklanmıştır. Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde uygulanan tevkifatın oranı 4/10’dan 5/10’a çıkarılmıştır. Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacağı belirtilmiştir. Bir önemli değişiklik de indirimli orana tabi gıda maddelerinin tesliminden kaynaklanan KDV iade alacakları için yılı içerisinde nakden iade imkânı getirilmiştir. Buna göre takvim yılının Ocak-Haziran arası vergilendirme dönemlerindeki indirimli orana tabi teslimlerden kaynaklanan iade alacakları en erken ilgili yılın Haziran dönemi, en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden iade edilebilecektir. Bununla birlikte yine aynı tebliğde tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleşmesinden sonra işleme ilişkin mal ve hizmet alımları ile ilgili aleyhe ve lehe oluşan kur farkları nedeniyle hesaplanan KDV’nin iade hesabına nasıl dahil edileceği ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Tebliğin getirdiği en önemli düzenleme ise 1 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7417 sayılı Kanun’un 24. maddesi uyarınca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 10’uncu maddesinde “sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri”nin de teminat olarak kabul edilmesine ilişkin yapılan değişikliğe uygun olarak KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümleri güncellenmiştir.Buna bir parantez açmak istiyorum, daha önce banka teminat mektubu ile alınabilen KDV iadeleri, artık sigorta şirketlerinin vereceği şartsız kefalet senetlieri ile de alınabilecektir. Ki bu durum hem sigorta sektörü açısından, hem de şirketler açısından KDV iadelerinde hızlı bir aksiyon alma aracı olarak kullanılabilecektir.

27 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6297 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Eylül tarihli bilançolarda bulunan yabancı para varlıkları istisnanın, kurumların 30 Eylül 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraların 2022 yılı sonuna kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda söz konusu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden istisna olarak değerlendirilecektir.

Son olarak 30 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 321 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile kamu idareleri ve özel sektörde birden fazla işverenden elde edilen ücretlerin vergilendirilmesi konusunda açıklamalar yapılmıştır. Tebliğ’in 1. maddesiyle aynı anda genel bütçe kapsamındaki birden fazla kamu idaresinden ücret alınması durumunda ya da bu kamu idarelerinin birinden başka birine geçilmesi durumunda alınan ücretlerin artan oranlı gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması üzerine açıklamalarda bulunulmuş. Tebliğ’in 2. maddesiyle ise yıl içerisinde aynı anda birden fazla özel sektör işvereninden alınan ücret gelirlerinde kümülatif matrahın dikkate alınmasına ilişkin açıklama yapılmıştır. Buna göre hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilecektir. Tebliğe ilişkin düzenlemeler 30 Ekim 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğin en önemli tarafı işçi ve işveren arasındaki kümülatif matrah uygulama konusundaki belirsizliği işverenin kabulüne bırakarak bu belirsizliği çözmüş olmasıdır.

Bu hafta da kısaca önemli vergi değişiklerini siz değerli okurlarımıza aktarmaya çalıştım. Sevgiyle kalın.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün