İsrail seçimleri sonrasında Amerikan Yahudilerinin aşırı sağ korkusu

Gittikçe daha fazla Amerikan Yahudi kuruluşu İsrail seçimleri sonrasında koalisyona aşırı sağcıların katılmasından dolayı duydukları endişeyi dile getirdi.

Janet MİTRANİ Dünya
9 Kasım 2022 Çarşamba

İsrail seçimlerinin ardından giderek daha fazla kuruluş, aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisinin hükümete dahil olacağı varsayımı hakkında yükselen endişelerine katılıyor.

Seçimlerin sonrasında, ABD Yahudi birlikleri sonuçlar hakkında açıklamalar yayınlamaya başladı. Bazıları daha sıradan bir yolu seçerek kendileri sonuçları tartışmadan İsrail demokrasisini överken, daha ilerici kuruluşlar ise Dinci Siyonizm parti üyelerinin Araplar, LGBTQ toplumu ve diğerleri hakkında geçmişteki yorumları ve davranışlarından dolayı ciddi kuşkuları olduğunu belirtiyor.

Seçim sonuçları muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun Dini Siyonizm Partisi, ultra- Ortodoks Şas ve Birleşik Tora Yahudiliği partileriyle yapılacak koalisyon sonucunda 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'te, 64 sandalyeyi kazanarak rahatlıkla Başbakanlık Ofisi'ne ulaşabileceğini ortaya koydu.

Dini Siyonizm Partisinin büyük olasılıkla hükümete katılacak olması, böylece yeni Knesset'te üçüncü, varsayılan koalisyonda ikinci en büyük parti haline gelmesi, büyük ihtimalle Parti Başkanı Bezalel Smotrich için üst düzey bir bakanlık ve partinin ikinci adamı Ben Gvir için de bir kabine üyeliğiyle sonuçlanacak. Eleştirmenler ayrıca bu durumun açıkça ırkçı ve homofobik politikacıların kabinede ya da üst düzey Knesset komitelerinde etkili pozisyonlara gelmelerine yol açacağından endişeleniyor.

Geçtiğimiz günlerde birçok grup sonuçlar hakkında kimi yumuşak kimi de ateşli olmak üzere açıklamalar yayınladılar.

Amerikan Muhafazakâr hareketin Hahamlar Meclisi, "Yahudi halkının anavatanı olarak İsrail'e bağlılıklarının bir İsrail hükümetini oluşturacak belirli bir koalisyondan bağımsız olarak güçlü olmaya devam ettiğine" vurgu yaptı. Hahamlar Meclisi açıklamasında, "Aynı zamanda nefreti ve aşırıcı ideolojileri ortaya çıktıkları yerde ifşa etmek konusunda da sözümüz var" ifadelerini kullandı. Bu yorum Dini Siyonizm Partisine bir gönderme olarak algılansa da, kuruluş açıkça bunu belirtmedi.

Sadece Amerikan Muhafazakâr Yahudilik Birleşik Sinagogundan hahamların değil tüm dünyadaki muhafazakâr hareketlerden hahamların dahil olduğu Hahamlar Meclisi, ayrıca "İsrail'in demokratik sürecine saygı duyuyoruz ve yeni hükümet koalisyonu hakkında daha fazla bilgi aldıkça, yeni hükümetle ilişki kurmanın en iyi yolunu belirleyeceğiz" diye ekledi.

Seçimlerin öncesinde Dini Siyonizm Partisi'nin geçmiş söylemleri hakkında endişelerini belirten İnkarla Mücadele Birliği (ADL), sonuçlar açıklandıktan sonra eleştirisini yükseltti.

ADL açıklamasında, "Bu aşırı sağcı kişi ve partileri bir İsrail hükümetine dahil etmenin İsrail'in kuruluş prensiplerine ters düşeceğine ve en güçlü destekçileri açısından bile duruşunu etkileyeceğine inanıyoruz" diyerek ekledi, "İsrail hükümeti ve İsrailli liderlerin nefret dolu, ırkçı, Arap karşıtı, homofobik ve antidemokratik ifadelerini ve politikalarını ifşa etmekten kaçınmayacağız."

130 yıllık Ulusal Yahudi Kadınlar Konseyi seçim sonuçlarına, partinin adını kullanarak, ateşli bir karşılık yayınladı. Konseyin Başkanı Sheila Katz açıklamalarında, "İsrail'deki seçim sürecini destekliyor ve seçimlerinin sonuçlarına saygı duyuyoruz. Ve sıradaki koalisyon hükümetini kurması muhtemel olan partilerin, Ben Gvir'in Otzma Yehudit partisi, Noam partisi ve Dini Siyonist parti dahil olmak üzere Dini Siyonist aday listesini oluşturan partilerin, özellikle LGBTQ karşıtı, kadın karşıtı ve Arap karşıtı söylemlerinden ciddi endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Sheila Katz açıklamasına "NCJW (Ulusal Yahudi Kadınlar Konseyi) her zaman adalet, demokrasi ve diplomasinin yanında olacak; ırkçılık, kışkırtma veya ayrımcılığı normalleştirmeyi reddediyoruz" diyerek devam etti.

İngiltere'de çatı organizasyonu İngiliz Temsilciler Kurulu, seçim hakkında ve aşırı sağcı partinin hükümete katılma olasılığıyla ilgili, oldukça ılımlı bir yorum yayınladı.

Kurul ifadelerinde, "Potansiyel hükümetin, belirtilen görüş ve hareketleri toplumumuzun hoşgörülü ve kapsayıcı değerlerine aykırı olan bireyleri içereceğinden ciddi endişe duymaktayız. Yeni İsrail hükümetinde ve sivil toplumda barış, güvenlik, refah ve adaleti geliştirmek isteyen kişilerle çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

Bu açıklama kurulun bu yılın başlarında Smotrich İngiltere'yi ziyaret ettiğinde yayınladığı öfkeli halka açık kınamasından oldukça farklıydı. İngiliz Temsilciler Kurulu geçmiş ifadesinde Smotrich'in görüşlerini "aşağılık" olarak adlandırmış ve kendisine İbranice "Bezalel uçağa geri bin ve sonsuza kadar bir yüz karası olarak hatırlan" talimatında bulunmuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün