27 yıl sonra Rabin´i anarken neler konuşuldu?

Elda SASUN Dünya
9 Kasım 2022 Çarşamba

İsrail’de 6 Kasım günü, politik bir cinayete kurban giden Başbakan Yitshak Rabin anma töreni Kudüs’te gerçekleşti. Törende bir konuşma yapan Başbakan Lapid, Rabin cinayetine değinirken, seçimlere de değindi: “Kaderin takdirine bağlı olarak bu anma, İsrail Devleti'nin seçimlere gidip yine bölünmüş, öfkeli ve 'biz ve onlar' olarak geri dönmesinden birkaç gün sonra gerçekleşiti. Ancak 'biz ve onlar' diye bir şey yoktur. Rabin'in öldürülmesi, barış ve ortak bir yaşam fikrine yönelik bir suikast girişimiydi; yaralar henüz kapanmadı.” 
Lapid şöyle devam etti: "IDF, polis ve hukuk sistemi hepimizindir. Tevrat hepimize aittir. Ülke vatandaşlarının mutlak çoğunluğu hukukun üstünlüğüne, demokrasiye ve karşılıklı saygıya inanır . Bizi birleştiren bir Yahudilikle ilgilenir, siyasi bir araç veya şiddeti destekleyen bir Yahudilik ile değil, artık ülkenin nereye gittiğine karar vermemiz gerekiyor.
"Başında bulunduğum hükümet seçimleri kaybetti. Kazananlardan nefret ederek hayatımı boşa harcamaya niyetim yok. Bizi seçmeyenlere sırtımı dönmeye de hazır değilim. İsrail demokrasisine inananlar kazandıklarında şimdi kaybettiklerinde de yine buna inanmalılar. Yeni hükümete gireceğimiz diye bir senaryo ve durum yoktur. Dünya görüşümüz ve bizi seçen büyük bir kitlenin değerleri için şimdi muhalefetten savaşacağız. Bu arada eğer seçilmiş hükümet İsrail vatandaşları için iyi şeyler yapıyorsa, onları destekleyeceğiz; hükümete muhalif olacağız ama asla ülkeye muhalif olmayacağız. Seçim sonuçlarından sonra durumun, ülkenin sonu olduğunu söylediler. Yanılıyorlar. Rabin'in öldürülmesinden sonra bunu söyleyenler de aynı şekilde yanılıyordu. Doğru cevap umutsuzluğa kapılmak değil, değerler için mücadele etmektir. Demokrasimiz kutsal metinlerde görünmeyebilir, ancak bu tören kanla kutsanan demokrasimizin bir hatırlatıcısıdır. Yitshak Rabin, seçmenin kararı kabul etmemesi gerektiğine inandırdığı şiddete başvuranlar tarafından öldürüldü. Bunu da unutmamalıyız, yoksa bu anmanın bir anlamı yok. Eğer bu olaydan hiçbir şey öğrenmezsek, ders çıkarmazsak bugünün bir anlamı yok. Yitshak Rabin'in yaşamından ve ölümünden öğrenmemiz gereken şey, vatan sevgisinin her şeyden önce o vatanda sizinle birlikte yaşayan tüm insanlara olan sevgisi olduğudur."

Netanyahu’nun gelmediği törende, Rabin ailesi seçim ertesi olması nedeniyle ilk kez anma konuşması yapmadılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün