Netanyahu: “Seçilirsem Ukrayna´ya silah sağlamayı düşünebilirim”

1 Kasım´da sandık başına gitmeye hazırlanan İsrail´de, eski Başbakan Netanyahu´nun açıklamaları dikkat çekmeye devam ediyor.

Dünya
26 Ekim 2022 Çarşamba

İsrail’de muhalefet lideri olan Binyamin Netanyahu, başbakan seçildiği takdirde Ukrayna’ya silah sağlama konusuna ‘bakacağını’ belirtti. Amerikan medyası ile yaptığı bir röportajda konuyu dile getiren Netanyahu, “Koltuğa gelirsem konuya bakacağım. Hepimizin Ukrayna’ya sempatisi var; bu bir soru bile olamaz. Ben de herkes gibiyim” dedi.

İsrail, son dönemde Ukrayna savaşında, Batı, Ukrayna ve Rusya arasında sıkışmış durumda.

Savaşının başlamasından itibaren tarafsız kalmaya çabalayan, bir dönem arabuluculuğa da soyunan İsrail, bugün hem Rusya’dan hem de Ukrayna’dan baskı görüyor.

Netanyahu döneminde Moskova ile ilişkilerini sıkılaştıran İsrail, Rusya’nın sağladığı askeri koordinasyon sayesinde Suriye’deki İran'a bağlı hedefler konusunda adımlar atabiliyor.

Ancak savaşta yaşanan son gelişmeler İsrail’i bir kez daha arada bıraktı. İran yapımı kamikaze olarak nitelendirilen, silahlı insansız hava araçlarının Rusya tarafından Ukrayna'da kullanıldığının iddia edilmesi üzerine, Kiev yönetimi İsrail’e askeri yardım ve hava savunma sistemleri sağlaması için çağrıda bulundu.

İsrail Diaspora Bakanı Nachman Shai, İsrail'in ABD ve NATO gibi Kiev'e askeri yardım yapması gerektiğini belirtti. Bu yoruma Moskova’nın tepkisi sert oldu. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, İsrail'in Ukrayna'ya olası silah desteğini, pervasızca bir adım olarak tanımlayarak, "Uluslarımız arasındaki tüm devletler arası ilişkiyi yok eder" tehdidinde bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da AB ülkelerinin büyükelçileriyle yaptığı görüşmede, ülkesinin Kiev'in talep ettiği biçimde Ukrayna'ya silah sistemleri tedarik etmeyeceğini ancak "siviller için hayat kurtarıcı erken uyarı sistemi" sağlayabileceğini söyledi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün