Evde Nasıl Suka Yaptım?

Onur ERGALİMİDİ Manevi düşünce
21 Ekim 2022 Cuma

Tişri ayı, bir sürü bayramı içeren bir aydır ve bayramlar da arka arkaya gelmektedir. İlk olarak Roş Aşana gelir. Şofarlar çalarak, T-nrı’nın krallığını ilan ederiz ve sanki metaforik olarak kralı tahtına oturturuz ve bizde o kralımıza layık olmaya çalışırız. Bu bayramda, bütün dünya için kararlar verilir ve birbirimize “İyi Seneler – Şana Tova” dileklerinde bulunuruz, herkesin ve her şeyin kararları umarım ki olabilecek en iyi şekilde verilmiştir.

Daha sonra Yom Kipur gelir. Bugün tam bir kefaret günüdür ve oruç tutarak günahlarımızın affolmasını dileriz. Kimseyi (ne de kendimizi kandırmıyoruz), aslında bu yanlışları hiç yapmamış olmayı isterdik ama maalesef ki yaptık, şimdi bir iyi niyet göstergesi olarak oruç tutuyoruz ve T-nrı’nın bizi affetmesi için ona yalvarıyoruz. Umarım, bu yakarışlarımız T-nrı katında kabul görmüştür ve 5783 senesine temiz bir sayfa açabilmemiz konusunda bize yardımcı olmuştur.

Ondan sonra Sukot bayramı gelir. Sukot bayramında ise sanki T-nrı bizi teselli etmektedir. Biz kendimizi yerlere kadar düşürdük, şimdi o günler geride kaldı, kötü günler geride kaldı ve şimdi eğlence zamanıdır! Sukot bayramında yapılması gereken mitsvalardan biri ise Suka inşa etmektir. Suka, Sukot bayramı boyunca bizim evimiz olacaktır. Fikir şudur, tam da bu hasat zamanı bütün ürünlerimizi topladık ve zenginliğimizin keyfine varacağız. Sıcak evimizde oturup, her şeyin keyfine varmak yerine, her şeyi bırakıp, her şeyi bize hediye eden T-nrı’ya teşekkür etmek için basit bir evcik inşa ediyor ve bir hafta boyunca orada yaşıyoruz.

Genellikle İstanbul’da Sukalar, sinagoglarda inşa edilir ama eğer gökyüzünü gören bir alanınız varsa, bahçenizde veya balkonunuzda inşa edebilirsiniz. Bizim de balkonumuzun bir kısmı gökyüzünü gördüğü için, bu sene ilk defa, T-nrı’ya çok şükür, suka inşa edebildik.

Bu inşaat konusunda fikir aldığım bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim, şimdi nasıl yapıldığını görelim.

İlk olarak kendime basit bir plan çıkardım ve ihtiyaçlarımı aldım. Sekiz adet 2 metrelik boru, dört tane 1 metrelik boru ve bağlantı noktaları için 4 adet birleştirici aldım. Son olarak, çatı için bambu ağacına ihtiyacımız var.

Bu boruları birleştirdikten sonra iskeletimiz hazır vaziyette oluyor. Daha sonra çatıyı inşa etmeye başladım.

 Daha sonra da duvarlar için perde kullandım ve son haline getirdim.

Bu aşamadan sonra Suka hazırdı, fakat süslemek gerekiyordu. Benim Suka’mın tek bir süsü vardı o da misafirlerimin imzasıydı.

Devarim 16’da yazdığı gibi “Vesamahta behageha veayita ah sameah! – Bayramlarda sevineceksiniz ve mutluluk sizin olacak!” Bayramların benim için sevinçli geçmesini sağlayan herkese, böyle bir suka inşa etmeme fırsat veren T-nrı’ya teşekkürlerimle! Başlasın mutluluklar dolu güzel sene!

Sukot 5783 – Ekim 2022

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün