İsrailli bilim insanlarından uzayda tarım için yeni girişim

İsrailli bilim insanları, uzayda tarım konusunda şimdiye kadarki en iddialı girişimde, Ay´da bir dizi tohum yetiştirmeyi denemeyi planlıyor.

Dünya
21 Ekim 2022 Cuma

Dünya'nın kurak bölgelerinde bitki yetiştirmeyi araştıran Ben Gurion Üniversitesi'ndeki Jacob Blaustein Çöl Araştırmaları Enstitüsü, şimdi de uzaya ilk adımını atıyor. Proje, İsrail'in güneyindeki tarıma elverişsiz Negev Çölü'ndeki bir araştırma enstitüsünde yapılan deneylerle ilerliyor.

Araştırmacılar, 2025’te ayda bir dizi tohum ve bitkiden oluşan küçük bir sera hazırlamak için Avustralya ve Güney Afrika'daki üniversitelerle birlikte çalışıyor.  

Blaustein Enstitüsü'nden Prof. Simon Barak, The Times of Israel'e verdiği demeçte, "Ay'daki üsler veya Mars'taki koloniler gerçek olabilir. Orada bitki yetiştirip yetiştiremeyeceğimizi araştırıyoruz" dedi.

Deneyin, insanlığın uzayda genişlemesiyle ilgili araştırmalarda önemli olabileceğini düşünen Prof. Barak, “Dünya'da ele alınması gereken sorunlarımız varken, insanlar bana neden uzaya para harcadığımızı soruyor. Dünya'nın kaynaklarının sınırlı olduğunu biliyoruz. Eğer geleceğimizi önemsiyorsak, gezegeni terk etmek ve yıldızlara ulaşmak için araçlara ihtiyacımız olabileceğini söylüyorum" ifadelerini kullandı.

Uzay tarımı şimdiye kadar 2019'da ayda filizlenen bir Çin pamuğu tohumuyla sınırlı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün