Simhat Tora - 18 Ekim Salı

Nazlı DOENYAS Kavram
12 Ekim 2022 Çarşamba

Sukot’tan başladığımızda dokuzuncu güne denk gelen, ayrı bir bayram olan Simhat Tora’da 54 peraşadan oluşan bir Tora döngüsü tamamlanır ve ara vermeden Tora okunmasına tekrar baştan Bereşit’ten başlanır. Bu şekilde Tora okumanın da yaşam gibi hiç aralıksız, sürekli bir döngü olduğu ve mutluluğumuzun, yaşamımızın kaynağının Tora olduğu gerçeği vurgulanır.

Sadece Şavuot’ta veya Simhat Tora’da değil, R Jonathan Sacks’ın (zt”l) da belirttiği gibi Tora’yı sürekli yeniden almamız ve onu her nesilde yeni açıklamalar ve yeni yorumlarla ‘yeni’ yapmamız ve bu şekilde sürekli güncel kalmasını sağlamamız gerekir (Vayeleh 5783).

Simhat Tora bu yıl 17 Ekim Pazartesi akşamı ve 18 Ekim Salı günü kutlanıyor.

İkinci On Emir Tabletleri - Yıkılamayanın kutlanması

R. Simon Jacobson ‘60 Gün- Ulu Bayramlara Spiritüel Olarak Hazırlık’ kitabında Simhat Tora’yı şöyle tanımlar:

“Simhat Tora’da, Tora’yı okuma devresini tamamlamış oluruz (Devarim Kitabının son pasukları) ve Yaradılış Kitabı (Bereşit) ile baştan başlarız.

Tora’nın en son sözleri şunlardır: …Ve Moşe’nin, bütün İsrail’in gözleri önünde gerçekleştirdiği bütün yüce işler” (Devarim 34:12).

Raşi’ye göre, bu sözler Moşe’nin levhaları kırmasını ima eder. Ancak, onun levhaları kırması başarıdan ziyade, bir zayıflıktı. Levhaları kırmak nasıl yüce bir iş olabilirdi ki?

Yüce bir işti, çünkü Moşe’nin bu levhaları kırması, yıkılamaz olacak olan ikinci levhaların yazılmasına yol açtı.

Şavuot’ta verilen ilk On Emir levhaları, masum doğup kutsal bir hayat sürdüren bir tsadik’e benzetilebilir; Yom Kipur’da affedildikten sonra verilen ikinci On Emir levhaları ise, düşen, ama daha sonra doğrulan, pişman olup yeniden başlayan ve deneyimler karşısında çok güçlenen ‘baal teşuva’ya (Tanrı’ya dönüş ustası) benzetilebilir.

İlk levhalar kırıldığı için var olan ikinci tabletler, hayatın zorluğunu, yani insanın düşüşünü ve tekrar benzeri görülmemiş yüksekliklere doğrulma yeteneğini yansıtır.

İkinci levhalar, insan girişiminin gücünü yansıtır: bu levhalar Moşe’nin 80 gün boyunca yılmadan sarf ettiği çabadan sonra, Kipur gününde Tanrı tarafından verildi ve Moşe tarafından kazıldı. Bu nedenle, ikinci levhalar Tanrı ile aramızdaki ilişkinin yeni bir boyutunu ortaya çıkardı. Bizler düştükten sonra bile, çabalarımızla (teşuva), bütün zayıf noktalarımızı aşan Tanrı ve Tora ile olan asıl bağımızın yenilmezliğini gösterebiliriz.

Kısacası, ikinci levhalar içimizde yeni ve benzersiz bir boyutu, Tora’yı ve Tanrı ile olan ilişkimizi ortaya çıkardı.

Simhat Tora işte bu yeni boyutun kutlamasıdır. Bu yüzden, bizler büyük bir tutku ile sınır tanımadan dans ederiz. Bizler bacaklarımızla dans ederiz ve kollarımız bir Tora tomarını sarar. Bu dans bir Yahudi’nin özüne, Tora’nın özüne ve Tanrı’nın özüne dokunur. Sınırlı zekâmızı ve duygularımızı aşan, eğitime, özgeçmişe ve manevi duruma bakmaksızın, bütün insanları içine alan bir danstır. Bu dans ölümsüzlüğün kendisine dokunan sonsuz bir danstır.

Kısa kısa Simhat Tora

İsmi: Simhat Tora; Tora’nın Sevinci anlamına gelir.

Ne yapılır? Simhat Tora’da, Devarim Kitabı’nın son peraşasının (Vezot Aberaha) okunmasıyla, 54 peraşadan oluşan bir yıllık döngü tamamlanır ve hiç ara vermeden, tekrar Bereşit Kitabının ilk peraşası (Bereşit) okunmaya başlanır.

Bayram mumları: Simhat Tora şerefine mumlar, 17 Ekim Pazartesi akşamı, Yom Tov olduğu için önceden yakılmış bir ateşten faydalanarak yakılır: “Baruh Ata Ad. Elo-enu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu Leadlik Ner Şel Yom Tov/ Bizleri mitsvaları ile kutsayan ve bizlere Yom Tov mumlarını yakma mitsvasını veren Evren’in Efendisi Sen Tanrı’mız Mübareksin.”

Her erkeğin Tora’ya çağrılması: 18 Ekim Salı sabah duasında sinagogdaki her erkek, Tora okunuşuna çağrılır.

Sukot-Şemini Hag Atseret-Simhat Tora Felsefesi, Hayatın Kalitesi, Mutluluk Arayışı http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=25&Itemid=106

Önemli Not: Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya bu konular hakkında fikir vermek amacıyla Every Person’s Guide to Sukkot, Shemini Atzeret and Simchat Torah, Succos-It’s Significance, Laws and Prayers, Twerski on Machzor, A Spiritual Guide to the High Holidays, The Hoshana Prayers, Gateway o Judaism, The Jewish Book of Why, El Gid para El Pratikante (Gözlem), Şaloş Regalim (Gözlem) kitaplarından ve rabbisacks.org, www.chabad.org, www.jewfaq.org, www.askmoses.com, livekabbalah.org, sefaria.org, www.meaningfullife.com, www.torahtots.com sitelerinden derlenerek hazırlanmıştır. Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için özel günler ve uygulamalar hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.

*Katkıları için Rav İzak Peres’e teşekkür ederiz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün