Euroleague heyecanı başladı

Rus takımlarının yer almadığı, 18 takımın şampiyonluk için mücadele ettiği Euroleague sezonu başladı. İlk hafta maçlarının tamamlandığı lige yakından bakıyoruz.

Derya CERASİ Spor
12 Ekim 2022 Çarşamba

Hangi Takımlar Var?

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle CSKA Moskova, Zenit, Khimki gibi Rus takımları bu sezon Euroleague’de yer almıyor. Bu takımların yerlerini Valencia, Partizan ve Virtus Bologna aldı. Böylece ligde dört İspanyol, iki İtalyan, iki Fransız, iki Türk, iki Alman, iki Sırp, iki Yunan, bir İsrail ve bir Litvanya takımı yer aldı.

İspanya: Barcelona, Real Madrid, Baskonia, Valencia

İtalya: Olimpia Milano, Virtus Bologna

Fransa: Asvel, Monaco

Türkiye: Anadolu Efes, Fenerbahçe Beko

Almanya: Bayern Münich, Alba Berlin

Sırbistan: Kızılyıldız, Partizan

Yunanistan: Olimpiakos, Panathinaikos

İsrail: Maccabi Tel Aviv

Litvanya: Zalgiris Kaunas

İlk Haftadan Çıkarımlar

Şu ana kadar sadece ilk hafta maçları tamamlandı. Sonuçlara göre çıkarımlar yapmaya çalışalım biraz. Türk takımlarından başlayacak olursak; son iki yılın şampiyonu Anadolu Efes bildiğimiz gibi. Sahasında Kızılyıldız’ı ağırlayan Lacivert-Beyazlılar rahat bir galibiyet aldı. Kadrosunda birkaç değişikliğe giden, özellikle 4 numarada Adrien Moermann ve Chris Singleton ile yollarını ayıran Efes, orayı Achille Polonara ve Amath M’baye ile takviye etti. Shane Larkin’in sakatlık nedeniyle olmadığı maçta, Vasilije Micic ve yeni transfer Will Clyburn ile sonuca gitti. Ergin Ataman yönetimindeki Efes, bu sezon da sonuna kadar gideceğini daha ilk maçtan gösterdi.

Antrenör ve kadrosunda değişikliğe giden Fenerbahçe Beko ise Bayern Münich deplasmanında beklenenden daha kolay bir galibiyet aldı. Özellikle savunmada çok iyi bir performans gösteren Sarı-Lacivertliler, hücumda katkı beklediği Carsen Edwards’tan bile savunmada verim almayı başardı. Dimitris Itoudis yönetiminde ve Nick Calathes, Scottie Wilbekin, Nigel Hayes-Davis, Tonye Jekiri ve Jonathan Motley gibi yeni transferleri ile ilk maçına çıkan Fenerbahçe Beko; sezona iyi bir başlangıç yaptı. Son dakikaları saymazsak rakibini 54 sayıda tuttular ve önemli bir galibiyet aldılar. Yeni kurulan bir takım olması nedeniyle play-off’un ilk hedef olması gerektiğini düşünüyorum.

Play-Off Adayları

Birkaç sezondur Sarunas Jasikevicius yönetiminde büyük hedeflerle yola çıkan ancak şampiyonluğa ulaşamayan Barcelona, Final-Four adaylarından biri. Jan Vesely, Nikola Kalinic, Tomas Satoransky ve Mike Tobey gibi transferler gerçekleştirdiler. İlk maçta Olympiakos’a karşı kendi sahalarında mağlup olsalar da hedeflerinden vazgeçmeyeceklerdir. Bir diğer önemli aday ise Olimpia Milano. Ergin Ataman da Kızılyıldız maçından sonra finalde Anadolu Efes ile Olimpia Milano’nun karşı karşıya geleceğini düşündüğünü belirtti. Ettiro Messina yönetimindeki İtalyan ekibi, ilk hafta deplasmanda Asvel’i mağlup etti. Naz Mitrou-Long, Kevin Pangos, Billy Baron, Deshaun Thomas ve Johannes Voigtmann gibi önemli transferler gerçekleştiren Milano, güçlü bir kadro oluşturdu. Bu seviyelerde her zaman adından bahsettiren Real Madrid ve geçen sezon Final-Four oynayan Olimpiakos da bu sezon için diğer adaylar. Eski oyuncularından Oded Kattash’ı koçluğa getiren İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv de bu sezon play-off adaylarından olacak. İlk hafta maçında son saniyede Zalgiris’i mağlup eden Sarı-Lacivertli takım, Lorenzo Brown, Wade Baldwin, Darrun Hilliard, Alex Poythress ve Josh Nebo gibi transferler gerçekleştirdi. Mike James gibi bir yıldızı kadrosunda bulunduran Monaco özellikle kendi evinde seyircisinin desteğiyle güçlü bir rakip haline geliyor. İlk maçta Virtus Bologna’yı deplasmanda farklı mağlup eden Fransız ekibi, ilk hafta sonunda liderlik koltuğunda oturuyor. Kırmızı-Beyazlıların bu sene de play-off yarışı içinde olacağını tahmin ediyorum. Alman ekipleri Bayern Münich ve Alba Berlin de her zaman olduğu gibi play-off yarışı içinde olacaktır.

Asvel, Panathinaikos, Virtus Bologna, Zalgiris Kaunas ve Partizan’ın ise bu sezon için iddialı olamayacağı kanaatindeyim. Türkiye yayıncısının bu sezon itibariyle değiştiği Euroleague’de bakalım önümüzdeki maçlar bize neler gösterecek?

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün