İsrail ve Lübnan deniz sınırı müzakerelerinde anlaşma yolunda

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Dr. Eyal Hülata salı sabahı yaptığı açıklamada deniz sınırı anlaşmasının taslağında Lübnan ve İsrail´in tüm taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştıklarını açıkladı.

Dünya
11 Ekim 2022 Salı

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık Kana Bölgesinde yer alan 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor ve iki ülke de bu sahada hak iddia ediyor.

Müzakereler olumlu sonuçlanırsa, Lübnan'ın doğal gaz aramayı amaçladığı Kana Sahasının tamamını geliştirmesine izin verilecek, İsrail ise Kana Sahasının hak iddia ettiği bölümünden telif hakkı alacak. Telif ücretleri, sahadan gaz çıkarmak için Lübnan lisansına sahip Fransız enerji şirketi Total ile müzakere edilen ayrı bir anlaşma uyarınca ödenecek. Anlaşma, Total'in anlaşma imzalanır imzalanmaz gaz alanında çalışmaya başlamasına izin verecek.

Dr. Hülata salı sabahı yaptığı açıklamada, "Tüm taleplerimiz karşılandı, talep ettiğimiz değişiklikler düzeltildi. İsrail'in güvenlik çıkarlarını koruduk, tarihi bir anlaşma yolundayız" dedi.

Lübnan Meclisi Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab pazartesi akşamı yaptığı açıklamada "Her şey yolunda giderse, arabulucu ABD’li diplomat Amos Hochstein'ın çabaları yakın zamanda tarihi bir anlaşmaya yol açabilir’’ dedi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Güvenlik Kabinesini anlaşmayı onaylamak için toplayacak ve 1 Kasım seçimlerinden önce sona erecek olan iki haftalık bir inceleme dönemi için meclise sunacak.


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün