İsrail, Mısır´ın Gazze´den doğal gaz çıkarmasına izin verdi

Al-Monitor´de pazar günü yer alan bir habere göre, İsrail aylardır süren görüşmelerin ardından Mısır´ın Gazze kıyılarından doğal gaz çıkarmasına izin verdi.

Dünya
10 Ekim 2022 Pazartesi

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Komitesi üyesi, Mısır'ın Gazze kıyısındaki doğal gazın çıkarılmaya başlanması için İsrail'in onayının alındığı konusunda Filistin Yönetimi'ne bilgilendirmeler yaptığını belirtti. Filistinli yetkiliye göre, İsrail'in onayı, Rus gazına alternatif olması için Avrupalı ülkelerin İsrail'e yaptığı siyasi baskının ardından geldi.

Üst düzey Mısırlı bir istihbarat yetkilisi, anlaşmanın Filistin Yönetimi ve İsrail dahil tüm tarafların çıkarına olacağını belirtti.

Filistinli yetkili anlaşma çerçevesinde Mısır ve İsrail'in doğal gazın çıkarılması sürecinde denetlemekten sorumlu olacağını belirtti. Anlaşma kapsamında gazın bir kısmı Mısır'a ihraç edilecek, geri kalanı ise İsrail tarafından Yunanistan ve Güney Kıbrıs yoluyla Avrupa ülkelerine tedarik edilecek.

Yetkiliye göre, doğal gazın ihraç edilmesi sürecinde elde edilen mali gelirler Filistin Yönetimi'ne verilecek.

2000 yılında British Gas (şu anda BG Group) tarafından keşfedilen, Gazze kıyısının yaklaşık 30 kilometre batısında bulunan alanda 28 milyar metreküpten fazla doğal gaz bulunuyor. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün