Müzeden Seçki: La Boz De Oriente

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
6 Ekim 2022 Perşembe

Siyasi, ilmi ve edebi aylık gazete. 1931-1939 arasında İspanyolca-Türkçe çıkarılan ‘La Boz de Oriente’ (Doğu'nun Sesi), Albert Kohen tarafından devralınıp 1939-1949 yılları arasında La Boz de Türkiye (Türkiye'nin Sesi) adıyla yayınlanmıştı.

Gazete Judeo Espanyol, Türkçe ve Fransızca yazılara yer veriyordu. Gazetenin idare bölümü ilk olarak Galata Eski Posta Han No:12’de iken, daha sonra Beyoğlu, Yemenici Sokak No:9’a nakledildi. Gazete ilk yıllarında E.Dakus matbaasında gazete formatında basarken ileri yıllarda M.Babok matbaasında 32 sayfalık bir dergi formatında yayınlanmaya başladı.*

1931 (5691) yılında basılmış olan gazetenin üzerinde müdürün ismi Isaac S. Algazi olarak geçmektedir. Başyazarı Moiz Dal Mediko’dur, 1937 yılından sonra ise Albert Kohen’dir. Gazete 1939 yılında yayına son verdi. Gazetenin bir nüshası müzenin ana katında görülebilir. Bu gazete Naim Güleryüz tarafından müzeye verilmiştir.

* Konu ile ilgili daha fazla bilgi için Güleryüz’ün Gözlem Kitabevi tarafından basılan ‘Türk Yahudi Süreli Yayınlar Basını Tarihi’ kitabını okumanızı tavsiye ederim.

***

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün