WEB´DEN SEÇMELER

•İsrail Başbakanı Lapid´in iki devletli çözüme destek açıklamalarının, mevcut politik konjonktür gereği kıymeti olmakla birlikte hayata geçirilmesinin önündeki engeller nedeniyle siyaseten bir karşılığı bulunmamaktadır. Yine de bu açıklama, son yıllarda sağa kayarak iyice muhafazakârlaşan İsrail siyasetinde hâlâ barış için ihtimal olduğuna dair umutların yeşermesine sebep olmuştur. Haydar Oruç – www.dirilispostasi.com -----------------------------------------------------------------------

İzak BARON Diğer
6 Ekim 2022 Perşembe

 

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • RUSYA'NIN İRAN'LA, BAŞTA SAVUNMA, PEK ÇOK ALANDA SIKI İŞBİRLİĞİNE GİRMESİ, ARDINDAN HAMAS HEYETİNİN MOSKOVA'DA AĞIRLAMASI İSRAİL'DE ALARM ZİLLERİ ÇALMASINA NEDEN OLDU. BUNA BİR DE HAMAS'IN SURİYE'DE RUSYA'NIN GÜDÜMÜNDEKİ ESAD YÖNETİMİ İLE KOPUK İLİŞKİLERİNİ TAMİR ETME ÇABASI EKLENİNCE, İSRAİL'İN MOSKOVA'YA YÖNELİK BAKIŞI İYİDEN İYİYE DEĞİŞTİ

Prag zirvesi davetlileri arasındaki sürpriz ülke ise İsrail.

AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti'nin hep iyi ilişkiler içinde olduğu İsrail'i, Avrupa'nın bir parçası olmamasına rağmen "ev sahibi ülke" ayrıcalığını kullanarak Prag'a davet etmesi işin sadece bir parçası.

Diğer tarafta ise, İsrail ile Rusya arasındaki ilişkilerde son dönemde yaşanan gerilim var.Ukrayna Savaşa öncesinde ve savaşın ilk günlerinde İsrail'in Rusya ile ilişkileri, Tel Aviv yönetiminin barış için "arabuluculuk yapmayı" önerebileceği kadar yakındı. Bu yakınlık, İsrail'in Suriye'de kendince tehlikeli bulduğu hedefleri bombalamak istediğinde, Moskova'nın hava savunma sistemlerini kapatmasıyla da iyice somutlaşmıştı.

Ancak son bir kaç ay içinde Rusya'nın İsrail tarafından en büyük tehlike olarak görülen ülke ya da gruplarla yakınlaşması durumu değiştirmiş görünüyor. Rusya'nın İran'la, başta savunma, pek çok alanda sıkı işbirliğine girmesi, ardından Hamas heyetinin Moskova'da ağırlaması İsrail'de alarm zilleri çalmasına neden oldu. Buna bir de Hamas'ın Suriye'de Rusya'nın güdümündeki Esad yönetimi ile kopuk ilişkilerini tamir etme çabası eklenince, İsrail'in Moskova'ya yönelik bakışı iyiden iyiye değişti.

Bu durum da, Avrupa kıtasında yer almasa bile, Batı cephesinin tartışmasız üyeleri arasındaki İsrail'in "Putin karşıtı kulüp" olarak anılmaya başlanan Avrupa Siyasi Topluluğu'na dahil edilmesinin önünü açtı.

Zeynep Gürcanlı

https://www.dunya.com/kose-yazisi/avrupa-siyasi-toplulugu-ekimde-hayat-buluyor-turkiye-katilmali-mi-katilmamali-mi/669850

 

  • TÜRKİYE'DEKİ ANTİSEMİTİZM, İSRAİL'DEKİ İSLAMOFOBİ VE TÜRKOFOBİ AZALMAYA DOĞRU GİDECEKTİR. ŞÜPHESİZ Kİ BUNUN MÜMKÜN OLABİLMESİ İÇİN BAZI EĞİTİM MATERYELLERİ, TURİSTİK SEYAHATLARİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE İKİ HALKIN BİRBİRİNİ TANIYIP ANLAMASI GEREKMEKTEDİR. BU SADECE UZUN VADEDE VE İKİ DEVLETİN DE TAKDİRİ, İSTEĞİ VE ONAYI İLE GERÇEKLEŞEBİLİR

Geçmişte yaşanan üzücü hadiseler (Ocak 2009'da Davos'ta Erdoğan'ın Peres'e yönelik "Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz" çıkışı, Ocak 2010'da Türk büyükelçinin alçak koltuğa oturtulması krizi, mayıs 2010 Mavi Marmara saldırısı, EastMed projesi gibi) iki ülkenin ilişkilerini derinden zedeledi.

Fakat kopma noktasına gelen ilişkilerin her iki ülkeye de zarar verdiği açıkça görülünce, normalleşme safhasına girildi.

İsrail, öncelikli olarak terör örgütü olarak tanımladığı Hamas'ın İstanbul ofisinin kapatılmasını ve Türkiye'nin bu örgüte desteğini kesmesini talep eder iken, Türk tarafı ise ikili ilişkilerin onarılmasında defaatle Filistin meselesine, iki devletli çözüme, akil ve müşfik diplomasi temelinde bahsi geçen insani yaklaşımlara vurgu yapıyor.

Şu anki İsrail Başbakanı Yair Lapid'in de iki devletli çözümden yana olduğunu göz önüne alırsak, ilişkilerin önünün açılacağını öngörebiliriz.

Peki, iki ülkenin olası yakınlaşmasının doğuracağı pozitif gelişmeler neler olabilir?

1.Jeostratejik olarak analiz edecek olursak, Türkiye ile İsrail'in İran'daki vaziyet, Suriye, Azerbaycan-Ermenistan ile Ukrayna-Rusya savaşlarında kimi benzer hassasiyetlere sahip olduğunu teslim etmemiz gerekir. İlişkilerin en kopma noktasına geldiği zamanlarda dahi iki ülkenin istihbarat örgütleri ve diplomatik misyonları diyalogu sürdürmüşlerdir. İlişkilerin onarılması, dış politikada daha fazla iş birliğini ve başarıyı getirecektir.

2.Yakınlaşma sayesinde İsrail, Müslüman çoğunluklu laik bir devletle barışmak suretiyle, Balkanlar, Orta Asya ve Kafkasya'da (özellikle Azerbaycan) daha fazla ağ kurabilecektir. Türkiye'nin ise, Abraham Anlaşmalarını onaylayan Arap ülkeleriyle arası düzelebilecektir.

3.Türkiye'yi yok sayan EastMed projesi ortadan kaldırılabilecektir. Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda, Doğu Akdeniz gazı Türkiye'yi de içerek bir proje ile Avrupa'ya taşınabilir.

4.Türkiye'deki antisemitizm, İsrail'deki İslamofobi ve Türkofobi azalmaya doğru gidecektir. Şüphesiz ki bunun mümkün olabilmesi için bazı eğitim materyelleri, turistik seyahatlarin yaygınlaştırılması ve iki halkın birbirini tanıyıp anlaması gerekmektedir. Bu sadece uzun vadede ve iki devletin de takdiri, isteği ve onayı ile gerçekleşebilir.

5.Yakınlaşma, bölgede İran'ın etkisini sınırlayabilecek ve Türkiye'nin gücünü pekiştirebilecektir. Zira İsrail, mevcut İran rejimini devlet terörizmi ile itham etmektedir.

...

Özetlemek gerekirse Türkiye-İsrail normalleşmesi uzun yıllar ve gayretler gerektirecek.

Dikkat edilmesi gereken konu şudur ki, bazı bürokratlar, meseleye başka zihniyetlerde yaklaştıkları için, normalleşmeye karşı çıkıyor. İstedikleri şey, ilişkilerdeki gergin durumun devamı.

Bu yüzden diplomatik bağların yeniden tesis edilmesi, yeterli gelmeyecektir. Fakat kişiler ve makamlar gelip geçici, devletler kalıcı.

İki devlet de zaman içerisinde birbirlerine ihtiyaçları olduğunu daha iyi fark edecek ve bugünleri unutacaklardır.

Gökçe Hubar (Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak)

https://www.indyturk.com/node/557096/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/t%C3%BCrkiye-i%CC%87srail-yak%C4%B1nla%C5%9Fmas%C4%B1n%C4%B1n-olas%C4%B1-avantajlar%C4%B1-neler

 

  • İSRAİL BAŞBAKANI LAPİD’İN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME DESTEK AÇIKLAMALARININ, MEVCUT POLİTİK KONJONKTÜR GEREĞİ KIYMETİ OLMAKLA BİRLİKTE HAYATA GEÇİRİLMESİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER NEDENİYLE SİYASETEN BİR KARŞILIĞI BULUNMAMAKTADIR. YİNE DE BU AÇIKLAMA, SON YILLARDA SAĞA KAYARAK İYİCE MUHAFAZAKÂRLAŞAN İSRAİL SİYASETİNDE HÂLÂ BARIŞ İÇİN İHTİMAL OLDUĞUNA DAİR UMUTLARIN YEŞERMESİNE SEBEP OLMUŞTUR

Sonuç olarak, Lapid’in iki devletli çözüme destek verdiğine yönelik açıklamaları zımni olarak da olsa iktidar bloku tarafından desteklenmekte olup, bu blokta yer alan sağ partilerin asıl pozisyonlarını kasımdaki erken seçimin sonucuna göre alacakları tahmin edilmektedir. Lapid’in bu vaatlerle seçimden galip çıkması veya mevcut koalisyon partilerinin oylarını koruması halinde Lapid’e sorun çıkarmayacakları ve bazı rezervlerle olsa da iki devletli çözümü destekleyecekleri tahmin edilmektedir. Ancak koalisyonun seçimden galip çıkmakla birlikte bu başarıyı Meclisteki sandalye dağılımına tahvil edememeleri halinde yasal olarak çıkmaza girecekleri ve çözüm sürecinin sadece söylemlerden ibaret kalacağı da ortadadır.

Muhalefet blokunun lideri durumunda olan Netanyahu’nun ise geçmişte benzer açıklamaları olmakla birlikte, Lapid’in muhtemel bir seçim başarısını engellemek için bu sözlerini koz olarak kullanacağı, hatta seçmen önünde Lapid’i ihanet suçlamasıyla itham edeceği tahmin edilmektedir. Özellikle son anketlere göre Netanyahu’nun Mecliste 60’a yakın sandalye kazanacağına dair sonuçlar paylaşılırken, Netanyahu’nun bu kozu çok iyi değerlendireceği ve Mecliste çoğunluğu elde edip, barış yanlısı partilerin desteği olmaksızın bir hükûmet kurmaya çalışacağı değerlendirilmektedir. Böyle bir durumda ise muhtemel bir iki devletli çözümden bahsetmek mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla İsrail Başbakanı Lapid’in iki devletli çözüme destek açıklamalarının, mevcut politik konjonktür gereği kıymeti olmakla birlikte hayata geçirilmesinin önündeki engeller nedeniyle siyaseten bir karşılığı bulunmamaktadır. Yine de bu açıklama, son yıllarda sağa kayarak iyice muhafazakârlaşan İsrail siyasetinde hâlâ barış için ihtimal olduğuna dair umutların yeşermesine sebep olmuştur. Kasım ayındaki seçimlerin bu umutların hayata geçirilmesini sağlayacak sonuçlara vesile olması temennisiyle…

Haydar Oruç

https://www.dirilispostasi.com/haber/12235730/lapidin-iki-devletli-cozum-sarmali

 

  • TÜRKİYE’DE ÇOK SEVİLEN BİR GIDA MADDESİ OLAN VE NORMALDE TROPİKAL BÖLGELERDE YETİŞEN VANİLYANIN ÜRETİMİNE YÖNELİK ÖZEL SERA İHRACATINI DA GÜNDEME GETİRDİ. BİR İSRAİL FİRMASININ ÜRETTİĞİ VE BAKIMINI YAPTIĞI SERALAR HÂLİHAZIRDA TÜRKİYE’DE KURULUYOR VE SAYILARININ ÖNEMLİ ORANDA ARTMASI BEKLENİYOR

Shushan şöyle konuştu: “Diplomatik ilişkilerin ısınmasıyla önümüzdeki sene İsrail’in Türkiye’ye ihracatında, topraktan daha çok verim alınmasını sağlayan akıllı tarım teknolojileri gibi onların ihtiyaç duyduğu ürünler başta olmak üzere çok büyük bir artış bekliyoruz. Bunların arasında mahsul kontrolünde kullanılan planörler, genetik olarak işlenmiş tarımsal ürünler, arıların yerine polinasyon yapan robotlar gibi en gelişkin tarım teknolojileri olacak.”

Shushan, Türkiye’de çok sevilen bir gıda maddesi olan ve normalde tropikal bölgelerde yetişen vanilyanın üretimine yönelik özel sera ihracatını da gündeme getirdi. Bir İsrail firmasının ürettiği ve bakımını yaptığı seralar hâlihazırda Türkiye’de kuruluyor ve sayılarının önemli oranda artması bekleniyor. Bir başka önemli alan da su arıtma. Türkiye’nin çoğu bölgesinde su kıtlığı söz konusu değil ancak içme suyunun ıslahı ve kanalizasyon suyunun arıtılıp tarımda kullanımı yetersiz.

Erdoğan, Akdeniz’in bir başka önemli ülkesi Mısır’la da ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. Bu çabaların özünde Doğu Akdeniz’deki geniş doğalgaz kaynakları ve bunların, Rus gazına bağımlılığından kurtulmak isteyen Avrupa’ya ulaştırılması yatıyor. İsrail hâlihazırda Avrupa Birliği’ne Mısır üzerinden gaz satmak için bir anlaşma imzalamış durumda. Bir diğer olasılık, İsrail kıyılarındaki gaz yataklarından Türkiye kıyısına kadar boru hattı döşenmesi ve gazın buradan mevcut boru hatları üzerinden Avrupa’ya taşınması.

Bir diğer önemli alan turizm. İsrail hükümeti 4 Eylül’de İsrailli hava yolu şirketlerinin Türkiye’ye sefer düzenlemesini sağlayan anlaşmayı onayladı. Temmuzda imzalanan bu anlaşmayla iki ülke arasında yolcu sayısının önemli ölçüde artması bekleniyor.

İsrailli şirketler yıllardır Türkiye’ye uçmuyordu. Seferlerin çoğu 2007 yılında kesilmişti. Türk Hava Yolları ise İsrail ile İstanbul arasında günde en az 10 sefer yapmaya devam etti, Pegasus gibi başka Türk şirketleri de bu durumdan faydalandı.

Anlaşmayı imzalayan İsrail Ulaştırma Bakanı Merav Michaeli, durumu daha dengeli bir hâle getirmeyi, Türkiye’ye ve oradan dünyanın farklı köşelerine uçan İsrail vatandaşlarının artan talebini karşılamayı amaçladıklarını belirtti. Bakan, “Havacılıkta bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerimiz, İsrail ekonomisini geliştirmek ve İsrail’in bölgedeki direncini korumak için stratejik bir araçtır” ifadesini kullandı.

Bu sözün başka alanlar için de geçerli olduğu muhakkak.

Danny Zaken

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/09/warming-diplomatic-ties-israel-turkey-expect-bilateral-trade-boom#ixzz7gaJ62QZq

 

Takılan tweetler

  • Novak Djokovic@DjokerNole

Shalom Israel! 😃

https://twitter.com/DjokerNole/status/1574672386452070402

  • Leon Saltiel@LeonSaltiel

Tarih boyunca Yahudiler, Avrupa'nın birçok yerinde cinayet, zulüm, zorla din değiştirme, sınır dışı etme, asılsız suçlamalar, cadı avı, gettolaştırma ve nefret kurbanı oldular, bu da uygun bir günah keçisi oldu. Bu harita, Orta Çağ'da güvenli bir cennet için yapılan yolculuğun tasviridir.

https://twitter.com/LeonSaltiel/status/1574766559813312514

  • H.P.@Peine01

"Her zaman taraf tutmak zorundasın. Tarafsız kalmak zalime yardım eder, mazluma asla. Sessizlik işkence edeni güçlendirir, asla eziyet çekeni.”

Holokost'tan kurtulan Elie Wiesel

30 Eylül 1928 - 2 Temmuz 2016

https://twitter.com/Peine01/status/1575712174382669824

  • Ali Murat Hamarat@Alimhamarat

Günlerden Babi Yar, günlerden katliam! Tek seferde en çok Yahudinin katledildiği katliam olarak biliniyor Babi Yar. Silahların saatlerce susmadığı kanlı iki günü anlatan Şostakoviç’in demir leblebisi, her dinlendiğinde gözleri yaşartmaya devam ediyor…

https://www.youtube.com/watch?v=A2XgKban1-c

https://twitter.com/Alimhamarat/status/1575380781249224706

  • Babi Yar Katliamı: 1941'de Ukrayna'da ne oldu? - Burcu Kara

https://ungo.com.tr/2022/09/babi-yar-katliami/

  • İkinci Dünya Savaşı@ww2turkiye

1943'te bugün: Almanların Babi Yar Katliamı'nda öldürdükleri 34.000 Yahudinin cesetlerini imha etmekle görevlendirilen Syrets Toplama Kampı'ndaki 292 mahkûm kaçma girişiminde bulundu. Mahkûmlardan 280'i teşebbüs sırasında öldürülürken, kaçmayı başarn 12 kişi katliamı ifşa etti.

https://twitter.com/ww2turkiye/status/1575432702227992576

  • Auschwitz Memorial@AuschwitzMuseum

"Geri döneceğim."

@AuschwitzMuseum ziyaretçi defterindeki @Schwarzenegger tarafından yazılan not

https://twitter.com/AuschwitzMuseum/status/1575078409826631681

  • Kenan Cruz Çilli@kenancruz

Türkiye'nin batısındaki #Bergama kasabası, 20. yüzyılın ortalarına kadar önemli bir Sefarad topluluğuna ev sahipliği yapmıştır. Kasabadaki çeşitli siteler ve eserler, bu uzun süredir devam eden topluluğun hatırlatıcıları olarak hareket etmeye devam ediyor. #Thread

Yabets Sinagogu: Bu sinagog 1875 yılında inşa edilmiştir. 1948 yılında Bergama'nın Yahudi nüfusunun çoğunluğu İsrail'e göç edince terk edilmiştir. Yıllar içinde terk edilmiş, ancak 2014 yılında restore edilerek yeniden açılmıştır.

https://twitter.com/kenancruz/status/1575152195745587200

  • Martı © ︿︿︵︵︿︿︵︵@Martha_Vickers

Yemenli Yahudi Kıyafetleri Üzerine

#Yemen'deki Yahudiler kendilerine özgü el yapımı, geleneksel kıyafetleriyle tanınırlardı. Hafta içi, Şabat, bayramlar ve özel günler için tasarlanmış kıyafetler vardı.Çoğu kişi düğün kıyafetlerimize aşinadır, ancak çok daha fazlası var. 👇

https://twitter.com/ZechariahSharab/status/1576458181223800832

https://twitter.com/Martha_Vickers/status/1576636249057923072

  • Melike Karaosmanoğlu@DritaEsadi2

Suriye'de yaşayan son Yahudilerden Albert Kamou geçtiğimiz günlerde vefat etmiş. Suriye'de 1942 yılında Arapça konuşan Yahudi bir ailede doğan Albert Kamou Şam'daki mezarlık ve Al-Franj Sinagog'una göz kulak oluyordu.

 

https://twitter.com/DritaEsadi2/status/1575865691152224257

  • Gallia Lindenstrauss@GLindenstrauss

@Mitvim tarafından yapılan yıllık kamuoyu anketine göre temsili örneklemin %72’si İsrail’in #Türkiye ile ilişkilerini daha da güçlendirmesi gerektiği görüşünde.

https://twitter.com/GLindenstrauss/status/1576525637598470144

 

Ağa Takılanlar Öneriyor”

  • Caeserea, Tiberias, Capernaum ve Masada üzerine – Sinan Genim

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/sinan-genim/caeserea-tiberias-capernaum-ve-masada-uzerine-6833621

  • Meksika’da Lev Tahor Yahudi Cemaatine Baskın| VOA Türkçe

https://www.youtube.com/watch?v=gQHApmQZVW8

  • Yahudi tarikatın Meksika'da bir ormanda sakladığı çocuklar İsrail'e gönderildi

https://www.bbc.com/turkce/articles/cy9l5j07g9yo

  • “Yahudi Taliban” Lev Tahor’a Meksika’da baskın: İnsan kaçakçılığı, çocuk istismarı ve tecavüzle suçlanıyorlar – Oğuzhan Keskin

https://serbestiyet.com/featured/yahudi-taliban-lev-tahora-meksikada-baskin-insan-kacakciligi-cocuk-istismari-ve-tecavuzle-suclaniyorlar-105356/

  • Nazi kampı ziyaretinin ardındaki sır! 'Terminatör'ün 30 yıldır araştırdığı tek şey var - Derleyen: Oğuzcan Atış

https://www.milliyet.com.tr/cadde/nazi-kampi-ziyaretinin-ardindaki-sir-terminatorun-30-yildir-arastirdigi-tek-sey-var-6833391

  • Türkiye ve İsrail arasında yeni dönem

Ankara ve Tel Aviv'in yakınlaşma süreci ile birlikte ileri teknoloji sektöründeki iş birliğinin de hızla artması ön görülüyor. İsrail'de bir özel sermaye fonunun ortaklığını yapan Lisya Bahar Manoah konuyla ilgili CNN TÜRK'e özel konuştu.

Bahar Manoah yakın vadede ileri teknoloji alanındaki iş birliğinin hızla artacağını ön gördüğünü ifade etti. İş insanı, ileri teknoloji sektöründe kurulan Türk şirketlerin son dönemde hızla yol aldığına dikkat çekti. Bahar Manoah, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kopma noktasına geldiği dönemde dahi iş birliğinin sürdüğüne dikkat çekti. Siyasi ve diplomatik olarak yeni bir sayfa açılması ile bu birliğin daha da güçleneceğini söyledi.

https://www.cnnturk.com/video/turkiye/turkiye-ve-israil-arasinda-yeni-donem

  • İsrail Seçimlerine 30 Gün Kala…. Rafael Sadi

https://hasturktv.net/1109-2/

  • Yair Lapid neler söyledi – Rafael Sadi

https://hasturktv.net/yair-lapid-neler-soyledi-rafael-sadi/

  • Yahudi sermayesi göz kırptı – Serpil Yılmaz

https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/serpil-yilmaz/yahudi-sermayesi-goz-kirpti-7385257/

  • Alfred Brüll - Auschwitz'de Bir Kulüp Başkanı – Semih Kastoryano

https://www.turkisrael.org.il/single-post/alfred-br%C3%BCll-auschwitz-de-bir-kul%C3%BCp-ba%C5%9Fkan%C4%B1

  • Ölüm oranının en yüksek olduğu toplama kampı: Natzweiler-Struthof – Ali Çarman

https://www.evrensel.net/haber/470896/olum-oraninin-en-yuksek-oldugu-toplama-kampi-natzweiler-struthof

  • İsrail, Türkiye’ye kedisever büyükelçi Irit Lillian’ı atadı - Ömür Çelikdönmez

https://www.dikgazete.com/yazi/israil-turkiye-ye-kedisever-buyukelci-irit-lillian-i-atadi-4888.html

  • İsrail - BAE ticari bağları hızla güçleniyor

https://www.bbc.com/turkce/articles/cy7d34p0yg8o

  • Jerry Lewis'in gizlenen filmi – Serdar Turgut

https://www.haberturk.com/yazarlar/serdar-turgut-2025/3524978-jerry-lewis-in-gizlenen-filmi

  • Britanya’nın Schindler’i sette görüntülendi

Britanya’da ‘sör’ unvanı verilen usta oyuncu Anthony Hopkins (84) yeni filmi ‘One Life’ta Nazilerin elinden 669 çocuğu kurtaran Nicholas Winton’u canlandırıyor.

1938’de, Çekoslovakya’nın başkenti Prag’a giden borsacı Nicholas Winton’ın amacı oradan İsviçre’ye kayak tatiline gitmekti. Ancak Nazilerin işgali altındaki Çekoslovakya’da sığınmacı krizi olduğunu duyunca planını değiştirdi. Çekoslovakya’dan Britanya’ya çocukları taşıyan sekiz tren seferi organize etti. 1015’te, 106 yaşındayken ölen Winton, 2003’te ülkesinde kendisine nişan verildiğinde, ”Böyle şeylere imza atmak için size o fırsat sunulmuş olmalı. Ne kadar şanslıymışım” demişti.

https://www.diken.com.tr/britanyanin-schindleri-sette-goruntulendi/

  • Şalom'un genel yayın yönetmeni Molinas, El Pais'e konuştu: "Biz Ladino konuşan son nesiliz"

 

Şalom gazetesinin genel yayın yönetmeni İvo Molinas, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e röportajında, kendisinden sonraki nesilde artık Ladino bilen kalmayacağını söyledi.

60 yaşındaki Molinas, "Biz Ladino konuşan son Sefarad Yahudisi nesliyiz. Çocuklarım bile bu dili zar zor anlıyor" dedi.

Şalom'un aylık eki olarak basılan ve dünyada tamamı Ladino dilinde hazırlanan tek gazete niteliğindeki El Amaneser'i de yöneten Molinas, Ladino'nun yok olmasının hem kültürel hem de nüfusa bağlı sebeplerden kaynaklandığını söyledi.

İstanbul doğumlu gazeteci, Türkiye'deki Sefarad Yahudilerinin sayısının son 10 küsur yılda 50 binden 16 bine gerilediğine dikkat çekti.

Molinas yeni neslin Türkçe, İngilizce ve İspanyolca konuşmayı tercih ettiğini ve Yahudi İspanyolcası olarak da bilinen Ladino'yu öğrenmediğini söyledi.

Gazeteci, "Yahudi topluluğunun yüzde 40'ı aslında bu dili anlıyor ama artık ebeveynlerimizin yaptığı gibi Ladino konuşmuyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da her çarşamba yayımlanan gazetenin haftada en az 3 bin okurla buluştuğunu belirten Yahudi asıllı yazar, Ladino'nun gazeteler aracılığıyla ayakta kalacağına inandığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca Molinas, İspanya devletinin de Ladino'ya sahip çıkmadığını savundu.

Gazeteci, İspanya devletine bağlı İstanbul Cervantes Enstitüsü'nün geçen yıl yeterli öğrenci sayısına ulaşılamadığı için ücretsiz verdiği Yahudi İspanyolcası derslerini iptal etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

https://www.indyturk.com/node/558681/d%C3%BCnya/%C5%9Falomun-genel-yay%C4%B1n-y%C3%B6netmeni-molinas-el-paise-konu%C5%9Ftu-biz-ladino-konu%C5%9Fan-son


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün