Sanat Tarihine Damga Vuran 5 Tablo

Renin ÖZLEVİ Kültür&Sanat&Spor
5 Ekim 2022 Çarşamba

1. Belleğin Azmi – Salvador Dali, 1931

Salvador Dali’ye ait olan bu eser aynı zamanda ‘Eriyen Saatler’ ismiyle bilinmekte. Dali’nin bu eserinde gerçeküstü tabloda yumuşaklık ve sertlik anlayışına ışık tutulmuş. Resmin merkezinde canavara betimlemesine rastlanır; bu Dali'nin birçok eserinde bulunur. Sanatçının kendisini betimlediği algısına yol açmıştır. Eser, 1934 yılından bu yana New York'taki National Museum of Art'ta sergilenmekte.

2. Son Akşam Yemeği – Leonardo da Vinci, 1497

Eser 15. yüzyılda Duke Lodovico Sforza'nın isteği üzerine yapıldı. İsa’nın havarileriyle beraber yediği son akşam yemeğini temsil eder. Resmin kurgusu büyük bir anakronizm sorununu içinde barındırır. Eser, günümüzde Milano'da bulunan Maria delle Grazie'de sergileniyor.

3. Yıldızlı Gece – Vincent Van Gogh, 1889

Haziran 1889'da yaptığı tabloda ressam, sanatoryumdaki odasının doğuya bakan pencereden görünen Saint-Rémy-de-Provence köyünün gün doğuşundan hemen önceki görünüşünü resmetmiş. Günümüzde New York’ta Museum of Modern Art (MoMA) Müzesinde sergilenmekte.

4. Mona Lisa – Leonardo da Vinci, 1505

İtalya'nın Floransa şehrinde Rönesans sırasında Leonardo da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine Sfumato tekniği ile resmedilmiş 16. yüzyıl yağlı boya portresidir. Resim hâlen Paris’te Louvre Müzesi'nde Francesco del Giocondo'nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergileniyor. Tabloda oturmuş bir kadın resmedilmiştir; kadının yüzünün kime ait olduğu hala gizemini korumakta. Yüz ifadesindeki belirsizlik, kompozisyonundaki anıtsallık, atmosferdeki ilginçlikler, tablo hakkındaki çalışmaları devam ettirmektedir.

5. İnci Küpeli Kız – Johannes Vermeer, 1665

İnci Küpeli Kız, Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in başyapıtlarından biri. Adından anlaşılacağı gibi odak noktası bir inci küpedir. Toplum üzerinde büyük etkisi olan tablonun hem kitabı yazıldı hem de sinemaya uyarlandı. Eser, 1902'den beri Hollanda’nın Lahey (Den Haag) şehrinde, Mauritshuis Kraliyet Resim Galerisinde sergilenmekte.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün