Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası

“Ne zaman yayımlarsam yayımlayayım adı bu olacak!” -Arkadaş Zekai Özger

Fortün Levi KOÇ Kültür&Sanat&Spor
5 Ekim 2022 Çarşamba

Bu yazımda yürekten sevdiğim Arkadaş Zekai Özger’in yaşamında yayımlamaya fırsat bulamadığı ve birkaç girişimden sonra nihayet adına kavuşmuş ‘Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası’ şiir kitabını, yine çok sevdiğim, değerli Şalom okurlarıyla buluşturmayı amaçladım. Kitaptaki şiirleri derleyen ve yayıma hazırlayan Kenan Yücel’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Sakalsız Bir Oğlanın Tragedyası, Arkadaş Zekai Özger’in kaleminden 45 şiirden oluşuyor. Bu kitap, şairin dergilerde ve gazetelerde yayımlanan şiirlerinden derlemedir. Kitabın kapağını açar açmaz ölümün ve yalnızlığın, buram buram İkinci Yeni kokan esintileriyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Dönemin koşullarını yansıtan, dantel gibi işlenmiş şiirlerin yanı sıra, kitapta şiir denemeleri ve şiirlerine dair açıklayıcı notlar da yer alıyor. Son sayfasında şairin kendi el yazısıyla yazmış olduğu ‘Kurdeşen’ şiirini bulabilirsiniz.

Şiirlerinde kullandığı bazen alaycı, bazen komik ve her daim kendine has üslubu Özger’i çok özel bir şair kılıyor. Hayata karşı duruşuyla toplum tarafından ötekileştirilen genç şair Özger, yirmi beş yaşında hayata veda etmişti. Ölümü şaibeli, yaşamı çalkantılı olan bu değerli sanatçının hayatı ve sanatıyla ilgili derinlemesine bilgi edinmek isterseniz, yapımını Ulaş Tosun’un üstlendiği ‘Merhaba Canım’ adlı belgeseli izlemenizi öneririm. Özger’in adına, Mayıs Yayınları tarafından 1996’dan bu yana her yıl şiir ödülü veriliyor.

Üslubu ve ele aldığı konularla beni kendine hayran bırakan Özger, kendisinde kendimi bulma cüretini de gösterdiğimden benim için çok özel bir yere sahip. Bu kitabın herkesin, özellikle de şiir severlerin kitaplığında mutlaka bulunması gereken eşsiz bir eser olduğunu düşünüyorum. Yazımı kitaptan bir dörtlükle bitirmek istiyorum. Şiir dolu günleriniz olsun…

          Acı

Yaşamak

Bizim en eski çağlardan kalma yanık türkümüz

Öylesine kısık ki sesimiz

Ne duyurmasını ne söylemesini biliriz 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün