Milletvekili Paylan´dan Kültür Bakanı´na çağrı: “Diyarbakır´daki son sinagogu koruma altına alın”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Anadolu´da yok olmaya terk edilen kültürel varlıkların koruma altına alınmalarını sağlamak amacıyla yaptığı gezilerde Diyarbakır´ın Çermik ilçesinde incelemelerde bulundu. Paylan, şehrin son sinagogunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit etti.

Toplum
27 Eylül 2022 Salı

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Saray Mahallesi’ndeki sinagog, 15. yüzyılda Diyarbakır’a özgü bazalt ve kalker taşları kullanılarak inşa edilmişti. Sinagogun 1960’lı yıllara kadar Çermikli Yahudiler tarafından kullanıldığını ifade eden Paylan, ilçedeki Yahudi varlığının sona ermesinin ardından ev ve depo olarak kullanılmaya başlanan ibadethanenin ahşap tavanının bakımsızlıktan çökmek üzere olduğunu ve bugünkü kullanıcılarının koyduğu ahşap dikmelerin desteği sayesinde ayakta kalabildiğini belirtti. Paylan, “Bu sinagogda yüzlerce yıl Yahudiler ibadet ettiler. Şu anda yıkılmak üzere. Belirli desteklerle ayakta duruyor” dedi.

Dua edilen bölümü ayakta kalan sinagog, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 2002’de ‘kültür varlığı’ olarak tescillenmişti. Paylan, sinagogun yıkılmaktan kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a çağrıda bulundu. HDP’li Milletvekili, “Bu sinagog Anadolu’daki Yahudilerden kalan son ibadethanelerden biri ve maalesef yıkılmak üzere. Bir an önce koruma altına alın” ifadelerini kullandı.

Garo Paylan'ın açıklamalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=23k_MLkBIoU

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün