İran´da protestolar sürüyor: 9 ölü, 450 yaralı, 500 tutuklu

İran´da 22 yaşındaki Mahsa Amini´nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınmasından sonra ahlak polislerinin uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürüyor.

Dünya
22 Eylül 2022 Perşembe

İran basınında çıkan haberlere göre, en az 15 şehre yayılan protestoları sona erdirmek için sokaklara polis gönderildi. Associated Press'in aktardığına göre, protestolarda en az 9 kişi hayatını kaybetti.

Ülkenin bazı bölgelerinde internet kesintilerine ilişkin raporlar paylaşıldı. İletişim Bakanı Issa Zarepour, "İnternette bazı yerlerde ve saatlerde geçici kısıtlamalar" olabileceğini belirtti.

İran devlet medyası, polisin salı akşamı bin kişilik bir kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını ve çok sayıda kişinin tutukladığını bildirdi. Göstericilerin güvenlik güçlerine taş attığı ve polis araçlarını ateşe verdiği iddia edildi.

Bir insan hakları grubu, 450 kişinin yaralandığını, 500 kişinin tutuklandığını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yayınladığı başörtüsü kararının ardından aylardır çok sayıda kadın kararı protesto etmek için başörtülerini çıkarmıştı.

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Reisi, protestolardan veya Amini'den ismen bahsetmedi, ancak batılı ülkeleri tepkileri nedeniyle eleştirdi.

İranlı yetkililer, Amini'nin ölüm nedeni hakkında soruşturma yürüttüklerini belirtti. Ancak protestocular bir iç soruşturmaya inanmıyor ve ahlak polisinin kaldırılmasını istiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün