Hüseyin Çağlayan ´Souffleur´ Sergisiyle SSM´de

Tuna SAYLAĞ Sanat
21 Eylül 2022 Çarşamba

Sakıp Sabancı Müzesi, çok yönlü sanatçı Hüseyin Çağlayan’ın Souffleur başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Yeni medya aracılığıyla beden ve modern antropolojiye odaklanan; üç eser serisi ve bir video enstalasyondan oluşan sergi, 8 Ocak 2023 tarihine kadar görülebilir.

Sergide yer alan üç eser serisi; popüler kültürde sıkça rastlanan ve eleştirilen özenme kavramından esinlenen Pre-tension (Özenme); günden güne artan dijital soyutlanmayı protesto eden Fake Celebrations (Sahte Kutlamalar) ve tarihte Batı tarafından sömürgeleştirilmiş etnik grupların dans ve bedensel hareketlerini konu alan Post-Colonial Body’yi (Sömürgecilik Sonrası Beden) başlıkları altında temsil ediliyor. Sanatçıya göre enstalasyonlarda yer alan her obje, bahsedilen konularda boşlukları doldurarak suflör görevi görüyor. Çağlayan’ın tasarlayıp yönettiği Gravity Fatigue (Yerçekimi Yorgunluğu) adlı performansın filmi ise, sanatçının ilgi alanları olan kimlik, bedensizlik, göç ve metamorfoz gibi birçok konuyu içeriyor.

Salt’ın yeni sergisi 'Sahnede 90'lar

Sergi, 1990’lar Türkiye’sinin kültürel ortamını ve sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları etrafında ele alıyor. Performansın toplum, ekonomi, sokak ve siyasetle ilişkisini irdeleyen sergi, sanatçı ve tasarımcıların oluşturduğu bireysel ve kolektif girişimleri ele alırken kültür tarihinden de bir potpuri sunmuş oluyor. Sahnede 90’lar, çeşitli kaynaklardan toplanmış arşivlere dayanıyor ve canlı performanslardan video kliplere uzanan bir çeşitlilikte çarpıcı üretimleri de içeriyor. Salt Beyoğlu’nda, aralarında Aydın Teker, CANAN, Esra Ersen, Halil Altındere, Hüseyin Katırcıoğlu, Köken Ergun, Moni Salim Özgilik, Özlem Günyol & Mustafa Kunt ve Taner Ceylan’ın da bulunduğu sanatçıların işleri sunuluyor. Sergi, Salt Galata ve Beyoğlu’nda gerçekleşecek performanslarla 12 Şubat 2023’e kadar devam edecek.

Canan Tolon 'Tunnel Vision' ile yeni açılan Dirimart Pera’da 

Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi üzerindeki, Levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından 1896 yılında, Fransız kolonisine lokal olarak inşa edilen eski Union Française binası yakın zamana kadar İstanbul Modern Müzesine geçici ev sahipliği yapmıştı. Binanın en alt katında konumlanan Dirimart Pera, 9 Eylül’de Canan Tolon’un Tunnel Vision başlıklı kişisel sergisiyle açıldı. 16 Ekim’e kadar sürecek olan sergide, sanatçının iki yılı aşkın süredir kafa yorduğu, tüm dünyanın COVID-19 salgını nedeniyle kapandığı dönem ve ardından hissedilen sosyal rahatsızlık üzerine çalıştığı işleri sergileniyor. Zeminde tek bir yerleştirme halinde bir araya gelen resimlerden oluşan Tunnel Vision film şeridi kopmuşçasına tüm hareketlerin aniden durduğu, sonrasında birçok umuttan vazgeçerek, birçok gerçeği göz ardı ederek devam eden bir dünyaya işaret ediyor.

Virtüözlerin Müziği

Oda Müziği Konserleri, 26 Eylül akşamı Süreyya Operasında başlıyor. İlk konseri Virtüözlerin Müziği başlığıyla Dana Zemtsov & Julien Quentin Duo verecek. Avrupa’da yükselen yıldız viyola sanatçısı Dana Zemtsov ve Avrupa genelinde ünlü birçok sanatçıya eşlik eden ünlü piyanist Julien Quentin’den oluşan ikili, Evgeny Zemtsov, Bach ve Scriabin’in eserlerinden oluşan bir seçki sunacak. Ayrıca konseri, Türk besteci Nejat Başeğmezler’in ilk defa çalacakları ‘Armağan’ adlı eseri ile taçlandıracaklar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün