Ortodoks Yahudi´ye uydunun fırlatılmasında Şabatı ihlal etmesi için izin

İsrail uydusunu taşıyan SpaceX roketi, uyduyu cumartesi günü teslim edince, dindar olan İsrailli mühendis misyonun devam edebilmesi adına Şabatı ihlal etmek için izin almak zorunda kaldı.

Dünya
21 Eylül 2022 Çarşamba

Cumartesi günü fırlatılması planlanan uydunun teknik çalışmaları için sahada olması gereken ultra-Ortodoks mühendis, sahaya zamanında nasıl yetişebileceğiyle ilgili sorularla karşılaştı. Geceyi geçirebileceği sahaya en yakın yer bir askeri bölgeydi ancak bunun için Şabat günü araca binmesi gerekecekti.

Mühendis, Tzomet Institute'de çalışan Rabi Manchem Pearl ile görüştü.

Tzomet Institute, Halahaya uygun IT ekipman ve aletleri tasarlayan kar amacı gütmeyen İsrailli bir ileri teknoloji kuruluşu. Mühendis, Pearl'e hücresel İsrail teknolojisi kullanılarak uydunun uzaya atılacağı böyle önemli bir günde iş şartlarıyla Yahudi inancını nasıl bağdaştırabileceğini sordu.

Pearl, mühendisin Şabat günü çalışabileceğini, hatta bu uydunun fırlatılacağı sahada olması gerekiyor demekse de orada olabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüs sadece mühendis için kalkmadıktan sonra otobüse de diğer çalışanlarla binebileceğini ekledi.

Pearl mühendise şunları yazdı: “Uydunun fırlatılmasının planlandığı gibi gitmesi en önemli kamu yararıdır... Hücresel kapsama alanının genişletilmesi (uydunun uzaya fırlatılması aracılığıyla) yaşamı tehdit eden durumların önlenmesi anlamına gelir ki böylece daha önce cep telefonlarının çekmediği bölgelerden insanlar yardım için arayabilecektir... Tüm bunlara ek olarak, Yahudi kanununa göre, teknoloji ve İsrail Devleti ile ilgili olduğu için, İsrailli bir mühendisin böyle önemli projede yer alması da çok değerlidir.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün