Elon Musk, Starlink uyduları için İran yaptırımlarından muafiyet isteyecek

SpaceX´in kurucusu Elon Musk, uydu tabanlı internet servis sağlayıcısı Starlink´in İran´a internet hizmeti sunabilmesi için ABD yaptırımlarından muaf tutulmasını isteyecek.

Dünya
20 Eylül 2022 Salı

Elon Musk pazartesi günü, İran hükümeti tarafından sık sık internet erişimi kısıtlanan insanlara hizmet sağlamak için uluslararası yaptırımlardan muafiyet talep edeceğini açıkladı.

İran'da polis tarafından gözaltında tutulan Amine isimli kadının ölümüyle ilgili yaygın protestolar yaşanmasının ardından internete erişim kesilmişti. Amine ülkenin katı kıyafet kurallarını ihlal etmesinden dolayı gözaltına alınmıştı.

Twitter'daki bazı kişiler Musk'tan uydu tabanlı internet istasyonları sağlamasını istedi.

Musk, Starlink uydu sisteminin İran'daki insanlara internet sağlayıp sağlayamayacağını soran bir Twitter kullanıcısına yanıt verdi.

Musk, "Starlink bu konuda İran yaptırımlarından muafiyet isteyecek" dedi.

18 Eylül'de yörüngeye 54 uydu gönderen Starlink, bütün kıtalarda hizmete girdi. ABD'li multimilyarder, daha önce de bir paylaşımında Starlink'in Antarktika dahil tüm kıtalarda aktif olduğunu açıklamıştı.

Dünyanın her köşesine süper hızlı internet ulaştırma hedefiyle yolan çıkan proje, Ekim 2021'de beta sürümüyle halka sunulmuştu.

SpaceX'in uzaya gönderdiği uydu sayısı 3 bini geçmiş durumda ve Starlink bu sayıyı 12 bine çıkarmak için gerekli izinlere sahip. Şirket dünyanın herhangi bir yerinde 5G standardına karşılık gelen saniyede 1 gigabit trafik hızıyla internet erişimi sağlamayı vaat ediyor.

Musk'ın uzay firması SpaceX, Starlink için haftada yaklaşık bir uydu fırlatıyor.

Şirket uydu sayısını toplamda 42 bine ulaştırmayı amaçlıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün