Alexandra Savior İstanbul´da hayranlarıyla buluşacak

Tuna SAYLAĞ Sanat
14 Eylül 2022 Çarşamba

14 yaşından beri şarkılar yazan, 2012’de Big Jet Plane cover’ıyla adından söz ettiren 27 yaşındaki Portlandlı desert-rock müzisyeni Alexandra Savior, 17 Eylül akşamı Garanti BBVA Konserleri kapsamında Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde olacak. Otis Redding ve Amy Winehouse’dan ilham alan sanatçının yolu 2013’te Alex Turner ile kesişti. 2017 yılında yayınladığı Belladonna of Sadness albümünden sonra 2019’da The Archer’ı yayınladı.

Âheste Çek Kürekleri Mehtâb Uyanmasın

Taner Ceylan, 15 yılın ardından Türkiye’de yeni bir sergi ile sanatseverlerle buluşuyor. Yahya Kemal Beyatlı’nın Çubuklu Gazeli şiirinden bir alıntı olan ‘Âheste Çek Kürekleri, Mehtâb Uyanmasın’ başlıklı sergi, 16 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında Kanlıca’daki Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısında gerçekleşiyor. 

2019 yılından beri İstanbul'u farklı perspektiflerden gözlemleyerek oluşturduğu sergisinde sanatçı; kentin tarihi yapılarını, farklı semtlerini ve hikâyelerini yeniden keşfederken İstanbul’un gizli kalmış cevherlerinden ilham alıyor. Sanatçı sergisinde resimleri, heykel ve video çalışması aracılığıyla, şehrin geçmişi ve bugünüyle kurduğu ilişkiyi figürler üzerinden kendi diliyle aktarıyor.

***

Mehmet Sinan Kuran’ın ‘Hiçbir Yer’ sergisi Anna Laudel’de

Anna Laudel, sanatçı Mehmet Sinan Kuran’ın ‘Hiçbir Yer’ isimli kişisel sergisine 4 Aralık’a dek ev sahipliği yapıyor. Sanatçının 2020 yılında Anna Laudel’de gerçekleştirdiği Posthumous sergisinin devamı niteliğinde olan Hiçbir Yer, ziyaretçilerini hayattaki ihtimalleri sorgulatan bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

Çizim, heykel, resim, seramik, ışıklı kutular, camlar, buluntu nesneler ve yerleştirmeler gibi farklı teknik ve malzemeler kullanarak ürettiği eserlerin yer aldığı seçkide Kuran, Nietzsche’nin çocukluktan yaşlılığa geçişini ele aldığı tasviri tersine çeviriyor.

Sergide ruhun katmanları, çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlanma gibi tecrübelerin önemi, yaşam ve ölüm arasındaki keskin gerçeklik aynı zamanda büyük bir bilinmezlikle irdelenerek mercek altına alınıyor. Galerinin iki katına yayılan Yer, Gök, Deniz başlıkları altında üç evreden oluşan sergi, ölüm kavramını oldukça neşeli, canlı ve insanlıktan hiç beklenmeyecek bir şenlik içinde aktarıyor.

***

Boşlukta Mevcut

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB Kültür AŞ’nin iş birliğiyle düzenlenen ‘Boşlukta Mevcut’ sergisi 28 Eylül’e kadar Taksim Sanat’ta açık kalacak. Sergi, simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente odaklanıyor. Küratörlüğünü Derya Yücel’in yaptığı sergi, ses, ışık ve kent üzerine düşünen; mekânsızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele almayı amaçlayan ve günümüz sanat pratiklerinde yapıt-mekân ilişkisine yönelen bir tema etrafında toplanıyor. Sergi; Ali M. Demirel, Ardan Özmenoğlu, Aytaç Aybak, Buşra Tunç, Candaş Şişman, Çağrı Saray, Çınar Eslek, Fırat Engin, Murat Germen, Ramazan Can, Seda Boy, Vahap Avşar ve Volkan Kızıltunç’un ses ve ışık enstalasyonlarından oluşuyor.

***

Jorinde Voigt ve Infinite Rhythm

Jorinde Voigt’un ikinci kişisel sergisi, 25 Eylül’e kadar Dirimart Dolapdere’de izleyicisiyle buluşuyor. Sergi sanatçının Immersions, Fugue, The Sum of All Best Practices, Infinites, Rhythms ve Double Infinites başlıklı altı serisini bir araya getiriyor. Birbirini takip eden bu seriler, yaratım süreçlerinde felsefe, bilim ve sanatla haşır neşir olan sanatçının çizme, yazma ve kestiği parçalarla oluşturduğu katmanların numaralandırılmasından oluşan dilini yansıtıyor. 

***

Zorlu PSM 10. sezonunu Fazıl Say ile açıyor

Zorlu PSM’nin 10. sezon açılışı 16 Eylül’de dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say’ın yeni eseri Hayat Ağacı süitinin dünya prömiyeri ile gerçekleşiyor. Bestecinin yüzüncü eseri olma özelliğini de taşıyan süit, ilk kez dinleyici ile buluşacak. Eserde Say’ın piyanosuna son dönemin genç yeteneklerinden Jamal Aliyev eşlik edecek. Bu özel gecede dünyaca ünlü medya sanatçısı Refik Anadol’un, yapay zekâ teknolojisini kullanarak tasarladığı dijital sanat eseri olan veri heykeli, Hayat Ağacı’nın seslendirildiği süre boyunca, Lalin Akalan küratörlüğünde izleyiciye unutulmaz bir görsel şölen yaşatacak. Bu özel gecede ayrıca, Anadolu'nun dört şehrine bir yolculuk eseri olan Dört Şehir sonatını ve Cesâr Franck’ın viyolonsel piyano sonatını birlikte seslendirecekler.

***

AKM Güldestan’ı sunar

İstanbul Devlet Opera ve Balesinin en fazla turne yapmış eseri olma özelliği taşıyan Güldestan, 20 Eylül’de AKM sahnesinde seyircilerle buluşacak. Libretto ve koreografisini Beyhan Murphy’nin, müzik yönetmenliğini ise Mercan Dede’nin üstlendiği eser; bir göç yolundan şehirdeki kafeye, yazar Orhan Pamuk’un eserlerinden 17. yüzyılda Evliya Çelebi’ye, modern insanın içsel yolculuklarından semaya, Osmanlı döneminden modern İstanbul’a ve nihayetinde de Gül’e varan bir yolculuğu sahneye taşıyor. Esere sahnede küçük bir canlı orkestranın yanı sıra, usta fotoğrafçı Ara Güler’in İstanbul fotoğrafları da eşlik ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün