Doç. Dr. Ceymi Doenyas ´İnsan Hali´ne konuk oldu

Doç. Dr. Ceymi Doenyas, İnsan Hali programının canlı yayın konuğu oldu.

Toplum
14 Eylül 2022 Çarşamba

Psikoloji alanındaki kuvvetli eğitimleri, güvenilir kişilikleri ve alana önemli katkıları ile öne çıkan bilim insanlarını herkesin ilgisini çeken konulardaki doğru ve bilimsel bilgileri aktarmak üzere seyirci ile buluşturan İnsan Hali programının geçen haftaki konuğu Doç. Dr. Ceymi Doenyas oldu.
A Para kanalında cuma akşamı canlı yayınlanan ve pazar akşamı tekrarının verildiği bölümde Doenyas, henüz Türk literatürüne geçmemiş, yurtdışında güncel olarak araştırılan kavramları tanıttı.
Doenyas, kişilik bozukluğu veya başka bir psikiyatrik tanısı olmadığı halde insanlararası ilişkilerinde manipülasyon, duyarsızlık, çıkarları için insanları kullanma gibi belirli karakteristik özellikler sergileyen kişilerden ve bunu ifade etmek için kullanılan ‘Karanlık Kişilik Özellikleri’ tabirinden bahsetti. Tanısı olmayan her kötü insanın aynı olarak kategorize edilemeyeceğinden, bunların özellikler ve amaçlar bağlamında birbirinden ayrışan üç ana kara özellik ile ifade edildiğini ve buna ‘Karanlık Kişilik Üçgeni’ ismi verildiğini belirtti.
Uzun yıllar boyunca bu karanlık kişilik özelliklerine sahip insanların empati konusunda eksik olduğu ve bu davranışlarının sebebinin empati eksikliği ile ilişkili olabileceği düşünülürken, geçen sene ortaya konulan yeni bir kavram ile ‘Karanlık empati’ özelliğine sahip insanlardan bahsedilmeye başlandığını söyledi. Bu kişiler empati becerileri iyi durumda olmasına rağmen bunu başkalarına yardım etmek ve iyilik yapmak değil, başka ve daha karanlık amaçlar için kullanabiliyorlar. Diğerlerinin duygularını anlayabilme özelliklerini, onları kendi çıkarları için yönlendirmek için kullanabilen bu kişilere ‘Karanlık empati’ sahibi kişiler adı verildiğinden bahseden Doenyas, bu yüksek empati ve aynı zamanda karanlık kişilik özelliklerine sahip kişilerin ‘en tehlikeli kişilik’ olabileceği düşünen biliminsanları olduğunu dile getirdi.
Doenyas’ın yurtdışında güncel olarak araştırılan ve henüz Türkiye alanyazına girmemiş yeni terimler ve kavramları anlaşılır ifadelerle, örnekler üzerinden ve ilişkiler kurarak net bir şekilde anlatması beğeni topladı.

Doç.Dr.CeymiDoenyas’ın konuşması linkten izlenebilir: https://www.youtube.com/watch?v=lRKER-0COVI

Doç. Dr. Ceymi Doenyas kimdir?

Liseyi Robert Kolej’de derece ile bitirdikten sonra Princeton Üniversitesinde psikoloji ve sinirbilim lisans eğitimini bölüm birinciliği ile tamamlayan Ceymi Doenyas, psikoloji yüksek lisans ve doktora derecelerini Koç Üniversitesinde tamamladı. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Psikolojik ve Rehberlik Danışmanlık Bölümü öğretim üyesi kadrosuna giren Doenyas 2022 senesinin ocak ayında doçentlik unvanını kazandı ve yurtiçi ile yurtdışında yaygın etkisi olan bilimsel çalışmalar yürütmekte.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün