İsrail-ABD´den Alzheimer hastalığını tespit etmek için zerdeçal yöntemi

İsrail ve ABD´li araştırmacılar zerdeçal ile retinadaki beta-amiloid plakları ve anormal proteinleri arayarak Alzheimer hastalığını tespit etmek için bir yöntem geliştirdiler.

Dünya
12 Eylül 2022 Pazartesi

Alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici nörolojik bozukluk olarak adlandırılır ve bunamanın en yaygın nedenidir. Düşünce, hafıza ve sosyal becerilerde azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalık tedavi edilemez olsa da, yavaşlatmak adına önlemler alınabilmesi için mümkün olduğunca çabuk teşhis etmek önemlidir. Doktorlar İsrail-ABD ortak çalışması sonucunda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak için tedaviler geliştirmeyi umuyorlar.

Araştırma, İsrail’deki Ben Gurion, Tel Aviv Üniversiteleri ve Los Angeles’daki Cedai Medical Center tarafından gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, retinanın beyne bağlı olmasından dolayı gözün bu bölümündeki değişikliklerin, Alzheimer hastalığının gelişimi de dâhil olmak üzere beyindeki hastalık süreçlerini yansıttığını keşfetti. Araştırmalar sonucunda Alzheimer’dan ölen kişilerin otopsileri sırasında retinalarında beta-amiloid plakları bulundu.

Zerdeçalın kendisini amiloid-beta plaklarına bağlayanabilen bir baharat olduğunu keşfeden araştırmacılar, 10 Alzheimer hastası ve 6 sağlıklı kişiden zerdeçal yemelerini istedi. Birkaç gün sonra retinaları kontrol edilen bazı kişilerde zerdeçal sayesinde beta-amiloid plakları bulundu ve kimin Alzheimer olup olmadığı tespit edildi.

Araştırmacılar kesin sonuçlar elde etmek için farklı yöntemler geliştirmeye çalışacaklarını açıkladılar.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün