Türk Musevileri Müzesinden Seçkiler: Tzedakah Kutusu

Toplum
7 Eylül 2022 Çarşamba

Tzedakah İbranice’de ‘doğruluk’ anlamına gelen bir kelimedir; ancak genellikle hayırseverliği belirtmek için kullanılır. Bu ‘hayırseverlik’ kavramı, gönüllüğün aksine farklı olup ahlaki bir yükümlülük taşır.

Yahudiliğin manevi bir yaşam sürmenin önemli bir parçası olarak vurguladığı, doğru ve adil olanı yapma dini yükümlülüğünü ifade eder. Gönüllü hayırseverlikten farklı olarak, tzedakah, kişinin mali durumuna bakılmaksızın yerine getirilmesi gereken dini bir yükümlülük olarak görülür.

Sadaka kutuları taşınabilir olabilir (Orta Avrupa'daki sadaka kaseleri veya kumbara gibi) veya sinagogun bir duvarına inşa edilebilir. Bazı sinagoglarda (İtalya, Fransa'da Comtat Venaissin) beş veya altı farklı nedenle toplanacak sandıklar olabilir: yoksullar, hastalar, yoksul kızların çeyizi, Kutsal Topraklar vb.

Fotoğrafta görülen, Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogunda kullanılmış olan bu kumbara 19. yüzyıl başına tarihlenmiş olup, üzerine kazıma tekniği ile bitkisel desenlerin yer almakta. Söz konusu kumbarayı 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinin Judaica bölümünde görebilmek mümkün. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün