Festivaller, sergiler, konserler; iyi ki geldin eylül…

İstanbul´un kültür sanat hayatına ivme kazandıracak, birbirinden seçkin sanat etkinliklerinin gerçekleşeceği ve hangisine gitsem diye kafa yoracağınız, enerjisi yüksek bir aya hazır mısınız sevgili okurlar? Not alın, program yapın, bu eşsiz sanat coşkusunu siz de yaşayın!

TUNA SAYLAĞ Sanat
7 Eylül 2022 Çarşamba

Tercih kullanmak durumunda kalacakları yoğun bir etkinlik programı bekliyor bu ay sanatseverleri. Hepsine keyifli saatler diliyorum.

17. İSTANBUL BİENALİ’NE GÜNLER KALDI

İKSV tarafından düzenlenen 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül - 20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor. Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğünü üstlendiği bienal bu yıl, geleneksel sanat mekânlarının dışına çıkarak kitapçı, hastane, huzurevi, kafe, metro durakları ve özel bir radyo istasyonunun da aralarında olduğu onlarca farklı mekâna yayılıyor. Bienal bu sene, küratörlerin kararıyla, bir temaya odaklanmak yerine farklı coğrafyalarda ve disiplinlerde çalışmalar yürüten kişileri bir araya getirerek, aralarındaki etkileşimi besleyen, güçlendiren bir buluşma noktası olacak.

Dev kuklalar İstanbul sokaklarında

Dünyaca ünlü Bread and Puppet Theater’ın dev kuklaları, bienal kapsamındaki yürüyüş ve açık hava gösterileriyle dört gün boyunca İstanbulluları selamlayacak.

17. İstanbul Bienali’ne, sanatçı, yazar, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef ve daha pek çok başka alandan 500’ün üzerinde katılımcı, yerel topluluklarla bireysel veya kolektif çalışmalar yürüterek katkı sunuyor.

Bienal, gastronomiden ekolojiye, edebiyattan gıda güvenliğine, göçler ve göçmenlikten deniz yaşamına pek çok konuda, farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlatacak.

Bienal sergileri Beyoğlu, Kadıköy ve Fatih’te

Beyoğlu’ndaki bienal mekânları arasında Pera Müzesi, Performistanbul’un Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), İstanbul’daki en eski Rum okullarından, 1999’dan bu yana kapalı olan Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA Studio, Büyükdere35 ve M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı’nda yer alan Yaklaşım Tüneli yer alıyor.

Kadıköy’de ise Müze Gazhane ve Suriyeli sanatçıların kurduğu bağımsız bir sanat alanı olan Yeldeğirmeni’ndeki arthereistanbul bulunuyor.

Fatih de ziyaretçilerini bekleyen semtler arasında… İki yıl önce bağımsız sanat alanı olarak yeniden açılan Barın Han, 2023 yılında faaliyete geçmeden önce bienal izleyicisine açılacak olan The Çinili Hamam ile yine İstanbul'un en eski hamamlarından Küçük Mustafa Paşa Hamamı bienalin tarihi yarımadadaki ev sahipleri olacak. Ayrıca Zeytinburnu’nda, 14 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi de çeşitli performanslara ev sahipliği yapacak.

CONTEMPORARY ISTANBUL 2022 BAŞLIYOR

Contemporary Istanbul, 19 - 22 Eylül tarihleri arasında, Tersane İstanbul'da gerçekleşecek olan 17. edisyonunda ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

En az 22 ülkeden yaklaşık 66 çağdaş sanat galerisini ve girişimi bir araya getirecek olan fuarda 558 sanatçının 1.476'dan fazla eseri sergilenecek. Fuarda Türkiye'nin dört bir yanından bir dizi benzersiz kültürel girişim de temsil edilecek. Contemporary İstanbul kapsamında Tersane'nin dış avlusunda gerçekleştirilecek olan Contemporary İstanbul kapsamında düzenlenen ‘The Yard’ sergisinde Renée Levi, İtamar Gov, Anke Eilergerhard, Ardan Özmenoğlu, Ayla Turan, Bedri Baykam, Halil Altındere, Canan Tolon gibi sanatçılara ait 24 mekâna özel yerleştirme ve heykel yer alacak.

Akbank Sanat ise fuara Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde sanatçı Clement Valla’nın ‘Başka Sesler Başka Odalar’ isimli sergisi ile katılacak. Etkinlikte ayrıca CI Dialogues by CIF, ileri dönüşüm temasıyla Contemporary Istanbul Vakfı – Artist in Residence Programı ve Jeff Koons’un BMW iş birliğindeki araba tasarımı yer alıyor.

II. İSTANBUL ULUSLARARASI ODA MÜZİĞİ FESTİVALİ CRR’DE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, 6 - 23 Eylül tarihleri arasında Akademi Festival İstanbul bünyesinde gerçekleşen İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, ikinci yılında orkestra şefi Zubin Mehta’nın Müzik barış mesajıdır ve sadece barış getirir” sözünden ilham alarak 'Barış ve İstanbul' temasını işlemeye karar verdi. 6 Eylül akşamı gerçekleşen festival açılışını ünlü keman virtüözü Tedi Papavrami, Alman romantiklerinin usta yorumcusu François-Frédéric Guy ve Türk çellist Nil Kocamangil yaptı.

Jerusalem Quartet, Miguel da Silva, Frans Helmerson, Semplice Quartet ve Jacques Ammon, Storioni Trio, Sirba Octet gibi yıldız isimleri ve efsanevi oda müziği gruplarını ağırlayacak olan festival atölyeler, söyleşiler, gençlik konserleri ve çocuk etkinlikleriyle dolu zengin bir program sunuyor.

SWISS DAYS ISTANBUL 2022

İsviçre Günleri İstanbul 2022, 23 - 25 Eylül tarihleri arasında İstanbul'daki İsviçre Başkonsolosluğu tarafından Yapı Kredi bomontiada’da düzenlenecek. İsviçre müziğini, kültürünü, gastronomisini, teknolojisini ve daha fazlasını tanıtmayı amaçlayan festival, 23 Eylül Cuma öğleden sonradan itibaren 25 Eylül Pazar akşamına kadar herkese açık ve ücretsiz olacak.

Etkinlikte iki konser gerçekleşecek; ilk olarak İsviçre Caz Grubu Bconnected cuma gecesi tüm caz ve blues severleri bekliyor. 24 Eylül Cumartesi akşamı ise2020'de İsviçre Müzik Ödülleri'ne aday gösterilen ve lkenin en umut verici seslerinden biri olarak kabul edilen İsviçreli R&B şarkıcısı Naomi Lareine sahne alacak.

İsviçre Günleri boyunca Türkiye’de bulunan İsviçre firmalarının stantları şenlik havası yaratacak ve ziyaretçileri İsviçre yolculuğuna çıkaracak. Ayrıca İsviçre folklorik müziğinin yer aldığı bir eğlence programı ve İnek Boyama, Çikolata Atölyesi, İnek Sağma ve resim yarışmaları gibi çocuk ve yetişkinleri eğlendirecek etkinlikler bulunacak. Radyo Power FM, üç festival günü boyunca canlı yayın yapacak.

JAM’S SESSION FESTİVAL İLK KEZ İSTANBUL’DA!

Jam’s Session Festival, İstanbul’a yeni bir nefes getiriyor! 10 Eylül’de Maximum Uniq Açıkhava’da gerçekleşecek olan festivalde, aralarında ilk kez Türkiye’de bulunacak isimlerin de olduğu dünyaca ünlü müzisyenler sahne alacak!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün