Ukrayna savaşının Yahudi cemaati üzerindeki etkisi büyük

Yahudi Cemaatleri Birliği savaş başladığından beri en az 70 Yahudi´nin öldürüldüğünü, savaş sırasında birçok kaybın bildirilmemesinden dolayı gerçek rakamın bunun iki katı olabileceğini belirtiyor.

Dünya
31 Ağustos 2022 Çarşamba

Ukrayna Yahudi Cemaatleri Federasyonu'nun (FJCU) yayınladığı verilere göre, şubat ayının sonlarında Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri en az 70 Yahudi öldürüldü. Bazı tahminlere göre ise savaş kargaşası içerisinde bildirilmeyen kayıplardan dolayı gerçek rakam bunun iki katı.

Kayıpların üçte biri, savaşın en şiddetli çatışmalarından birinin yaşandığı güneydeki Mariupol limanında yaşanırken, geri kalanı Kiev, Harkov, Buça'da öldürülen siviller ve cephede savaşırken öldürülen askerler oldu.

Savaşa katılan binlerce Yahudi arasında onlarca İsrailli de bulunuyor. Doğu Avrupa ülkesindeki 180 Yahudi cemaatini bir araya getiren federasyon, "Rakamlar kesin değil ve değişebilir. Savaş alanında iletişimde sorunlar var, insanlar kayıp ve gelen bilgiler hatalı olabiliyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz çarşamba günü, şimdiye kadar on binlerce Ukraynalı sivil ve askerin hayatını kaybetmiş olduğu savaşın başlamasının altıncı ayıydı. Bu kara gün aynı zamanda Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü ile çakıştı.

FJCU verileri 400 civarında Yahudi'nin savaş sırasında yaralandığını gösteriyor. Evlerinden koparılan yaklaşık 50 bin Yahudi'nin 30 bini ülkeden kaçtı ve bunların da yarısı İsrail'e gitti. 20 bin Yahudi mülteci ise Batı Ukrayna'ya göç etti.

150 civarında Yahudi aile Rus saldırıları sırasında evlerini kaybetti. Ukrayna'nın 180 Yahudi cemaatinden 27'si şu anda Rus işgali altında yaşamakta. Federasyonun diğer Yahudi ve İsrailli gruplarla birlikte cephede yaşayan Yahudileri kurtarma çalışmaları sonucunda, bunların birçoğu federasyonun Ukrayna'da kurduğu yerinden edilmiş kişiler kamplarına yerleştirildi.

FJCU Müdürü Alina Teplitskaya, "Ukrayna ordusuyla sıkı bir iş birliği içerisinde, Ukrayna'daki 322 yerleşim merkezinden çoğunluğu Yahudi olan 35.198 kişiyi kurtardık. Kurtarılanların çoğu Yahudi, ama bizden yardım isteyen herkese yardım ettik, Yahudi olmayanlara da. Kurtarabildiğimiz kadar hayat kurtardık. Kimisi çok karmaşık ve tehlikeli olan bu kurtarma görevleri ücretlerini bizim karşıladığımız tren, otobüs, taksi ve diğer yollarla gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

Kurtarılanların yaklaşık 3 bini kendiliğinden bir mülteci kampı ve İsrail'e gitmeden önceki bir durak haline gelen Hilton Warsaw City Otelinde kaldı. 12 bin kadar mülteci federasyonun Moldovya, Romanya, Almanya ve Macaristan'daki kamplarından geçti. Ukrayna sınırındaki devletlerdeki kamplara varan 15 bin mültecinin yaklaşık yarısı da İsrail'e doğru yollarına devam etti.

Federasyon tarafından kurtarılan 20 bin kadar mülteci, Kiev, Dnipro, Lviv, Chernivtsi gibi barışçıl olduğu düşünülen büyük Ukrayna şehirlerine götürülmeden önce Ukrayna'da güvenli kabul edilen bölgelerdeki kamplara yerleştirildi.

Federasyonun dış ilişkilerinden sorumlu FJCU Başkan Yardımcısı Rav Rafael Rutman, "Her ay Ukrayna genelinde 180 dağıtım merkezi aracılığıyla 36 bin aileye gıda paketi ulaştırıyoruz" dedi.

Rav Rutman, ifadelerine "Yahudi olmayan aileler de bize gelip yardım alıyor. Her bir paketin maliyeti 100 Euro ve içerisinde su, hijyen malzemeleri, balık, yağ, un, konserve gıda, şeker, tuz, bal, kahve, çay ve diğer temel ihtiyaçlar bulunuyor. Toplamda 900 ton ürün yüzlerce gönüllü ve çalışan tarafından paketlenerek kamyonlarla tüm ülkeye gönderildi" diyerek devam etti.

Operasyonun, çoğunluğu insani yardım, kurtarma görevleri ve mülteci kamplarının bakımı için harcanan maliyeti şimdiye kadar 21 milyon dolara ulaşmış durumda.

FJCU Başkanı ve Ukrayna Habad elçisi Rav Meir Stambler, "Şimdi, maliyetleri ve finansal bedelleri düşünme değil hayat kurtarma zamanı ve her saniye önemli. Federasyon hahamları, çalışanları ve Habad elçileri sürekli meşgul ve insani durum daha da kötüye gidiyor. En kötüsü de dünya yavaş yavaş bizim burada ne halde olduğumuzu unutmaya başlıyor ve Ukrayna'dan gelen haberler bir kenara atılıyor. Barışın bir an önce gelmesi için dua ediyoruz" dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün