İtalya´da ´Hitler ve Mussolini şaraplarının´ satışı 27 yıl sonra durduruluyor

Nazi diktatörü Adolf Hitler ve faşist Benito Mussolini gibi figürlerin fotoğraflarının yer aldığı şaraplar satan İtalyan şarap üreticisi, 27 yıl sonra bu serinin satışına son verme kararı aldı.

Dünya
25 Ağustos 2022 Perşembe

Kuzey İtalya’daki Friuli Venezia Giulia bölgesinde bulunan Lunardelli Şarapları, 1995’ten beri ‘tarihi seri’ adı altında komünist, Nazi ve faşist liderlerin resimlerinin yer aldığı etiketler kullanıyor. İtalya’da bazı süpermarketlerde ve internette satışı yapılan Lunardelli Şarapları arasında, Nazi sloganları yer alan da bulunuyor.

Şarap evinin en çok rağbet gören ürünleri ise Hitler resimleriyle satılan şaraplar.

Şirket, ürünlerinin tamamen ticari amaçlı olduğunu, siyasi propaganda yapmadıklarını savunsa da yıllardır tepki ve tartışmalara neden oluyor.

Son olarak Ağustos ayı başında Avusturyalı bir turistin İtalya’nın Jesolo kentinde bir süpermarkette bu şaraplara rastlaması ve yaşadığı şoku sosyal medyada paylaşmasıyla Hitler şarapları yeniden gündeme geldi.

Avusturyalı haber sitesi Heute’ye konuşan turist Dagmar Millesi, şişeleri görünce dehşete düştüğünü, satış görevlisinin ise kendisinin yaşadığı şoka şaşırdığını anlattı.

Son günlerde İtalya’nın yanı sıra Avrupa ve Amerika’da da haberlere konu olan Lunardelli Şarapları’na tepki ve boykot çağrıları gelmeye başladı. ABD ve Avrupa’daki Yahudi örgütlerinden de kınama açıklamaları geldi.

ABD’deki Yahudi insan hakları örgütü Simon Wiesenthal Centre tarafından yapılan açıklamada, “Bu pazarlama stratejisi Nazi rejiminin tüm kurbanlarına ve onların yakınlarına saygısızlık teşkil ediyor” dedi. Örgüt bu şarapların hedef kitlesinin, Nazi yönetiminin suçlarını yüceltmek isteyen faşizm sempatizanları olduğunu vurguladı.

İtalya basını, son tepkilerin ardından şarap evinin bu tarihi seriyi bitirme kararı aldığını duyurdu. Şirket 2023’ten itibaren Hitler ve Mussolini resimli şarapların satışını durduracak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün