İkinci bahar geliyor mu?

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde İsrail Devlet Başkanı Herzog´un Türkiye ziyareti ile başlayan yumuşama, geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi atayacağı yönündeki açıklaması ile yeni bir boyut kazandı.

Toplum
24 Ağustos 2022 Çarşamba

Atama çok yakında

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, büyükelçi atanmasının önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu “Taslak çalışmamız bitmek üzere” dedi.

Bu arada, İsrail’in Ankara Büyükelçiliği de yeni bir atama duyurdu. Nadav Markman, hafta başında büyükelçi yardımcısı olarak görevine başladığını, sosyal medya hesabından paylaştı. Markman, Ankara’ya gelmeden önce Ekvator’da görev yapıyordu.

Yorumlar ‘temkinli’

Diplomatik ilişkilerin tam normalleşme kararına, uluslararası kamuoyu genel anlamda olumlu tepki verirken, siyasi uzmanlar arasında konuya ‘temkinli’ yaklaşılmasını gerektiğini belirten isimler de dikkat çekti.

  • Tel Aviv eski Büyükelçisi Namık Tan: “Karar iktidarın hem dışarıda hem de içeride sorunları çözmeye başladığı mesajını vermeye çalışıyor. Türkiye bu noktada geç kaldı.”
  • Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp: “1 Kasım'da seçim olacak. O seçimde Netanyahu'nun bir şekilde geri gelme ihtimali mevcut. Ve Erdoğan ile Netanyahu arasındaki ilişkiler hatırlandığında ben Türkiye'nin yerinde olsam büyükelçi atamakta çok fazla acele etmem.”
  • Marshall Fonu Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı: “Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşmesi kuşkusuz çok olumlu ve geç kalmış bir adım. Ancak ilişkilerin yeniden 1990’lardaki işbirliği seviyesine dönmesini beklemek gerçekçi olmaz.”
  • İsrail Maslahatgüzarı İrit Lillian: “Geniş faaliyet yelpazesine sahip, doğru ve pozitif ikili ilişkilere giriyoruz. Ancak anlaşamadığımız noktalar olduğunu, mükemmel bir evlilik olmayacağını biliyoruz.”

Hamas: “Reddediyoruz”

İki ülkenin ilişkilerini en üst düzeye çıkarması Hamas tarafından tepkiyle karşılandı. Hamas, “İsrail’deki rejimle ilişki kurma ve normalleşmeye yönelik herhangi bir ülkeden atılacak her adımı reddediyoruz. Ve bunu davamız için çok zararlı bir adım olarak görüyoruz” açıklaması yaptı.

İsrail Maslahatgüzarı Lillian ise Hamas’ın İstanbul ofislerinin sorun olduğunun altını çizdi ve “Hala oradalar ve bu büyük bir engel” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün