Hamas ve İslami Cihad: “Almanya, Abbas´ın ´50 soykırım´ söylemini soruşturmasıyla önyargısını gösteriyor”

Dünya
24 Ağustos 2022 Çarşamba

Filistinli terör örgütleri cumartesi günü, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas hakkında soruşturma açan Alman polisini, insanları kışkırtmaya yönelik hareket nedeniyle kınadı. Polis, Abbas'ın Berlin'deyken yaptığı konuşmada İsrail'in Filistinlilere karşı "50 soykırım" gerçekleştirdiği belirtmesi üzerine soruşturma başlatmıştı. Hamas yaptığı açıklamada “Alman polisinin açıklamasını reddediyor vekınıyoruz. Uluslararası güçler, İsrail işgaline ve Filistin halkımızıntarihi haklarının inkarına yönelik önyargılarını bir kez daha kanıtlıyor” dedi. Gazze'yi yöneten örgüt, bu güçlerin Filistin anlatısını silemeyecekleri” sözünü verdi. Filistin İslami Cihad Hareketi de “Alman polisinin tutumunun iki yüzlülük ve işgale karşı önyargılı olduğunu” belirtti. Abbas'ınyorumlarının "işgalin suçlarını ortaya çıkarmak için halkımızıtüm dünyadan koruyan Filistin ulusal anlatısının bir parçası" olduğu belirtildi. Abbas söz konusu yorumu, geçen hafta Berlin'e yaptığı ziyarette, kendisine Filistinli terör örgütü Kara Eylül tarafından rehin alındıktan
sonra 11 
İsrailli sporcu ve bir Alman polis memurunun öldürüldüğü 1972 Münih Olimpiyatları katliamının 50. yıldönümü hakkında soru sorulması üzerine yapmıştı. Saldırının gerçekleştiği dönemde örgüt, Abbas'ın El-Fetih partisiyle bağlantılıydı. Mahmud Abbas, Almanya Şansölyesi Scholz ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, 1972'de gerçekleştirilen saldırıdan dolayı özür dilemeyip lanlayıp planlamadığı sorusuna, İsrail'in 1947'den bu yana vahşet işlediğini öne sürerek yanıt verdi; "İsrail'in 50 Filistin köyünde gerçekleştirdiği 50 katliam var... 50 katliam, 50 katliam, 50 soykırım" dedi. Bu yorum Almanya, İsrail, ABD başta olmak üzere birçok ülkede sert tepkilere yol açtı.
Filistin Yönetimi'nin resmi WAFA haber ajansı tarafından
çarşamba günü yayınlanan bir açıklamada Abbas, yaptığı yorumlarından geri adım atarak"Holokost, modern insanlık tarihindeki en iğrenç suçtur" dediği ifade edildi. Ancak cuma günü, üst düzey bir danışmanı Abbas’ı İsrail'in Filistinlilere karşı "50 soykırım" gerçekleştirdiğini söylediği için yapılan aşırı eleştirilere karşı savundu. Abbas'ın diyanet işleri danışmanı ve Filistin Yönetiminin en üst düzey şeriat yargıcı Mahmud el-Habaş, Filistin TV tarafındanyayınlanan bir konuşmada, Abbas’ın, İsrailli liderlerden gelenönyargılı ve ırkçı bir saldırı ile karşı karşıya kaldığını ve halkını savunduğu için eleştirildiğini belirtti. El-Habaş, Abbas'a yönelik eleştiriyi, kendisine, her Filistinliye ve herbirimize karşı bir kışkırtma kampanyası olarak tanımlayıp kınadı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün