Bir Edirne hikayesi ve Trakya Olayları

Yazar Hakan Özaydınlık, son romanı Sarı Veda´da, Trakya Olaylarını konu ediyor. Edirne´de yaşayan Salinas Ailesi üzerinden, 20. yüzyılın ilk yarısında Edirne´deki Yahudi yaşamını anlatan Özaydınlık´ın ´D´anderne Sarı Veda – Bir Edirne Hikayesi´ kitabı, Ceren Kitabevinden okurlarla buluştu.

Virna GÜMÜŞGERDAN Perspektif
24 Ağustos 2022 Çarşamba

Neredeyse 90 yaşına merdiven dayamış ABD’de yaşayan Raşel Salinas’ın ölmeden önce memleketini son bir kez daha görebilmek için Edirne’ye gelmesiyle başlayan hikaye, satırlarında okuru tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. 75 yıl önce ayrıldığı Edirne’yi gezerken bir taraftan çocukluğunu ve gençliğini anlatan Raşel, 1900-1934 arası dönem için de Yahudi yaşamına, geleneklerine, aile yapısına, ticaret hayatına dair paylaşımlarda bulunuyor ve okuru Edirne Yahudileri hakkında detaylı olarak bilgilendiriyor.

Bu tarihi süreçte, Yahudilerin toplum olarak Edirne’yi terk etmelerine neden olan Trakya Olaylarında yaşananlara da yer veren yazar, yakın tarihin bu az konuşulan olayını da odağına alıyor. Trakya Olayları sırasında en güvendikleri komşu ve dostlarının mallarına el koyduğu Salinas Ailesi, Edirne’den önce İstanbul’a, sonra da Yeni Dünya ABD’ye yaptığı yolculuğu anlatıyor. Kitap, 90 yaşındaki Raşel Salinas’ın Edirne’ye yaptığı ziyaret sırasında, yerel halkın azınlıklara yaklaşımını ilginç bir şekilde gözler önüne seriyor.

Kolay okunan, akıcı bir dile sahip olan eser, 1934 olayları nedeniyle köklerinden koparılmış Edirneli Yahudilerin hatırasına saygı duruşu niteliğinde…

2022 Edirne Yılı kapsamında yayınlanan kitap, yazarın ikinci kitabı. Hakan Özaydınlık’ın ilk kitabı ‘Stratonikeia-Ölümsüzlük Kentin Hikayesi’ 2019 yılında yayınlanmıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün