Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl´in dizisi geliyor

´Shtisel´ dizisi yaratıcılarından Ori Elon, Modern Yahudi tarihinin en ünlü siyasi liderinden, Siyonizm´in kurucusu Theodor Herzl´in dizisi üzerinde çalışıyor.

Dünya
23 Ağustos 2022 Salı

Deadline’da yer alan habere göre, Herzl projesi üzerinde çalışmalara başlandı. Proje, pandemi sırasında sanatçıları destekleyen ve geçen yıl yüzlerce insanın Taliban’dan kaçmasına yardım eden İsrailli avukat ve hayırsever Inbar Nacht tarafından finanse ediliyor.

Herzl'in kısa ama anlamlı hayatı, ‘Yahudi Halkının Sancaktarı’ adlı 1921 yapımı Avusturya filminden bu yana ekranda hiç tasvir edilmemişti.

1860 yılında Macaristan'ın Budapeşte kentinde orta sınıf bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Herzl edebiyata ve tiyatroya çok düşkündü. Herlz, Paris'te Neue Freie Presse’te muhabir olarak çalışırken ünlü bir siyasi skandal ve döneminin en antisemit olaylarından biri olan Alfred Dreyfus'un yargılanmasını takip etmişti.

Yahudi kökenli Fransız bir subay olan Dreyfus ajan olduğu iddia edilerek ömür boyu hapse mahkûm edilmişti. Daha sonra suçsuz olduğu anlaşılsa da 10 yıl hapis yatmıştı.

Bu olay, 1894'ten 1906'ya kadar çözülememiş ve çözülünceye kadar Fransa’yı derinden sarsan en büyük politik skandallardan biri olmuştu.

Herzl ise Dreyfus duruşmasının çıkışında, milliyetçi Fransızların yaptıkları protestolara şahitlik ettmişti. Herzl, özellikle protestolardaki kalabalıkların ‘Yahudilere ölüm’ bağırışlarından çok etkilenmiş, bundan derin bir üzüntü duyarak Siyonizm’e yönelmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün