WEB´DEN SEÇMELER

•Eski Rus Cumhurbaşkanı Medvedev, 11 Ekim 2021´de, yayımlanan bir makalesinde Zelensky´yi Yahudi bir "Sonderkommando"ya yani İkinci Dünya Savaşı´nda Nazilerin toplama kamplarında öldürdükleri dindaşlarını gömmek için kullandıkları Yahudilere benzetmiş ve "Bu tür insanlarla ve böyle bir devletle müzakere bu nedenle anlamsız olur" demişti. Putin rejimi, Rusya´da ve Ukrayna´da eskiden geçerli olmuş Yahudi düşmanlığını kendi amaçlarına yarayacağına inandıklarından canlandırmaya, körüklemeğe çalışmaktadır. Moskova´daki Yahudi cemaatinin ruhani liderinin Rus yetkililerin Ukrayna´nın işgalini onaylaması için yaptıkları baskının ardından yurt dışına gitmek zorunda kalmış olması da bundandır. SELÇUK EREZ – T24

İzak BARON Diğer
17 Ağustos 2022 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • İSRAİL’İN GAZZE’Yİ KONTROL EDEN HAMAS’A “OPERASYON SANA YÖNELİK DEĞİL, KARIŞMA” MESAJINI İLETMESİ DE AYRICA İLGİNÇ; NİTEKİM İSRAİL OPERASYONUNUN ÜLKEDE FİLİSTİNLİLER’İN YAŞADIĞI TÜM BÖLGELERDE SOKAK HAREKETLERİNİ TETİKLEMEMESİ, HAMAS’IN DA, DİĞER FİLİSTİNLİ GRUPLARIN DA BU MESAJA OLUMLU KARŞILIĞI OLARAK YORUMLANABİLİR

Washington’un mevcut yönetiminin Amerikan iç siyasetinde yaşamakta olduğu bu sıkışmışlık, uluslararası ilişkilere de yansımaya başladı.

Mesela Ukrayna’da yaklaşık 6 aydır süren savaşta Kırım’da silah bile patlamazken, bu hafta birdenbire askeri üslerde büyük patlamalar yaşanması “tesadüf” olarak nitelenebilir mi? Pek mümkün görünmüyor.

Ya da İsrail’in birdenbire - Ortadoğu’daki dengeleri yeniden bozma pahasına- Gazze’deki İslami Cihat hedeflerine yönelik askeri operasyona başlaması da Amerikan iç siyasetindeki karmaşa ile ilişkilendirilebilir;

Belli ki İsrailliler Amerikan yönetiminin kendi derdine düşmesini fırsat bilerek, bir “oldu-bitti operasyonuna” kalkıştılar.  İsrail’in Gazze’yi kontrol eden Hamas’a “operasyon sana yönelik değil, karışma” mesajını iletmesi de ayrıca ilginç; Nitekim İsrail operasyonunun ülkede Filistinliler’in yaşadığı tüm bölgelerde sokak hareketlerini tetiklememesi, Hamas’ın da, diğer Filistinli grupların da bu mesaja olumlu karşılığı olarak yorumlanabilir. Oysa geçen yıl gerçekleşen ve Mescid-i Aksa’yı da kapsayan İsrail operasyonu, ülkedeki tüm Filistinliler’in tepkilerine neden olmuş, İsrail’in dört bir yanındaki Arap mahallelerinde günlerce sokak gösterileri ve hareketlilik yaşanmıştı.

İsrail’in İslami Cihat operasyonunun zamanlamasındaki bir başka önemli unsur ise elbette ülkedeki seçim takvimi; Bu açıdan bakınca, Tel Aviv’deki mevcut koalisyon hükümeti açısından “bir taşla iki kuş” olarak okumak da mümkün son operasyonu.

Zeynep Gürcanlı

https://www.dunya.com/kose-yazisi/amerikan-secimi-turk-secimi/666042

 

  • TÜRKİYE’DE KOMPLO TEORİLERİNE İNANANLARIN SAYISI ÇOK BÜYÜKTÜR, AMA TEORİLERİN SAYISI O KADAR DA KABARIK DEĞİLDİR. KABA BİR TAHMİNLE, YÜZDE 80’İ YAHUDİLERLE İLGİLİDİR (BUNA SABETAYCILARI DAHİL EDİYORUM, ÇÜNKÜ ONLAR DA “GİZLİ YAHUDİ” OLARAK KOMPLO KURUYOR), YÜZDE 18’İ DE SOROS’LA

Türkiye’de komplo teorilerine inananların sayısı çok büyüktür, ama teorilerin sayısı o kadar da kabarık değildir. Kaba bir tahminle, yüzde 80’i Yahudilerle ilgilidir (buna Sabetaycıları dahil ediyorum, çünkü onlar da “gizli Yahudi” olarak komplo kuruyor), yüzde 18’i de Soros’la. (Ama Soros da dünyayı ve özellikle de Türkiye’yi yıkmaya ve/veya ele geçirmeye bir Yahudi olarak çalıştığı için, belki Soros komplolarını da Yahudi kategorisine dahil etmek gerekir; emin olamadım.) Geri kalan yüzde 2 de covid-19 aşısıyla ve beyni olup olmadığı çok kuşkulu olan insanların beynine çip takmakla ilgili.

Amerika’da ise o kadar çok, o kadar çeşitli ve o kadar yaratıcı komplo teorileri var ki, insan bunları yaratanların beyin yapısını gerçekten merak ediyor.

...

Jones’a göre Amerika’nın tüm sorunları “Yahudi mafyası” adını verdiği bir insan grubundan kaynaklanır. Ama bu Yahudiler sadece Amerika’da sorun yaratmakla kalmaz, “küresel, kurumsal bir birliğe” dahildirler, “Japonlar, Komünistler ve başka şer odaklarıyla” işbirliği yaparak dünyanın başına türlü türlü belalar getirirler. “Uber’i bunlar yönetir, sağlık hizmetlerini bunlar yönetir, sizi ketempereye getirecekler, canınızı acıtacaklar.” (Uber ve sağlık hizmetleriyle ne alıp veremediği var herifin, bilemedim. Amerika’da olup bitenleri o kadar da ayrıntısıyla izlemiyorum.)

Şimdi, Jones’un dedikleriyle şu sözleri karşılaştırmanızı rica ederim:

“… bütün dünyaya hükmediyorlar. Yahudi demek sinema, edebiyat, medya, felsefe, sanat, banka, ticaret, gıda, teknoloji, sanayi demek. Bütün su başlarını onlar tutmuş. Yahudilerle kavga ettiğinizde bütün bunlarla kavgaya hazır olmalısınız.”

Bu sözler, manyak ve habis bir komplo teorisyenine değil, geçenlerde ölen ve arkasından müthiş övgüler düzülen, müthiş gözyaşları dökülen Rasim Özdenören’e ait. Jones ile Özdenören’in görüşleri arasında herhangi bir fark var mı?

Özdenören’i seven, sözlerine değer veren bir kişi bir Yahudiye rastladığında ne düşünecektir?

“Bunlar dünyayı kontrol ediyor. Kavgaya hazır olmalıyız.” Değil mi?

Roni Margulies

https://serbestiyet.com/gunun-yazilari/kavgaya-hazir-olmalisiniz-100318/

 

  • İSRAİL’İN ABD’DEN KOPACAĞI ELBETTE YOK AMA ONUN DA İLİŞKİLERİ GARİPLEŞİYOR. HAYFA LİMANI ÇİN’DEN HİNDİSTAN’A GEÇTİ!

İsrail… Ağzını açan, İsrail’le normalleşmenin Türkiye’ye getireceği kazançları öyle kutsallaştırıyor, hâlâ eskisi gibi midir değil midir bakılmadan öyle “lobi lobisi” yapıyorlar ki, hemen Tel Aviv’e koşup, ‘affedin bizi’ dersiniz! Ama İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamı gösterip, “bu ne olacak” derseniz.. Balonun nasıl söndüğünü canlı yayınlarda izleyebilirsiniz. Yarım ağız/kerhen, “tabi o da var” derler…

İsrail’in ABD’den kopacağı elbette yok ama onun da ilişkileri garipleşiyor. Hayfa limanı Çin’den Hindistan’a geçti!

Zaten İsrail’le normalleşmenin önünde şu an iç siyaset duruyor. Seçimlere gidiyorlar ve karşılıklı atılacak adımları öteliyor bu. Yeni hükümetle ne olacağını da-ki koalisyondur-kimse kestiremiyor…

Nedret Ersanel

https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedret-ersanel/turkiye-suriye-agir-kivam-2063732

 

  • PUTİN REJİMİ, RUSYA'DA VE UKRAYNA'DA ESKİDEN GEÇERLİ OLMUŞ YAHUDİ DÜŞMANLIĞINI KENDİ AMAÇLARINA YARAYACAĞINA İNANDIKLARINDAN CANLANDIRMAYA, KÖRÜKLEMEYE ÇALIŞMAKTADIR

Ukrayna halkının ulaştığı hoşgörü ve demokratik olgunluğu henüz kavramamış olanların tutumları bizim için bir ipucu olabilir: Bu ülkedeki demokratik gelişmeleri kendisi için bir tehdit unsuru olarak gören Rus yönetimi, Zelensky rejimini, ülkesine değil Yahudiliğe hizmet etmekle suçlamaktadır.

Eski Rus Cumhurbaşkanı Medvedev, 11 Ekim 2021'de, yayımlanan bir makalesinde Zelensky'yi Yahudi bir "Sonderkommando"ya yani İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin toplama kamplarında öldürdükleri dindaşlarını gömmek için kullandıkları Yahudilere benzetmiş ve "Bu tür insanlarla ve böyle bir devletle müzakere bu nedenle anlamsız olur" demişti.

Putin rejimi, Rusya'da ve Ukrayna'da eskiden geçerli olmuş Yahudi düşmanlığını kendi amaçlarına yarayacağına inandıklarından canlandırmaya, körüklemeye çalışmaktadır.

Moskova'daki Yahudi cemaatinin ruhani liderinin Rus yetkililerin Ukrayna'nın işgalini onaylaması için yaptıkları baskının ardından yurt dışına gitmek zorunda kalmış olması da bundandır.

Bu örnekler, dini ve mezhebi bizden azıcık farklı olana bile güvenilemeyeceğini değişik şekillerde ileri sürüp politik hedeflere ulaşmak istenebileneceğini gösteriyor.

Selçuk Erez

https://t24.com.tr/yazarlar/selcuk-erez/alevilere-saldirilarin-nedeni,36259

 

Takılan tweetler

  • HAKAN AKBAŞ@hakana

▫️Çin’in İsrail teknolojisi ile nasıl global teknoloji liderliği peşinde yazıda okuyun.

▫️Tükiye son 20 senede pan-islamist ideoloji ve retorikleri sonucu feda ettiği İsrail ile ilişkilerin fırsat maliyetini de bu yazıda bir güzel okuyun.

https://twitter.com/hakana/status/1557468807148384256

  • Deniz L. Ertuğ@lunadenizertug

Sosyalist arkadaşların hakkımda söyledikleri şeylere tesadüf edince bari cevap yazayım dedim. Çünkü @politikyol'daki köşemi böyle üç beş kendini bilmeze cevap vermeye ayırmanın haksızlık olacağını düşünüyorum. Türk solunun İsrail konusunda ciddi manada bilgi eksiği var (1)

Öncelikle Yahudiler İsrail dediğiniz bölgenin halkı. Belli bir nüfus oradan hiç gitmemiş. Bunu çok basit bir şekilde Osmanlı'nın nüfus kayıtlarında dahi görebilirsiniz. Yahudilerin bir kısmının dünyaya dağılıp sonra geri dönmesiyle şimdi işgalci mi olmuş oluyorlar?(2)

Bir diğer nokta da solun kendi metotlarını eleştirmeme çok içerlemişler. Arkadaşım sivil insan öldürerek, banka soyarak, uçak kaçırarak yapacağınız devrim yerin dibine batsın. Kuracağınız devlet de yerin dibine batsın. Bu benim görüşüm. (3)

Dünyanın her yerinde bu eylemler yasadışıdır ve terör eylemidir. Bunları yapan IŞİDciye İslami deyip burun kıvıran seküler solcular da bilsinler sizin de pek bir farkınız yok yönteminiz aynı olduğuna göre. (4)

Benim örneğim belli. Mustafa Kemal ve arkadaşları hiçbir kadını bıçaklamadılar, adamın üstüne kamyon sürmediler, tek bir çocuğu evine girip parçalamadılar. Ülkeleri işgal altındaydı aslanlar gibi savaştılar. (5)

Kalkıp sol adına Asalacıları, PKKlıları, IŞİDi, Hamas'ı şu veya bu solcu terörist fraksiyonu ululaştıran arkadaşlar umarım bu tip adamların eylemlerinde yakınlarınızı kaybetmezsiniz. O zaman da çıkıp alkışlayın. Çocukların ölümü üzerine kurulacak hiçbir gelecek yoktur. (6)

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1557670785552191489

  • Deniz L. Ertuğ@lunadenizertug

Sanırsın Ibrahim Nablusi kendi halinde bir akademisyendi. Herif El Aksa Şehitleri Tugayı'nın lideri. El Fetih'in askeri kolu yani. Onlarca terör eyleminin baş sorumlusu, Hz. Yusuf'un mezarındaki olaylar da dahil. Terörist başını öldürmüşler. Ne yapsalardı?

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1557147611370504193

  • Artı TV@ArtiTV_

#CANLI İsrail ile Gazze'deki İslami Cihat Hareketi arasında Mısır'ın ara buluculuğuyla varılan ateşkes pazar gecesi yürürlüğe girdi. Bölgedeki son durumu Politikyol Yazarı Deniz Ertuğ değerlendiriyor…

https://twitter.com/i/broadcasts/1yoJMWyybOOKQ

https://twitter.com/ArtiTV_/status/1557005201072357377

  • Gabi Behiri@gbehiri

Eski Genelkurmay Baskani Gadi Eizenkot Savunma Bakani Gantz ve Adalet Bakani Saar ile birlikte secimlere katilma kararı aldi. Yeni partilerinin ismi "Hamahane Hamamlahti" yani "Devletci Kamp" olacak ve secimler sonrasinda tam partilesme yolunda gidecekler(onsecim vs.)

Eizenkot'un katilmasiyla Gantz-Saar grubunun anketlerde güçlenmesi bekleniyor. Ama Likud'dan oy almazsa yine de pek bir sey ifade edemez. Onemli olan karsi kamptan oy almasi.

Bennett'in sag kolu ve Din Isleri Bakani Matan Kahana da Eizenkot ile partiye katılan isimlerden. Ayelet Shaked'in partisi baraj altında kalabilir.

https://twitter.com/gbehiri/status/1558697291883626497

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

İstanbul'daki İtalyan Yahudi Mezarlığı, yoldan geçen herkese hatırlatıyor (üç dilde): İnsan! Son sonunu hatırla; [ebedi] evinizi görün! Allah'a dön! [böylece] senin ruhuna merhamet edecek!

https://twitter.com/mchitrik/status/1558791011660447745

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

Gelecek hakkında ne düşündüğünüzü bilmiyorum. Ama bir caminin avlusunda gülümseyen çocuklarla çevrili bir imam ve bir haham, bana dünyanın gülen bir geleceği olduğunu söylüyor!

https://twitter.com/mchitrik/status/1557054913158549506

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

Akhisar Yahudi mezarlığında kısa bir dua ettim. Mezarlık Akhisar Belediyesi tarafından belediye başkanımıza çok teşekkürler @besimecz  🙏 tarafından titizlikle temizleniyor.

https://twitter.com/mchitrik/status/1556960205090557953

  • Özgür Celâleddin@ozgurcelaleddin

“T.C. İzmir Musevi Cemaati Cismani Meclisi 1929”

https://twitter.com/ozgurcelaleddin/status/1557003625427308545

  • S block@IlanBlock

synagogue of Turgutlu Kasaba

cc @mchitrik @tyahuditoplumu @TCKulturTurizm @VakiflarGM

https://twitter.com/IlanBlock/status/1558849358119985154

 

Ağa Takılanlar Öneriyor”

  • UZMANLARA GÖRE SON YILLARDA ZAYIFLAYAN ÜRDÜN VE İSRAİL İLİŞKİLERİ YENİ BİR SÜRECE GİRİYOR - EKREM BİÇEROĞLU, LAİTH AL-JNAİDİ 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/uzmanlara-gore-son-yillarda-zayiflayan-urdun-ve-israil-iliskileri-yeni-bir-surece-giriyor/2659945

  • GAZZE'DE NELER OLUYOR: HAMAS ÇATIŞMALARA NEDEN KATILMADI – RAFAEL SADİ

https://www.odatv4.com/dunya/gazze-de-neler-oluyor-hamas-catismalara-neden-katilmadi-246880

  • MEDYADAKİ YALANLAR – ELİF TERZİ

https://hasturktv.net/medyadaki-yalanlar/

  • İSRAİL ORDUSU NE KADAR AHLAKİDİR – RAFAEL SADİ

https://hasturktv.net/israil-ordusu-ne-kadar-ahlakidir/

  • GEÇMİŞ ZAMAN KORTEJOLARI - İBRAHİM KARAOĞLU

14. yüzyılda, Yahudilere aşırı baskılar uygulanmaya başlamış, neredeyse yarısı Hıristiyan dinine geçmişler. Bir kısmı gizlice sürdürmüş Yahudiliği. 1492’de Yahudileri kovma fermanı yayımlanmış. Ve ülkeyi terk etmeye başlamışlar. II. Beyazıt yönetimindeki Osmanlı İmparatorluğu iki yüz bin kadar Yahudi’nin İspanya’dan Anadolu’ya gelmesine izin vermiş. İspanyol engizisyonu sonrasında Akdeniz, Balkanlar ve Anadolu’ya belleklerinden silinmeyen anılarla sığınmışlar. Kortejoları kendilerine özgü yaşam ve mimari anlayışları ile şekillendirmişler. 1950‘li yıllara dek İzmirli yoksul Yahudilerin canlı bir yaşam alanı olmuş kortejolar. Sonra, İsrail’e göçlerin başlamasıyla, kente gelen yoksulların barındığı “aile evleri”ne dönüşmüş. Etrafını duvarların çevrelediği avluya bakan tek göz odalarda toplu olarak yaşamışlar. Avlu, banyo, mutfak ve tuvaletlerin ortak kullanıldığı mekânlarda, yoksulluğu ve hüznü paylaşmışlar.

https://www.birgun.net/haber/gecmis-zaman-kortejolari-398984

  • SPİNOZA’NIN DÜŞÜNCELERİ VE MİRASI-5 - TURAN ARGUN SEZER

https://www.politikyol.com/spinozanin-dusunceleri-ve-mirasi-5/

  • MEŞRU OLAN HER ŞEY AHLAKİ DEĞİLDİR… - MURAT TÜRKER

The Bankers Trial adlı belgesel İsrail’deki bankacılık sistemini layıkıyla sorgulayan gayet zevkli bir seyirlik. Yönetmenliği, senaryosu ve sinematografisinde imzasını gördüğümüz Eliav Lilti, Stav Meron Morag ile birlikte belgeselin prodüktörlüğünü de üstlenmiş. 2022 İsrail yapımı 93 dakikalık film Docaviv’in programında yer aldı, sistemi sorgulayabilen aktivistlerin var olduğu tüm coğrafyalarda empatiyle karşılanacaktır. 

https://bianet.org/biamag/toplum/265773-mesru-olan-her-sey-ahlaki-degildir

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün