AĞA TAKILANLAR

•“İsrail´in bu operasyonu başlatması bir süredir devam etmekte olan Filistin terör eylemlerinden kaynaklanıyor. Bu süreçte Filistin İslami Cihadı da dahil birçok terör örgütünün arkasında olan İran´ın İsrail´i tehdit ettiğini de biliyoruz. Basına yansıdı. Dolayısıyla İsrail sanki birdenbire kafasına esmiş de Gazze´yi bombalamış gibi anlatılıyor, bu bir yalandır. Her şeyi bağlamına göre takip etmek gerekiyor.” L.DENİZ ERTUĞ https://twitter.com/lunadenizertug/status/1556275612293251074

İzak BARON Diğer
10 Ağustos 2022 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

  • İSPANYA’DAN GELEN VE DÜNYANIN HER YERİNDE KONUŞULAN BİR DİL. YAHUDİLERİN HER YERDE YAŞAMASIYLA, DİASPORAYLA, DÜNYANIN HER YERİNDE SEFARADLAR VAR VE BU DURUM LADİNONUN HER YERDE KONUŞULMASINI SAĞLIYOR”
  • Konu Ladinoya nasıl geldi?

Judeoespañol ile tanışmamız tesadüfi oldu. Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nin (SKAD) yaptığı işlerle tanıştık. Ladino, sadece Anadolu’da olan bir dil değil. Bizim ilgimizi çeken, bu dilde çok fazla kaynak üretilmiş, çalışma yapılmış olmasıydı. İspanya’dan gelen ve dünyanın her yerinde konuşulan bir dil. Yahudilerin her yerde yaşamasıyla, diasporayla, dünyanın her yerinde Sefaradlar var ve bu durum Ladinonun her yerde konuşulmasını sağlıyor. Kısaca, İspanya ile Türkiye arasında bir dil olması, dünyada konuşulması ve geldiğimiz topraklardan bir dil olması ilgimizi çekti.

  • Ladinonun dijital platformda varlığını sağlamayı ve dili korumayı amaçlayan bir veri tabanı oluşturduğunuzu anlıyorum.

Evet, amacımız dili dijitalleştirmekti ve bunu yapmak için veriye ihtiyacımız var. Veri bir yerde duruyorsa, dil, dijitalleşmeye yatkın oluyor. Ladino üstüne çok fazla kaynak, araştırma olsa da bu kaynakların tamamı veri formatında değildi. Bu projeyle birçok veri seti oluşturduk. Olanları topladık, dil teknolojistlerin kullanabileceği bir hale getirdik ve formatlarını değiştirdik. Şalom gazetesinde çıkan makaleleri bir dosyada toplamak bile dil modelleri oluşturulabilmemize yardımcı oldu. SKAD’ın yaptığı Ladino çevirilerini toplamak ve saklamak bir çeviri uygulaması geliştirmemize yardımcı oldu ve bu verilerin çevirmenler, araştırmacılar, ilgilenen herkesin kullanılabileceği şekilde muhafaza edilmesi kıymetli oldu.

Alp Öktem (Röportaj : VARDUHİ BALYAN)

https://www.agos.com.tr/tr/yazi/27338/judeoespaol-akdenizin-iki-yakasini-birlestiren-dil

 

  • HAMAS TERÖRİST VE DÜŞMAN VE ASLA SİYONİST OLMAYACAK AMA YAN YANA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR KOMŞU HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR VE BUNUN İÇİNDE BİZİM BUNA EL VERMEMİZ GEREKMEKTEDİR

Bu operasyonun en önemli sonucu İsrail’in talebi üzerine HAMAS örgütüne siz bu işe karışmayın ricası idi. Artık rica mıydı talimatmıydı ben bilmiyorum.

Nitekim Hamas karışmadı ve İslami Cihad 1000 adet füze attıktan sonra ve en önemli 4 komutanını kaybettikten sonra  bu akşam Mısır arabuluculuğu ile saat 23.30’da ATEŞKES  yapmayı kabul etti. İsrail’de bu 3 gün süre zarfında 139  noktaya sortiler yaptı ve İslami Cihad Terör örgütünün silah depoları ile füze rampalarını  imha etti. Aynı  zamanda  bir çok örgüt binasını da yerle bir etti. Bu binaları yılarken de insani kısmını atlamadı ve içindekilerin binayı boşaltmalarını temin etti telefon ile Gazzedeki binalarda oturanları arayarak binaları boşalttıklarından emin olunca  bombaladılar.  İsrail ordusunun eline Gazze’deki her vatandaşın telefon numarası da mevcut.

Peki Hamas neden katılmamayı tercih etti.

Benim anladığım kadarı ile:

1- İslami Cihad her ne kadar Hamas’tan küçük bir örgüt olsa da elinde daha fazla para var ve Batı şeria’da yerleşik olan EL FETİH elemanlarını bu para ile transfer edebiliyor. Bir kaç ay öncesine kadar NABLUS, HALİL VE CENİN kentlerinin yönetimini ele geçirmişti. İslami Cihad’ın zayıflaması Hamas’ın işine gelecekti.

2- Hamas artık 2007 yılındaki deli dolu Hamas değil diyor bazı yorumcular. Artık kendi çapında bir devlet yönetmekte ve yönettiği topluma karşı sorumlulukları var. Örneğin yarın sabah Elektrik santralinin ihtiyacı olan yakıt İsrail’den gelmezse  Gazze cereyansız kalacaktı.

3- Her gün Gazze’den İsrail’e 15.500 işçi gelmekte ve çalışmaktadır. Kapılar kapanırsa bu insanları daha doğrusu aileleri geçindirmek Hamas’ın sırtında kalacaktır.

4- Hamas son operasyondan beri şehrin rehabilitasyonu ile meşgul olup bunu da yapması gerekiyor. Anlaşılan Hamas olgunlaştı diyen yorumcular da var. Bunu yanısıra İslami Cihad Gazze örgütüdür ve Hamas sorumluluğundadır. İsrail bu operasyon ile Hamas’ı güçlendirmiş ve hak etmediği bir paye vermiş oldu demlerine rağmen..

5- Evet Hamas Terörist ve Düşman ve asla Siyonist olmayacak ama yan yana yaşayabileceğimiz bir komşu haline dönüştürülebilir ve bunun içinde bizim buna el vermemiz gerekmektedir. Bu da imkansız değildir tabii ama yeter ki yan yana yaşamak isterlerse.

Rafael Sadi

https://hasturktv.net/gazze-ile-bu-kacinci-bahar/

  • İSRAİL'İN HEDEF ALDIĞI FİLİSTİN İSLAMİ CİHAT ÖRGÜTÜ NEDİR, NE ZAMAN KURULDU? – GİZEM SADE

https://tr.euronews.com/2022/08/07/israilin-hedef-aldigi-filistin-islami-cihat-orgutu-nedir-ne-zaman-kuruldu#:~:text=Amerika%20Birle%C5%9Fik%20Devletleri%20ve%20Avrupa,hareketi%20olarak%201981'de%20kuruldu.

  • GAZZE-TAHRAN KÖPRÜSÜ: İSLAMİ CİHAT – MERT CENGİZ

“Tahran’dan destek alan İslami Cihat (İC), Hamas’ın İran ile finansman akışındaki önemli kaynaklarından birisi. Gazze’de, Hamas ve İC, Filistin liderliği için bir rekabet içerisinde. Nitekim Filistin’e yönelik son saldırılarda hedef bu kez Hamas değildi” Dr. İlkim Büke Okyar

https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/gazze-tahran-koprusu-islami-cihat-1966827

 

Takılan tweetler

  • Deniz L. Ertuğ@lunadenizertug

Beni bu zamana kadar takip eden, bir şekilde yazılarımı okumuş olan kişiler çok iyi bilirler ki olabildiğince objektif yazıyorum. Size iki gündür yaşananları birkaç madde ile özetleyeceğim. Kimseyi ikna etmek derdinde değilim. Çünkü ne İsrailliyim ne de Filistinli. Başlıyorum:

1. İsrail'in bu operasyonu başlatması bir süredir devam etmekte olan Filistin terör eylemlerinden kaynaklanıyor. Bu süreçte Filistin İslami Cihadı da dahil birçok terör örgütünün arkasında olan İran'ın İsrail'i tehdit ettiğini de biliyoruz. Basına yansıdı. Dolayısıyla İsrail sanki birdenbire kafasına esmiş de Gazze'yi bombalamış gibi anlatılıyor, bu bir yalandır. Her şeyi bağlamına göre takip etmek gerekiyor.

2. Dünden beri sosyal medyaya ve basına yansıyan çocuk ölümleri öncelikle Filistin tarafının kendi füzesiyle kendini vurması sonucunda gerçekleşti. Fakat bundan evvel yapılan operasyonlarda da İsrail'e benzer eleştiriler getirilmişti. Bu sebeple buna da bir açıklama gerekiyor. Filistinli militanlar herhalde bir son 50 senedir falan, sürekli olarak apartmanlara ve yerleşim yerlerinde örgütlenerek yuvalanıyorlar. Dolayısıyla siz bir örgüt liderini vurmak isterseniz apartmanı da vuruyorsunuz ve sonuç İsrail bebekleri öldürdü oluyor. Benzerini biz yıllardır zaten yaşıyoruz. Ancak bizimle tam bir analoji kuramıyorum onu da daha sonra müsait bir zamanda izah ederim inşallah. Konumuza döneyim. Bu arkadaşlar Filistin halkı için mücadele ediyorsa, neden apartmanlarda mevzileniyorlar? Demek ki halkı korumak gibi bir dertleri yok. Eğer gerçekten vatan direnişinde olsalar, Filistinli çocuk ve kadınların arkasına saklanıp bombalanmayı beklemeyecek kadar yürekli olmaları gerektiğini beklerim. Ama maalesef. Çünkü hedef halkını korumak değil ceplerini korumak.

3. Filistin halkının düşmanını arayan arkadaşlar dönüp de Filistin terör rejimine baksınlar. Kadınlara yaşam hakkı tanımayan, gayleri öldüren, döven, muhalifleri hapse atan, hapiste kaybeden, yardım paralarını yiyip Avrupa'da gezip tozanlar kan emiciler onlardır.

4. Buradan sosyalist arkadaşlara sesleneyim. Vatan direnişi çocuk öldürerek olmaz. İsrailli kadın ve çocukları, masum erkekleri öldürerek vatan kuracaksanız olmaz olsun o vatan. Biz vatanımızı böyle kurmadık. O yüzden Atatürk ve arkadaşlarını onurla yad ediyoruz. Sizin kahramanlarınız uçak kaçıran, sağa sola kurşun sıkan, kahvehane basanlarsa onlardan Ortadoğu bataklığında çok var. Solcu olmanız sizi çok da farklı kılmıyor. Bok çukurunda debelenmeye devam edin. Bir şey de başarma şansınız yoktur.

5. Siyasal İslamcı arkadaşlara gelince onların zaten beyinleri yıkanmış. Filistin tek bir ülke olarak Arapların olsa şu an gördüğünüz muameleden farklı bir muamele göremeyeceksiniz. Her attığınız adım İngiliz sömürgeciliğinin temsilidir. Zaten kendisini Türk'ten çok Müslüman olarak gören insanlara bir şey dememe gerek yok, antika der geçeriz. Allah şifa versin.

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1556275612293251074

  • İlkay Umur@ilkayumur93

Bazı şeyleri bilmesek görmesek bölgeden birileriyle konuşmasak zannedicez ki Filistin bölgesinde yaşayanlar evde kahve içerken üstlerine İsrail bomba yağdırıyor. Neyse.

https://twitter.com/ilkayumur93/status/1555952975406944260

  • Rabbi Mendy Chitrik@mchitrik

Tisha Beav.

Bu akşam İstanbul Bet Yisrael sinagogunda.

https://twitter.com/mchitrik/status/1555979596130144259

  • Gabi Behiri@gbehiri

Hayir edilmedi.

https://twitter.com/gbehiri/status/1555967978482581504

  • Gabi Behiri@gbehiri

Safak Vakti operasyonu 23:30da ateskes ile sonlanmaya hazirlanirken Ana Muhalefet lideri Netanyahu esiyle beraber Herzliya sehrinde Bullet Train adli filmi izlemeye gitmis. Cogunlukla telefonuna baktigi soyleniyor. Ama verdigi mesaji sevdim: Hayat Devam Ediyor!

https://twitter.com/gbehiri/status/1556363517644750849

  • HAKAN AKBAŞ@hakana

♦️İsrail medyasına göre Gaza saldırılarında Türkiye’den gösterilen sert resmi tepkiler sonrası ikili ilişkilerde “balayı dönemi” sona erdi.

♦️Orta Doğu’da hiçbir müslüman hükümet İsrail ile dostane ilişkilerle seçim kazanamaz.

♦️Ankara’nın İsrail’e rağmen ABD Kongre’si ile ilişkilerini düzeltmesi mümkün gözükmüyor.

♦️Ankara son dönemde  ABD’de Trump’çı Cumhuriyetçiler ve Yahudi lobisi ile ilişkilere büyük yatırım yapıyordu.

https://twitter.com/hakana/status/1556444385226547200

  • önder kaya istanbul gezgini@onderkayaistan1

Harika bir çalışma. Karaylar için sayıları 50nin altında deniyor. Müteveffa Dr. Benyamin Levi ile bir kaç sene evvel yaptığım görüşmede 39 kişi kaldık demişti. Karıkoca karay iki aileyiz sadece diye de eklemişti. Kendisi ve eşi Margirit hanım ne yazık ki vefat etti...

https://twitter.com/iletisimyayin/status/1555450317734649859

  • önder kaya istanbul gezgini@onderkayaistan1

Bir Yahudi topluluğu olan Karaylar bir zamanlar İstanbulda kalabalık bşr nüfus oluşturuyorlardı. Bugün sayıları 50'nin altında. Hasköy en önemli Karay yerleşkesiydi. Bugün burada sadece bir Karay kenasası yani havrası kalmış vaziyette. Kenasa yer kotunun altında.

Bir de Karaim çıkmazı tabelası var. Çıksalında da bir Karay kabristanı mevcut

 

https://twitter.com/onderkayaistan1/status/1555095768461197313

 

Ağa Takılanlar Öneriyor”

  • FAS İLE İSRAİL ARASINDAKİ NORMALLEŞME SÜRECİNİN HEDEFİ AFRİKA MI? - SAİD EL-HALTİ

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fas-ile-israil-arasindaki-normallesme-surecinin-hedefi-afrika-mi/2654183#

  • İLK KEZ OSMANLI’DA KURULDU: YAHUDİ OLİMPİYATLARI'NDA TÜRK TAKIMI – RAFAEL SADİ

https://www.odatv4.com/spor/ilk-kez-osmanli-da-kuruldu-yahudi-olimpiyatlari-nda-turk-takimi-246262

  • İSRAİL PARLAMENTOSU’NA BİR TÜRK YAHUDİSİ DAHA ADAY – RAFAEL SADİ

 

https://hasturktv.net/israil-parlamentosuna-bir-turk-yahudisi-daha-aday/

  • NAZİ SOYKIRIMI’NIN UNUTULAN KURBANLARI: SİNTİ VE ROMANLAR – BAHAR AKPINAR

https://www.gercekgundem.com/yazarlar/bahar-akpinar/4588/nazi-soykiriminin-unutulan-kurbanlari-sinti-ve-romanlar

  • SPİNOZA’NIN DÜŞÜNCELERİ VE MİRASI-4 - TURAN ARGUN SEZER

https://www.politikyol.com/spinozanin-dusunceleri-ve-mirasi-4/

  • İSPANYA YAHUDİLERİNİN GÖÇÜNÜN 530. YIL DÖNÜMÜ: TÜRK MUSEVİLERİ MÜZESİ MÜDÜRÜ ANLATTI!

https://www.cnnturk.com/video/turkiye/a

  • AKADEMİ KONUŞMALARI 05 | İSRAİL SİYASETİ VE YAHUDİ SOLU - REMZİ ÇETİN

https://www.youtube.com/watch?v=jsRuXmU_1_4

  • İSRAİL VE DEMOKRAT PARTİ İÇİNDEKİ HARARETLİ SAVAŞ – ROBERT FORD

https://turkish.aawsat.com/home/article/3795471/robert-ford/i%CC%87srail-ve-demokrat-parti-i%C3%A7indeki-hararetli-sava%C5%9F

  • HAMAS, ÇATIŞMANIN DIŞINDA KALABİLİR Mİ?

https://turkish.aawsat.com/home/article/3802321/hamas-%C3%A7at%C4%B1%C5%9Fman%C4%B1n-d%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda-kalabilir-mi

  • ANTİK İSRAİL'DE AHİRET İNANCI: BİZ ÖLDÜKTEN SONRA NE OLUR? – UMUT ATASEVEN

https://www.indyturk.com/node/539291/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/antik-i%CC%87srailde-ahiret-inanc%C4%B1-biz-%C3%B6ld%C3%BCkten-sonra-ne-olur

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün