İsrail ve İslami Cihad arasında ateşkes ilan edildi

İsrail ve İslami Cihad arasında Gazze´de Mısır´ın arabuluculuğuyla ilan edilen ateşkes pazar akşamı TSİ 23.30´da yürürlüğe girdi.

Dünya
8 Ağustos 2022 Pazartesi

Roket saldırıları ateşkesin ilan edilmesinden sonra bir süre daha devam etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri, ateşkesin ardından yaptığı açıklamada, Gazze sınır bölgesinde yaşayanlara uygulanan kısıtlamaları kaldırmaya başlayacağını ve bölgede birkaç gündür kapalı olan tüm yolların yeniden açılacağını belirtti. Yollar geçen salı gününden bu yana kapalıydı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Başkanı Joe Biden, Gazze ve İsrail arasında ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler.

Genel Sekreter sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Gazze’deki hava saldırıları ve İsrail’e atılan roketler nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu can kaybı ve yaralanmalardan derin üzüntü duyulduğu kaydedildi.

Guterres tüm tarafları ateşkese uymaya çağırarak, “Yalnızca müzakere edilmiş, sürdürülebilir bir siyasi çözüm, bu yıkıcı şiddet döngülerini kesin olarak sona erdirecek ve hem Filistinliler hem de İsrailliler için barışçıl bir geleceğe yol açacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Biden ise yaptığı açıklamada, ABD'nin çatışmayı bir an önce sona erdirmek için İsrail, Filistin Yönetimi, Mısır, Katar ve Ürdün'den yetkililerle temasa geçtiğini belirtti. Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani’ye çabaların dolayı teşekkür etti.

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale, İsrail'in kabul ettiği şartları yerine getirmemesi halinde ateşkes anlaşmasını yok sayacaklarını ve bir an bile tereddüt etmeden savaşa yeniden başlayacaklarını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridine düzenlediği operasyon sonucunda aralarında 14 çocuk, 4 kadının yer aldığı 44 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail tarafında herhangi bir can kaybı yaşanmazken, İslami Cihad, İsrail’e operasyon boyunca 200'ü Gazze'ye inen yaklaşık toplam 1.100 roket fırlattı. İsrail'e giren 990 roketten 380'i Demir Kubbe tarafından %95 başarı oranıyla durduruldu. Diğer 610 roket ise deniz ve açık alanlara düştü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün