Tarihte bugün: Treblinka İsyanı ´2 Ağustos 1943´

İşgal altındaki Polonya´da Treblinka´daki Nazi kamplarında tutulan Yahudi mahkûmlar 2 Ağustos 1943´te kaçmak için isyan düzenledi.

Dünya
2 Ağustos 2022 Salı

Almanlar, Kasım 1941’de işgal altındaki Polonya’nın Varşova şehrinin yaklaşık 80 kilometre kuzeydoğusunda, daha sonra Treblinka I adıyla bilinen Yahudiler için zorunlu çalışma kampı kurdu. Temmuz 1942’de ise Treblinka II inşa edildi.

Temmuz 1942’den Kasım 1943’e kadar Treblinka’da yaklaşık 900 bin Yahudi öldürüldü.

Yahudi mahkumlar, girişine aldatma amaçlı olarak duş tabelası asılmış gaz odalarına girmeye ve çitle çevrili bir yolda koşmaya zorlanıyordu. Kapılar kapatılınca bina dışında bulunan bir motor, gaz odalarına içeridekileri öldüren karbon monoksit pompalıyordu. Zorla çalıştırılmak üzere hayatta bırakılan bir grup Yahudi, cesetleri çıkartıp toplu mezarlara gömüyordu. Kamp personeli, zorla çalıştırılan bu kişileri düzenli olarak öldürüyor ve yerlerine yeni gelenleri koyuyordu. Gaz odalarına yürüyemeyecek kadar güçsüz olan esirler, hastane olarak kamufle edilmiş bir alanda vurularak öldürülüyordu.

Kamp yetkilileri, 1942 sonbaharının başlarında toplu katliam izlerini silmek üzere cesetleri toplu mezarlardan çıkartıp yakmaya başladı. Bu dehşet verici işi de Yahudi mahkumlara yaptırttılar. Esirler, 2 Ağustos 1943’te kampın cephaneliğinden silah çalarak isyan başlattı ancak bu durum fark edildi. Yüzlerce esir kaçmak için ana girişe saldırdı. SS subayları tarafından makineli tüfeklerle açılan ateş sonucu çoğu öldü. 300’den fazla esir kaçtı ancak üçte ikisi yakalandı ve öldürüldü.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün