Bir ilham perisi, üç şarkı Something - Layla - Wonderful Tonight

Viktor Mori Perspektif
27 Temmuz 2022 Çarşamba

2 Mart 1964 sabahı, 19 yaşındaki Pattie Boyd, Londra’daki Paddington Tren İstasyonuna gitmek üzere bir taksiye bindi. Çalıştığı mankenlik ajansından saat tam sekizde, diğer üç model arkadaşıyla istasyonda olma talimatı almıştı. İki ay öncesinde kendisine bir filmde kısa bir rol alması için seçildiği söylendiğinde dehşete kapılmış ama menajeri tarafından ikna edilmişti. Neticede öyle sıradan bir film için seçilmemişti. Beatles’ın ilk filmi ‘A Hard Day’s Night’ta rol alacaktı. İşte o gün gelip çatmıştı; gri üniforması, çizgili kravatı ve diz üstü beyaz çoraplarıyla tam bir lise öğrencisi gibiydi.

Senaryo gereği dört Beatle, çığlık atarak kendilerini kovalayan hayranlarından kaçmak için bir trene atlayacaklar; trende de birkaç kız öğrenciyle tanışıp sohbet edeceklerdi. İşte Pattie’nin rolü tam burada başlıyordu. Pattie o günkü ilk izlenimlerini daha sonra şöyle anlatacaktı: “John diğerlerinden daha alaycı gözüküyordu, Ringo çekici, Paul ise sevimliydi. George ise kadife kahverengi gözleri ve kestane saçları ile hayatımda gördüğüm en yakışıklı adamdı. Öğle yemeği molasında kendimi onun yanında oturuken buldum.” 

İlk gün çekimleri bitince akşama doğru tren tekrar istasyona yanaşmıştı. George, Pattie’ye dönüp “Benimle evlenir misin?” diye sorduğunda Pattie sadece gülmüştü. Günün sonunda o bir Beatle’dı ve her gün etraflarındaki kızlarla şakalaşıyorlardı. George “Eğer benimle evlenmeyeceksen bari akşam yemeği yiyelim” diyerek niyetini iyice belli etmişti.

Pattie o gün bu teklifleri gülerek reddetmiş olsa da on gün sonra Beatles’ın ünlü menajeri Brian Epstein’ın refakatinde ilk kez yemeğe çıkmışlardı. İlk randevudan sonra George ve Pattie ‘ayrılmaz ikili’ oldular. Gerçek evlilik teklifi 1965 sonunda geldi. İzleyen ay gazetecilerden gizli, aile arasındaki sade bir törenle evlendiler. Paul damadın sağdıçı olmuş, John ve Ringo ise gazetecilerin dikkatini dağıtmak için tatile çıkmışlardı.

Evli kaldıkları 11 yıllık süre içerisinde Pattie Boyd, George Harrison’un şarkılarına ilham kaynağı oldu. Genç Beatle ‘I Need You’, ‘If I Needed Someone’ ve ‘For You Blue’ adlı şarkılarını Pattie için yazmıştı. ‘Abbey Road’ albümünün en iyi şarkılarından biri olan ve Harrison’u grup arkadaşları düzeyinde bir besteci seviyesine taşıyan ‘Something’, Pattie’ye ithafen yazılmış bir aşk şarkısıydı. 

‘Something’ 150 farklı şarkıcı tarafından seslendirildi ve Beatles’ın ‘Yesterday’den sonra en çok cover’ı yapılan şarkısı oldu. Shirley Bassey’in unutulmaz yorumu şarkıyı 1970’te İngiltere’de listelerin üst sıralarına taşımıştı (https://www.youtube.com/watch?v=UelDrZ1aFeY).

Fakat Pattie Boyd sadece eşi George’a ilham kaynağı olmayacaktı. Başka ünlü bir müzisyen onun için bir şarkı yazdığında henüz George ile mutlu evliliği sürüyordu.

1960’ların sonlarına doğru Eric Clapton ile George Harrison yakın arkadaş olmuşlardı. Clapton, Beatles’ın ‘White Album’ olarak bilinen stüdyo albümünde, Harrison’un ‘While My Guitar Gently Weeps’ adlı şarkısının gitar solosunu çalmıştı. 

İki yakın arkadaş birbirlerinin çalışmalarına destek olurken, Clapton Pattie’ye aşık olmuştu. En yakın arkadaşlarından birinin eşine aşık olmak genç şarkıcı oldukça zor bir durumdu. Tam bu sıralarda bir arkadaşı ona 12. yüzyıl İranlı yazarı Nizami Ganjavi’nin Leyla ve Mecnun adındaki hikayesinin kopyasını vermişti. “Birbirlerine kavuşamayan aşıkların hikayesi” zor bir aşk üçgeninin içindeki Clapton’u derinden etkilemişti ve Pattie’ye itafen grup arkadaşı Jim Gordon’unda katkısıyla ‘Layla’ adlı şarkısını yazdı (https://www.youtube.com/watch?v=pKwQlm-wldA).

‘Layla’nın akustik versiyonu 1993’te Grammy ödülü kazandı ve Rolling Stone dergisi tarafından 2021’de yenilenen ‘Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı Listesi’nde 224. sırada gösterildi.

İlerleyen yıllarda Eric Clapton’un Pattie Boyd’a ilgisi devam ederken Harrison çiftinin evliliği de George’un kaçamakları nedeniyle sallanıyordu. 1974 yılında ayrı yaşamaya başlayan çiftin evliliği 1977 yılında boşanmayla sonuçlanacaktı.

Eric Clapton ve Pattie Boyd

Pattie Boyd eşini sadakatsizliği nedeniyle terk ettikten sonra, yıllardır kendisine aşık olan Eric Clapton’la beraber yaşamaya başladı. Artık Clapton’ın ilham perisi idi ve genç gitarist onun için romantik bir şarkı yazma konusunda hiç de geç kalmayacaktı.

1976 yılının eylül ayında Paul ve Linda McCartney çiftinin bir davetine gitmek için hazırlanıyorlardı. Pattie üst katta elbise üstüne elbise denerken, çoktan hazırlanmış olan Clapton alt katta gitar çalarak vakit geçiriyordu. Pattie Boyd o geceyi 2008 yılında The Guardian’a şöyle anlatmıştı: “Hazırlanmam çok uzun sürmüştü, saçım, makyajım, kıyafetim, herşey için paniklemiştim. Aşağı indiğimde beni azarlayacağını düşünüyordum ama Eric, ‘Şunu bir dinlesene’ dedi.”

“Akşamın geç bir saati idi, hangi kıyafeti giyeceğini merak ediyordu/ Makyajını yaptı ve uzun sarı saçlarını taradı/ Sonra dönüp bana sordu: İyi görünüyor muyum? Ve evet dedim, bu akşam harika görünüyorsun” (https://www.youtube.com/watch?v=vUSzL2leaFM).

‘Wonderful Tonight’ tüm zamanların en romantik şarkılarından biri oldu. Eric Clapton’a yakışan kendine has bir gitar riffi ile başlayan parça duygusal sözleriyle müzikseverlerin dikkatini çekti.

Eric Clapton’un Pattie Boyd ile beraberliği artık eşine ilgisini kaybeden George Harrison’u hiç üzmemişti. Hatta 1979 yılında evlenen çiftin düğün töreninde onlar için gitar bile çalmıştı.

Eric Clapton ve Pattie Boyd 9 yıl süren evlilikten sonra 1988 yılında ayrıldılar.

Pattie Boyd anılarında bir ilham perisi olmanın “kendi hayatını başkası için yaşamaya” benzediğini söylemişti. 

“Eric’e ve ondan önce George’a böyle güzel müzik yazmaları için ilham vermiş olmak oldukça gurur vericiydi. Onları bu güzel eserleri kaleme almaya benimle ilgili bir şeyler tetiklemiş olsa da aslında herşeyin kendileri ile ilgili olduğuna inanıyorum.”   

Pattie Boyd, 2007 yılında gazeteci Penny Junor ile ‘Wonderful Today’ adı ile otobiyografisini yazdı. Kitap aynı yıl İngiltere ve ABD’de yayınladı; New York Times’ın Best Seller listesinin başında yer aldı.

Royal Photografic Society’nin amatör bir üyesi olarak çektiği ve başta George Harrison, diğer Beatles üyeleri, Eric Clapton ve müzisyen dostlarının fotoğraflarının bulunduğu koleksiyonu, ‘Through The Eye of a Muse / Bir İlham Perisinin Gözünden’ adı ile 2006-2010 arasında Londra, San Fransico ve Dublin’de sergilendi.

Eğer 2.000 doları gözden çıkarırsanız, “Müzik tarihinin en ünlü ilham perisinin” çektiği “Limited Edition” fotoğraflardan birine sahip olabilirsiniz.

Kaynakça:

  • Eames T.,The Story of... 'Wonderful Tonight' by Eric Clapton, 15.08.2019
  • Spicer J.,The Truth  About the Meaning Behind Eric Clapton’s Wonderful Tonight,15.03.2022
  • Curtis T.,George Harrison met ex-wife Pattie Boyd in heartbreaking 'final goodbye' months before his death, 25.03.2022
  • Williams G.,The chance first meeting of Pattie Boyd and Geaorge Harrison,2021, Far Out Magasine

·        Wigandt Hannah, George Harrison Wrote a Heart-Breaking Song About Breaking up With Pattie Boyd,15.09.2021

·        A Hard Day’s Night (film),Pattie Boyd, wikipedia

·        Songfacts, Wonderful Tonight

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün