İsrail ve Arjantin, Holokost arşivlerini paylaşmak için anlaşma imzaladı

Arjantin, Yad Vaşem Dünya Holokost Anma Merkezi ile Buenos Aires´teki Archivo General de la Nación (Ulusun Genel Arşivi) arasında bu hafta imzalanan yeni bir anlaşmayla Holokost ile ilgili arşivlerini paylaşmayı kabul etti.

Dünya
25 Temmuz 2022 Pazartesi

Anlaşmaları İsrail adına imzalayan Yad Vaşem Başkanı Dani Dayan, "Holokost’u anma, nefret ve antisemitizmle mücadelenin anahtarıdır. Arjantin, Holokost hakkında gençlerine ve gelecek nesillere anlamlı ve tarihsel olarak doğru bilgiler vermek ve aynı zamanda bu karanlık tarihteki olayların belgelerine sahip olmak adına doğru bir adım attı. Yad Vaşem ise, Arjantin Ulusal Arşivlerinin açılmasıyla Holokost'un çok yönlü unsurlarını ve anlamlarını daha derinden araştırabilecek" dedi.

Yahudi Haber Sendikası’nın (JNS) incelediği iş birliği anlaşmasına göre, Arjantin Genel Arşivi, Yad Vaşem temsilcilerinin araştırma araçlarına ve arşiv malzemelerine erişimini sağlayacak ve ilgili belgelerin tam metin kopyalanmasına izin verecek. Yad Vashem, çoğaltılan belgelerin dijital kopyalarını kendi arşivine yerleştirebilecek, kişisel, eğitim veya araştırma amacıyla kamuya açabilecek

Anlaşma, Arjantin İçişleri Bakanı Eduardo de Pedro'nun huzurunda imzalandı.

Yad Vaşem, 1953 yılında, Holokost'un sona ermesinden on yıldan kısa bir süre sonra kuruldu. O zamandan beri, dünyanın dört bir yanından ilgili arşiv belgelerini topluyor.

Yad Vaşem bugün, 222 milyon sayfadan fazla Holokost ile ilgili belgeye ev sahipliği yapıyor, araştırmacıların ve halkın kullanımına sunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün