Operanın Yıldızları Tarihi Yarımadada

Tuna SAYLAĞ Sanat
20 Temmuz 2022 Çarşamba

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’, 30 Temmuz’a kadar Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi ve AKM Tiyatro Sahnesi’nde sanatseverler ile buluşmaya devam edecek. Festival programında, dört büyük opera eseri ve bir konser yer alıyor. Açılış, 16 Temmuz’da ‘7 Tenor’ konseri ile gerçekleşti. 20 Temmuz’da, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Puccini’nin ünlü eseri ‘Tosca’da, dünyaca ünlü Romen soprano Angela Gheorghiu ‘Tosca’, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni tenor Murat Karahan ise ‘Cavaradossi’ rolünde sahnede olacak.

23’ünde, Antalya Devlet Opera ve Balesi ‘IV. Murat’ operası ile Osmanlı tarihinin fetihler dönemini, sarayın gizemli yaşamını ve henüz on bir yaşındayken Osmanlı Padişahı olan IV. Murat’ın yaşam öyküsünü sahneye taşıyacak. Üç perdelik operanın bestesi, orkestra şefi Okan Demiriş’e ait. 1623-1640 yıllarındaki Osmanlı İmparatorluğunu, saray yaşamını ve taht kavgalarını konu alan eserde ‘Sultan Murat’ rolünde Engin Suna, annesi ‘Kösem Sultan’ rolünde de Arzu Yaman yer alıyor.

Ünlü ‘Carmen’ operası, 27 Temmuz’da müzikseverlerle buluşacak. Georges Bizet'in en çok sahnelenen operalarının başında gelen ‘Carmen’, ünlü İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin prodüksiyonu ve İstanbul DOB baş koreografı Ayşem Sunal Savaşkurt’un koreografisi ile izlenebilecek. Ünlü Romen mezzo-soprano Ramona Zaharia’nın ‘Carmen’ rolü ile sahnede olacağı gecede, ‘Don Jose’yi Efe Kışlalı seslendirecek.

Kapanış, 30 Temmuz’da ‘Saraydan Kız Kaçırma’ Operası ile AKM Tiyatro Sahnesi’nde gerçekleşecek. Mozart’ın bu ölümsüz eseri, Caner Akın’ın rejisiyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Şef Zdravko Lazarov yönetiminde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasının sanatçılara eşlik edeceği temsilde, ünlü balet Tan Sağtürk eserin koreografisine imza attı. Eserde, ‘Belmonte’ rolünde Ufuk Toker, ‘Osmin’ rolünde Umut Tingür yer alacak.

***

Genç sanatçılar Taksim Sanat’ta

Taksim Metrosu’nun içinde konumlanan kültür sanat durağı Taksim Sanat, kariyerlerinin başında verdikleri eserlerle dikkat çeken genç sanatçıları ağırlıyor. Elli sanatçının farklı tarzlardan toplam yüz eseri, ‘Genç Buluşmalar’ sergisinde bir araya geliyor. Sanatçılar atık, iklim krizi, doğa, ölüm, yaşam, tamahkar, metamorfoz, iklim krizi, su, toplumsal ilişkiler, kadın ve şiddet konularındaki yorumlarını kendi perspektifleriyle anlatıyor. Galeride resim, yeni medya, heykel (metal, seramik, mermer, ahşap), dokuma, fotoğraf gibi farklı sanat dallarından seçkiler bulunuyor. Sergi, 14 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilir.

***

Hüsamettin Koçan’ın otobiyografik sergisi ‘Ayağımdaki Diken’

Atatürk Kültür Merkezi Galeri, ünlü sanatçı Hüsamettin Koçanın kişisel geçmişine derinlikli bir bakış sunan ‘Ayağımdaki Diken’, 28 Temmuz’a kadar sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. Ressam-Akademisyen Hüsamettin Koçan’ın 70’inci yaşı vesilesiyle hayata geçirdiği sergi, ilk kez 2017 yılında kurucusu olduğu Bayburt’un Bayraktar köyündeki Baksı Müzesinde yer aldı. Sergi göç olgusu, masal dünyası, değişim, tükenmeyen umutlar ve geleceğe başlama gibi temalara odaklanıyor. Koçan, 20 ve 27 Temmuz tarihlerinde AKM Galeri’de sanatseverlerle buluşacak. Sergide, çok yönlü hayatının öne çıkan masum, yalın ve kendine özgü deneyimlerini bir araya getiren Koçan, düzenlenen iki özel turda AKM ziyaretçilerine eşlik edecek. Ödüllü sanatçının ‘Ayağımdaki Diken’ kapsamında hayat bulan sanatsal üretimini ve ilham kaynaklarını kendisinden dinleme imkânına kavuşacak olan ziyaretçiler, sanatçının eserleri ve yaşamıyla ilgili eşsiz bilgiler edinecek. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün