Sınır güvenliği teknolojisi: Akıllı duvarlar

Sınır güvenliği, ülkelerin ulusal güvenlik kurumları içinde her geçen gün önemi artan en acil sorunlardan biri hâline geldi. Tartışmaya yol açan bir konu olmasına rağmen sınırların insanca güvenlik altına alınması gerektiği konusunda tüm dünya fikir birliğinde. Akıllı duvarların yapımı bu alana uygun insani bir çözüm olarak artık gündemde. Akıllı duvar; yasadışı giriş, kaçakçılık ve sınır boyunca tehditleri önlemek için kullanılan kameralar, tarayıcılar, sensörler ve radarlar gibi teknolojilerin kullanılması olarak açıklanabilir..

Ekonomi
20 Temmuz 2022 Çarşamba

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri bu konuda bir komite oluşturdu ve bu iş için 309 milyon dolarlık bir bütçeyi onayladı.

Uluslar sınırlarının güvenliğini sağlamanın yollarını ararken genellikle İsrail ile iş birliği yapmayı tercih ediyor. 2019 yılında, İsrailli bir savunma şirketinin ABD’deki bağlı kuruluşu olan Elbit Systems of America, radarlar ve monitörlerle donatılmış entegre sabit kuleler inşa ederek ABD’nin güneybatı sınırının yaklaşık 321 kilometrelik kısmının güvenliğini sağlamak için ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) birimiyle birlikte çalıştı. Ayrıca İsrail yapımı akıllı duvarlar, Frontex olarak da bilinen Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı yönetimi altında Avrupa Birliği (AB) içinde de konuşlandırıldı.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ve Fransız Airbus şirketi, deniz hava gözetleme hizmetleri için geçtiğimiz yıl 50 milyon Euro’luk ortak bir Frontex sözleşmesine imza attı. Elbit, aynı miktar ve benzer çözümler için başka bir Frontex sözleşmesi daha imzaladı.

İsrail’in en büyük savunma şirketlerinin yanı sıra akıllı duvar çözümlerinde uzmanlaşmış ve ulusal güvenlik alanında umut vadeden çok sayıda İsrailli genç-yenilikçi şirket de mevcut. Bunlardan iki tanesine dikkat çekiyor:

  • Oddetect: Videolu takip sistemlerine yönelik video analiz yazılımı şirketi. Bu yazılımla, anormal faaliyetler için otomatik ve otonom gerçek zamanlı alarmları devreye sokuyor. Makine öğrenmesi çözümleri kullanan Oddetect, büyük takip sistemlerinin her bir kamera için kuralları önceden belirlemesine gerek kalmadan ilgili canlı alarmları otomatik olarak almasını sağlıyor. ODDetech sistemi, alarmları otonom şekilde ürettiğinden otomatik olarak bir referans rutini oluşturuyor. Gerçek zamanlı video besleme, kesintisiz bir şekilde referans rutinle karşılaştırılıyor. Oddetect’in misyonu, takip kameralarını gerçek zamanlı alarmlar için otonom sensörlere dönüştürmek. Bu sayede gerçek zamanlı video takibinin kapasitesini de dönüştürmektedir.
  • Percepto: Kritik altyapı ve endüstriyel siteler için yerinde otonom drone çözümü. Percepto’nun otonom Sparrow dronları, günün her saatinde birden fazla görev gerçekleştirebiliyor. Güvenliği iyileştirmeyi, üretkenliği artırmayı ve güvenlik riskleri ile işletim maliyetlerini azaltmayı amaçlayan tüm büyük ölçekli operasyonlar için uygun bir ürün olarak dikkat çekiyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün