WEB´DEN SEÇMELER

•Tam da İsrail ile ilişkilerin normalleşme yoluna girdiği bir dönemde acaba birileri ülkemizdeki huzur ve barışı sabote etmek mi istiyor? Eğer öyle değilse bile hangi karanlık zihniyet 5 küçük çocuğu böylesi korkunç bir şeyi yapmaya yönlendirdi? Ülkemizde öteden beri belli kesimler tarafından pompalanan bir Yahudi düşmanlığı var maalesef ve eğer bu çocukların zihnine böylesi nefret tohumları ekildiyse çok vahim. Bu açık bir nefret suçudur. Ne dinimizde ne kültürümüzde hoş görülmesi, tolere edilmesi mümkün değildir. KÜBRA PAR - HABERTÜRK

İzak BARON Diğer
20 Temmuz 2022 Çarşamba
  • Bu Haftanın “Takılanlar”ı
  • BİRİNCİSİ “IRKÇI-FAŞİST” DİYE BÖĞÜRÜRKEN ÇIRILÇIPLAK ORTAYA SERDİĞİ GERÇEK IRKÇILIK! O YAHUDİ, YAHUDİ’NİN YANINDAKİ DE YAHUDİ! “YAHUDİYSE KÖTÜDÜR!” ANLAYIŞI, HİTLER’İN FALAN ERİŞTİĞİ BİR IRKÇILIK DÜZEYİYDİ. BİZİM DİNBAZLAR ONU AŞMIŞ. ONLAR İÇİN, “KÖTÜYSE YAHUDİDİR!”

Aşağıya aynen alacağım “yorum”, bizim Millî Düşünce Merkezi YouTube sitesinde, genç fikir adamımız Esad Kıraç’ın Türkçülük konulu bir videosuna geldi. Merak edenler videoyu şuradan (https://youtu.be/XknN7z6oYgU) izleyebilir. Şimdi yoruma buyurun:

“Türkçülük batıl bir inançdır ayrıca hilafeti bölmek için masonlar ve Yahudiler tarafından düzenlenen bir projedir devleti Ali’ye Osmaniye bölmek için çıkışmıştır ayrıca Türkçülük de itterak da teraki de selanik de kurulmuştur dünya tarihinde bir ilkdir bu siz öyle bir parti düşün ki merkezi payitaht da diyil ayrıca ne təsadüfdür ki ahalisi çoğunluğu Yahudiler dir sizce ve bu bir tesadüf mü ayrıca ne tuafdır ki Turancılık firni ilk defa ortaya atan Muhsin Tekinalp yani mohis kohel fıransız Yahudisi dir ayrıca Turancılık ın kitabını yazmış Yusuf akcura da babası tarafından Tatar annesi tarafından Yahudi dir ayrıca Hüseyin Nihal atsız bir Sırp milyetçisi dir sonra dan Türkçü olmuştur yani bir dönem dir alçak şamanist bir kafirdir din düşma dır ayrıca peygamber efendimize hakaret içerikli şiirleri vardır çoğu türk bile olmayan alçak Atalar ında peygamber efendimiz in önüne koymuştur ayrıca öldünde bile kendisini şaman usulü gömdürdü ve İsmail aspurhan da türk diyidir Yahudi asıllı dır Ziya Gökalp de türk diyidir Kürt dür ayrıca Kürtçü dür sonra dan Türkçü olmuştur yani dönmedir”

Post gerçeklik imalatı da asgari bir seviye gerektirir herhâlde. Yukarıdaki paragrafın yazarı (?) açıktır ki henüz hakkıyla okuryazar değil. Belki “Ali topu at.”ı okuyabildiği için önlüğüne kırmızı kurdele iliştirme düzeyinde. Şimdi, bu “yorumcu”nun yazmaya çalıştığı bu yalanları, kendisinin uydurması mümkün değil. Niçin ciddiye aldın diye sorarsanız işte bundandır. Bu kişi, bu kadar yalanı uyduracak seviyede değil, görüyorsunuz. Hangi medreseden feyz aldığı araştırmaya değer.

Onu bırakmadan önce iki noktaya dikkat çekmek isterim. Birincisi “ırkçı-faşist” diye böğürürken çırılçıplak ortaya serdiği gerçek ırkçılık! O Yahudi, Yahudi’nin yanındaki de Yahudi! “Yahudiyse kötüdür!” anlayışı, Hitler’in falan eriştiği bir ırkçılık düzeyiydi. Bizim dinbazlar onu aşmış. Onlar için, “Kötüyse Yahudidir!”. Mesela Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarının, sanayicilerimizin, gazetecilerimizin, yazarlarımızın çoğu Yahudidir. “Yahudi Darwin”i de gördüm. Bu açık ırkçılık ve bir nefret suçu; fakat o işlere bakan bir merci yok bizde herhâlde.

İskender Öksüz

https://www.karar.com/yazarlar/iskender-oksuz/dinbaz-irkcilik-1593550

 

  • BAZI ŞEYLERİ BİLMEK İÇİN ANLAŞILAN ARTIK KURU TARİH KİTAPLARINI DEĞİL, BU TİP TARİHİ HATIRATI DA BİLMEK GEREKİYOR. KÜÇÜK İNSANLARIN HAYATINA İNDİĞİMİZ TAKDİRDE ALMAN HOLOKOSTUNUN BAŞKA HİÇBİR ŞEYE BENZEMEDİĞİNİ DAHA İYİ ANLARIZ

Bugün ele alacağımız ikinci kitap, Selçuk Uygur’un tercümesiyle çıkan yazarı Eddie Jaku’nun “Dünyanın En Mutlu Adamı - Bir Auschwitz Mahkûmunun Umut Veren Yaşam Öyküsü” başlıklı eseri. Birinci Dünya Savaşı’nda Alman ordusu için çalışan babası gibi o da bir Alman Yahudisi olarak ülkesiyle iftihar ediyor; dünyanın en kültürlü ve eğitimli toplumunun parçası olduğuna inanıyordu. Ancak bu düşüncelerinin hepsi, Yahudi olduğu gerekçesiyle Nazi milisleri tarafından darp edilip tutuklanarak bir toplama kampına atılacağı 1938 Kasım’ında değişmiş. Bütün ailesini kamplarda kaybetmiş. Şüphesiz ki gençliğinden itibaren yaşadığı dehşet verici hayat, kitabın en çarpıcı yönleri. İkinci Dünya Savaşı sonrası Avustralya’ya göç etmiş ve 2021 yılında 100 yaşında orada ölmüş.

Kendi kültürünün hayata verdiği önem ve bütün sıkıntılarına rağmen mutlu bir hayat sürmesinin sırrını güzel örneklerle anlatmış. Şu ana kadar Avrupa ve Avrupa Yahudiliğinin İkinci Dünya Savaşı’ndaki dramını anlamak için en etkili kitap. Hayata kötümser bakmayan, onu seven, yaşamaktan mutlu olan (100 yaşını devirdiğine göre öyle) üstelik içine doğduğu Alman kültürü ve Almancayla büyük problemleri olmayan bir Yahudi’nin gözlemleri ve değerlendirmesinden daha önemlisi olamaz. Jaku kitabın önsözünde, “Bir asırdır hayattayım. Kötülüğün gözlerine bakmak nedir bilirim. İnsanın içindeki şerrin en fenasına, ölüm kamplarının dehşetlerine, Nazilerin beni ve tüm halkımı yok etme uğraşlarına şahitlik ettim. Ancak şimdi kendimi dünyanın en mutlu adamı olarak görüyorum” diyor.

Kitabın sayfaları karıştırdıkça doğduğu ülkeye hissi bağlılığını kaybettiğini görüyoruz. Devlete ve Alman milliyetçiliğine sadık Yahudilerin değiştiğini görüyor. Ben de buna Viyana’da şahit oldum. “1938’in 10 Kasım’ından itibaren Avusturyalı değilim” diyen Yahudi dostum Rudolf Karlburger’i hatırlıyorum. O tarih “Kristal Gece”ydi. Yahudilere ait ev, işyeri ve sinagoglara kanlı saldırıların yapıldığı gece... İnsanların toplama kamplarına (Konzentrationslager) gönderilmek için toplandığı gün...

Bazı şeyleri bilmek için anlaşılan artık kuru tarih kitaplarını değil, bu tip tarihi hatıratı da bilmek gerekiyor. Küçük insanların hayatına indiğimiz takdirde Alman holokostunun başka hiçbir şeye benzemediğini daha iyi anlarız. Sosyal bilimlerde ve hele tarihte en önemli şey, doğru mukayese için doğru malzemeyi bulmaktır.

İlber Ortaylı

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/hekimlerimiz-42098801

 

  • İSRAİL'İN ŞU ANDA YÜZDE 50-50 ORANINDA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA OLDUĞUNU KAYDEDEN KERSTEİN, MUHALEFET LİDERİ (ESKİ BAŞBAKAN) BİNYAMİN NETANYAHU'NUN MECLİS'TE 61 SANDALYEYİ SAĞLAYIP HÜKÜMETİ KURSA BİLE ÜLKENİN YARISININ ONDAN HOŞLANMAMAYA DEVAM EDECEĞİNİ; OLABİLECEK HER TÜRLÜ YASAL YOLLA ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞACAĞINI BELİRTTİ

İsrail el-Yevm (İsrail Hayom) gazetesi yazarlarından Benjamin Kerstein, konuya ilişkin makalesinde, gelecek seçimlerin "İsrail tarihinin en kötüsü" olacağını belirtti.

Mevcut hükümetin çökmesiyle birlikte İsrail'in üç buçuk senede beşinci seçime gideceğini aktaran Kerstein, bunun çok büyük meblağlara mal olacağını, son hükümet de dahil olmak üzere neredeyse hiç kimsenin bunu istemediğini kaydetti.

Kerstein, daha da kötüsünün, seçimlerin ülkeyi mevcut siyasi çıkmazdan çıkaracağına dair hiçbir belirtinin olmaması olduğunun altını çizdi.

İsrail'in şu anda yüzde 50-50 oranında bölünmüş durumda olduğunu kaydeden Kerstein, muhalefet lideri (eski Başbakan) Binyamin Netanyahu'nun Meclis'te 61 sandalyeyi sağlayıp hükümeti kursa bile ülkenin yarısının ondan hoşlanmamaya devam edeceğini; olabilecek her türlü yasal yolla önünü kesmeye çalışacağını belirtti.

Kerstein, bu durumun net çözümünün basit olduğunu; İsrailli politikacıların söylemlerini yumuşatmaları, muhaliflerini şeytan gibi göstermekten kaçınmaları, sivil kamusal söylemi artırmaları ve kötülükle değil de nezaketle belirlenmiş bir kampanya yürütmeye çalışmaları gerektiğini aktardı.

"Maalesef bu seçim turuna ilişkin az sayıdaki gerçeklerden birinin de bunun olmayacağı olduğu." ifadesini kullanan Kerstein, siyaset kurumunun, İsrail toplumunu parçalamak için uzun bir yol katettiğini; bunu bu sefer daha tutkulu ve canlı şekilde yapacaklarını yazdı.

Kerstein, tek kaybedenin yine İsrail halkı olacağını ifade etti.

Abdurrauf Arnaut

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israildeki-pes-pese-yapilan-parlamento-secimleri-siyasi-bir-krizin-isareti/2632960

 

  • İRAN, SURİYE’DE ÖNEMLİ BİR ASKERİ ALTYAPI OLUŞTURMUŞ DURUMDA VE BÖLGEYE KONUŞLANDIRDIĞI FÜZE VE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARIYLA İSRAİL İÇİN DOĞRUDAN BİR TEHDİT OLUŞTURABİLİR

İsrail’in Genelkurmay Başkanı Kohavi’nin yerine gelmesi beklenen Eyal Zamir son bir senedir ABD’de araştırmacı olarak Washington Enstitüsü’nde bulunuyor ve geçtiğimiz haftalarda 74 sayfalık bir rapor yayınladı. Başlığı “İran’ın Bölgesel Stratejisine Karşı Durmak”. Burada Zamir önemli uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar dikkate değer çünkü sadece İsrail’i değil, terörle mücadele eden bölge ülkelerini de ilgilendiriyor. Zira İran küresel terörün finansörlerinden birisi.

Zamir, İran’ın Suriye’deki oyunda son derece hırslı olduğunu bize gösteren önemli bir bilgi vermiş. Buna göre, İran, Suriye’de önemli bir askeri altyapı oluşturmuş durumda ve bölgeye konuşlandırdığı füze ve insansız hava araçlarıyla İsrail için doğrudan bir tehdit oluşturabilir. Bilindiği gibi İran kendisi doğrudan müdahale etmiyor ama desteklediği taşeron örgütlerle bu zamana kadar birçok terör eylemi gerçekleştirdi.

Zamir’in buna çözüm önerisi iki boyutlu. Birincisi, İran’ın yapabileceği saldırıları engelleyebilmek için daha evvel davranılması ve önde gelen İranlı askeri yetkililere karşı daha fazla sayıda suikast düzenlenmesi. Burada, ABD tarafından Bağdat’ta öldürülen Kasım Süleymani örneğini veriyor. Ayrıca İran’a ait uzun menzilli füzelerin, insansız hava araçlarının ve üslerin vurulmasını ve yok edilmesini de tavsiye ediyor.

Öte yandan, tabii bu iş suikastle ve silahlı mücadeleyle bitecek gibi gözükmüyor. Bunun bir de siyasal ayağı var. Bunun için ABD, İsrail, Körfez ülkeleri, Mısır, Ürdün, Katar, Umman, Sudan ve Fas’ın işbirliğinin kuvvetlendirilmesi gerekiyor. İran’ın tüm bu ülkeler için bölgesel bir tehdit olduğunu vurgulayan Zamir burada bir “Sünni-İsrail cephesi”nden bahsediyor ki bizim açımızdan çok önemli olduğunu düşünüyorum.

L. Deniz Ertuğ

https://www.politikyol.com/irana-kilic-cekmek/

 

  • EFENDİM MAHALLENİN ÇOCUKLARI TOP OYNUYORLARMIŞ DA, TOP KAÇMIŞ DA, MEZAR TAŞLARINI DA "OYUN AMAÇLI" KIRMIŞLAR...

Hasköy'deki Yahudi mezarlığında mezar taşlarını kırmışlar.

Tam 81 mezar taşı!

Boru değil, tam 81...

Bu kadarını, Prag'ı işgal eden Alman ordusu bile, SS'ler bile yapmamışlardı ünlü Prag Yahudi Mezarlığı'nda.

Efendim mahallenin çocukları top oynuyorlarmış da, top kaçmış da, mezar taşlarını da "oyun amaçlı" kırmışlar...

Peki ama üç değil beş değil seksen bir.

Beş çocuk gözaltına alındı, yaşları 11 ve 12.

Bunların kimden, nereden etkilendikleri mutlaka iyice araştırılmalıdır.

İnternette bunları kışkırtan alçaklar mı var, ortaya çıkarılmalıdır.

Bunlara para mı veriyorlar, dondurma mı alıyorlar?

Hafif ve basit bir konu değildir bu.

Geçiştirmeye kalkanın ileride başı çok ağrır.

Engin Ardıç

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ardic/2022/07/17/fasizm-ayaga-dustu

 

  • İRAN MESELESİNDE TEL AVİV'İN TAHRAN'A KARŞI ASKERİ SEÇENEK ISRARINA KARŞI BİDEN'IN DİPLOMATİK YOL VURGUSU İSRAİL NEZDİNDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

İsrail basınına göre Tel Aviv, Biden'ın ziyareti kapsamında ele alınan pek çok konudan memnun olurken, İran'ın nükleer meselesinde ise hayal kırıklığına uğradı.

İran meselesinde Tel Aviv'in Tahran'a karşı askeri seçenek ısrarına karşı Biden'ın diplomatik yol vurgusu İsrail nezdinde hayal kırıklığı yarattı.

Yediot Aharonot gazetesinde konuya dair bir yazı kaleme alan analist Ron Ben-Yishai, Biden'ın İsrail'in baskılarına rağmen nükleer konusunda diplomasi yerine askeri seçeneğin tercih edilmesine razı olmadığını belirtti.

Ben-Yishai, "Biden, ziyareti sırasında İsrail'in İran'ın nükleer bomba elde etmesi konusundaki endişelerine somut cevaplar sunmadı. Bunun yanı sıra Başbakan ile görüşmesinde Lapid'in istediği gibi diplomatik seçenek için nihai zaman da belirlemedi." ifadelerini kullandı.

Zeynep Hilal Karyağdı Duran  

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-bidenin-orta-dogu-ziyaretinde-iran-meselesinde-hayal-kirikligi-yasadi/2638771

 

  • YAHUDİLER NAZİLERLE Mİ SAVAŞIYORDU DA NAZİLER ONCA İNSANI GÖZ GÖRE GÖRE AKLA HAYALE GELMEZ YÖNTEMLERLE ÖLDÜRDÜLER? HİÇBİR GEREKÇE, HİÇBİR İZAH YOK. DÜMDÜZ APAÇIK BİR SOYKIRIM

İslamcıların çabucak Holokost meselesini geçip “Filistin davasına” bağlaması ve oradan Mavi Marmara’ya konuyu getirmeleri belki böyle bir bilinçaltının yansımasıdır. Sonuçta ölen kişi Müslüman değil. Önemli olan “bizimkiler” ölmesin. Bu bizimkilerin Türkiye’yi herhangi bir siyasi platformda desteklediklerini görmedik daha ama olsun. İnşallah ümmetimizin güzide bir parçası olan Filistinliler üçüncü binyılda bizi destekleyecek, Allah’tan ümit kesilmez.

Kimse de çıkıp demiyor ki Filistin-İsrail sorunu iki tarafı olan bir olgu. Holokost’la nasıl bir benzerliği var? En fazla İsrail Filistinlilere ölçüsüzce davranıyor veya bazı haklarını olması gerektiği gibi vermiyor diyebiliriz. Diyebiliriz de o zaman şu soruyu da sorun kendinize. Sen kendi ülkendeki baskıcı siyaseti eleştirdin mi ki kalkıp İsrail’e “Şunu yap, bunu yapma” diyorsun?  Tam bir tencere dibin kadar seninki benden kara durumu.

Ayrıca senelerdir İsrail’in yanlışlıkla vurduğu çakıltaşlarını bile saydınız da, Filistin yönetiminin öldürdüğü onca Filistinliyi niye anlatmıyorsunuz? Onları da İsrail öldürüyor herhalde. Filistinli bu adamların hiç mi bir hakkı hukuku yok? Bunlar insan değil mi?

...

Bu noktaya gelince, Holokost’a inanmayan, küçümseyen veya yok sayan “İslamcı arkadaşlara” da şu soruyu sorayım. Holokost böyle bir gerekçeyle bile savunulamayacak bir örnek, farkında mısınız? Yahudiler Nazilerle mi savaşıyordu da Naziler onca insanı göz göre göre akla hayale gelmez yöntemlerle öldürdüler? Hiçbir gerekçe, hiçbir izah yok. Dümdüz apaçık bir soykırım. Ama tanımak işinize gelmiyor. Biraz dürüst olsak dünya bambaşka bir yer olacak.

L. Deniz Ertuğ

https://www.politikyol.com/aglayin-srebrenitsaya/

 

  • TAM DA İSRAİL İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞME YOLUNA GİRDİĞİ BİR DÖNEMDE ACABA BİRİLERİ ÜLKEMİZDEKİ HUZUR VE BARIŞI SABOTE ETMEK Mİ İSTİYOR?

Dünün en üzücü haberi İstanbul Beyoğlu'ndaki Hasköy Mezarlığı'nda Yahudilere ait çok sayıda mezar taşının tahrip edilmesiydi.

Neyse ki Türkiye Hahambaşılığı Vakfı görüntüleri paylaşıp bu vandalizmin sorumlularının yakalanması çağrısı yapar yapmaz yetkili makamlar harekete geçti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklama yaparak saldırıyı kınadı. Faillerin gözaltına alındığını duyurdu.

“Bu tür provokatif saldırılarla birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara asla müsaade edilmeyecektir” dedi.

Dün İstanbul Valiliği de olaydan 11-12 yaş aralığındaki 5 çocuğun sorumlu olduğunu açıkladı.

Benim edindiğim bilgiye göre, ifade veren bir çocuk düşen toplarını almak için mezarlığa girdiklerini ve sonrasında oyun amaçlı mezarlık mermerlerini tahrip ettiklerini iddia etmiş. Toplamda 81 adet mezar çeşitli yerlerinden zarar görmüş.

İçişleri Bakanı Soylu’nun talimatıyla verilen hasarlar derhal onarılmaya başlanmış. Musevi Cemaati’ne de bilgi verilmiş.

Açıkçası 5 küçük çocuğun 81 adet mezar taşına zarar verecek kadar vahim bir eyleme girişmesi insanın aklına “Dışarıdan yönlendirilen bir provokasyon mu var?” sorusunu getiriyor.

Tam da İsrail ile ilişkilerin normalleşme yoluna girdiği bir dönemde acaba birileri ülkemizdeki huzur ve barışı sabote etmek mi istiyor?

Eğer öyle değilse bile hangi karanlık zihniyet 5 küçük çocuğu böylesi korkunç bir şeyi yapmaya yönlendirdi?

Ülkemizde öteden beri belli kesimler tarafından pompalanan bir Yahudi düşmanlığı var maalesef ve eğer bu çocukların zihnine böylesi nefret tohumları ekildiyse çok vahim.

Bu açık bir nefret suçudur. Ne dinimizde ne kültürümüzde hoş görülmesi, tolere edilmesi mümkün değildir.

İşin adli boyutunun yanı sıra toplumsal tarafının da üstüne gitmeliyiz. 

Kübra Par

https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/3477920-5-cocuga-mezar-tasi-kirdiran-karanlik

 

  • Takılan tweetler
  • Deniz Ertuğ@lunadenizertug

Şükürler olsun birileri antisemitizm konusunda harekete geçmiş. Gigi ve Bella Hadid'in babaları antisemit olduğu için insta'da yasaklamışlar. Kızlar da uyarı almış. Kızların da çok umurundaydı. Maksat popülerlik kazanmak yoksa Filistin de çok derdiydi Arap cicişlerin:p

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1546584001573523464

 

  • Deniz Ertuğ@lunadenizertug

Bugün yine bütün sözde hümanist arkadaşlar #Srebrenitsa 'yı anarlar ama iş Holokost'a veya Hamas'ın terör eylemleriyle kitlesel olarak öldürdüğü Yahudi sivillere gelince susarlar. Çünkü mesele tribünlere oynamak, insanlık değil. #SrebrenitsaKatliamı

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1546518542161428487

  • Deniz Ertuğ@lunadenizertug

#Srebrenitsa konusunda duyarsız değilim. O da bir soykırım ama asla Holokost'la kıyaslanamaz. Yahudiler Nazilerle mi savaşıyordu? İki örnek birbirinin aynı değilken de ikisini de anabiliriz problem yok. Sonuçta insanlık önemli. Fakat başka arkadaşlarda bunu göremiyorum.

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1546517047655518209

  • İsrail Türkiye'de@IsraelinTurkey

İsrail'de Kurban Bayramı'nın ilk günü coşkuyla geçti. Mescid-i Aksa'da 5.000'den fazla Müslüman bayram namazı kıldı.

#KurbanBayramı #EidAlAdha 📸Jamal Awad & Tomer Neuberg/FLASH90

https://twitter.com/IsraelinTurkey/status/1546076454923997185

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

BoJO İngiliz Siyasi Tarihi'ndeki en öne çıkan İsrail yanlısı siyasetçilerden birisi olarak anılacak.

-Örneğin Hamas'ı (askeri + siyasi) terör örgütü listesine aldırdı.

-Her zaman İsrail'in kendini savunma hakkını savundu.

Yahudiler/İsrail her neyse neden devirmeye uğraşsın 😆

https://twitter.com/gcinkara/status/1545504136480931840

 

  • ishak ibrahimzadeh@ishak5723

Birileri mezarlığa saldırsın  … birileri antisemitizmi körüklesin !!!

Shabbat Shal🕊m !

https://twitter.com/ishak5723/status/1547828361396752384

  • Deniz Ertuğ@lunadenizertug

364 gün antisemitizm üzerine tek kelime etmezler, bugün akıllarına geldi.

@tyahuditoplumu'na geçmiş olsun mesajları yağdırıp yılın geri kalan kısmında keyfine bakan yurdum aydınları 🤪

https://twitter.com/lunadenizertug/status/1547944848182759427

  • Haliç Postası@HalicPostasi

#Yahudi türbesini bekleyen #Müslüman!

Türbedar, İsa Çavuş adlı sıradan Müslüman yurttaş. Türbede yatan ise Osmanlı döneminin ünlü bankerlerinden olan ve 1873'te vefat eden Avram Kamondo.

Yıl 1930, Kamondo Anıt Mezarı'nın 'bir biçimde' korunduğu, hatta ziyaret edildiği yıllar..

1940 yılına ait fotoğrafta #Hasköy sırtları gayet sakin, civar kırsal nitelikte görülüyor. Kamondo Anıt Mezarı ise henüz betonlaşmamış bu sakin bölgede özel yapısı ve sağlam durumuyla hemen fark ediliyor. Etraftaki Yahudi Mezarlığı da henüz köprü ve çevre yoluna kurban edilmemiş!

1970'lerin başında Boğaziçi ve #Haliç Köprüsü ile çevre yolu bağlantıları yapılırken buradaki mezarlıkların bir bölümü ortadan kaldırılmıştı. Kamondo Anıt Mezarı ise o tarihlerden itibaren kaderine terk edildi ve unutuldu. Öyle ki 1990'larda yapının kilise olduğu sanılıyordu.

2000'li yıllarla birlikte anıt mezar için çeşitli projeler öneriliyordu. Bunlardan biri, 2008'de Beyoğlu Belediyesi desteğiyle gerçekleşen restorasyondu. Yapı o yıllarda içler acısı durumdaydı. Proje çalışmasıyla bir nebze olsun anıt eserin 'eli yüzü' açıldı, çevresi düzenlendi.

Yapı yok olmaktan kurtarıldı ama çevresi hep ihmal edilen, çöp yığınlarıyla dolu bir alan olarak kaldı. Etrafındaki Yahudi Mezarlığı da bakımsız.

Kamondo Anıt Mezarı, bugün bile tarihsel niteliği ve metfunun ilginç hikayesiyle değil, metruk ve yapayalnız haliyle dikkat çekiyor.

https://twitter.com/HalicPostasi/status/1548013288012689408

  • Haliç Postası@HalicPostasi

Hasköy Yahudi Mezarlığı'na saldıranlar aslında bir semtin tüm geçmişine saldırıyorlar. Fakat ne kadar saldırsalar da, #Yahudi izlerini ne kadar yok etmeye çalışsalar da, hiçbir şey bu kadim semtin tarihsel gerçeğini değiştiremez!

Yeniden ve inadına #Hasköy

https://twitter.com/HalicPostasi/status/1547958826007007235

  • ishak ibrahimzadeh@ishak5723

Sayın Diler selamlar,

Yazınızı dikkatle okudum, özellikle Aşkenaz sinagogu Ravımız Mendy Chitrik ile ilgili kısmında yanlış bilgilendirildiğinizi görüyorum.

Rav Mendy toplumunuzun ve Hahambaşılığımız bir parçası ve değeridir.

Saygılarımla,

https://www.takvim.com.tr/yazarlar/ergundiler/2022/07/06/kumar-boz

https://twitter.com/ishak5723/status/1544591376582582274

 

  • Rendy Wicaksana@reendywise

Son çalışmamdan bazı kareler, Müslüman nüfuslu bir Endonezya'da küçük bir Yahudi topluluğunun nasıl yaşadığını anlatan bir hikaye.

 “Yahudi di Manado: Kami Hanya Ingin Teruskan Tradisi” hikayesine bağlantı

https://www.vidio.com/watch/7080125-yahudi-di-indonesia-kami-tidak-cari-pengikut-hanya-pertahankan-tradisi

https://twitter.com/reendywise/status/1542904008566013953

 

  • önder kaya istanbul gezgini@onderkayaistan1

Hasköy Alliance İsrailit okulu binası. Yahudi modernleşmesinde önemli roller oynayan Alliance okullarının ilk numunelerinden biri Osmanlı topraklarında Hasköy'de açıldı. Bina bir dönem Barınyurt yani Yahudi cemaati yaşlılar evi olarak kullanıldı. Kısa süre öncesine kadar da Kadir Has Üniversitesi öğrenci yurduydu. Hasköy'ün kadim ve tarihi yapılarından biri.

Şuan kiralık otel olmayı bekliyor muhtemelen.

https://twitter.com/onderkayaistan1/status/1548230386836115463

  • Hakan Özaydınlık@hozaydinlik

Edirne Yahudi mezarlığı... Üzerine onlarca bina dikildi ve artık birkaç mezar taşı dışında varlığından eser yok. Halbuki mezarlıklar bir kentin yazılı tarihidir. Edirne'nin tarih yapraklarından bir kaçı eksik o yüzden... Tarihe ve Edirneli Yahudilere bir özür borcumuz var.

https://twitter.com/hozaydinlik/status/1548601167764135939

  • Geliboluda@geliboluda

SARMAŞIKLI MEVKİİNDE BULUNAN MUSEVİ MEZARLIKLARI TEMİZLENDİ

GELİBOLUDA - Geliboluda Sarmaşıklı mevkiinde bulunan Musevi mezarlıkları,Gelibolu Belediyesi ekiplerince temizlendi. Mezarlıklar çevresinde düzenleme ve temizlik…

https://twitter.com/geliboluda/status/1547878782152757251

 

  • Ağa Takılanlar Öneriyor”

 

  • Türkiye'den Yahudi Olimpiyatları kararı – Rafael Sadi

https://www.odatv4.com/spor/turkiye-den-yahudi-olimpiyatlari-karari-244223

 

  • İsrail’de ilk kez İsrail Parlamentosu Knesset'e girmeye hazırlanan Türk Suzi Özsinay Aranya Odatv’ye konuştu – Rafael Sadi

https://www.odatv4.com/makale/israil-de-ilk-kez-israil-parlamentosu-knesset-e-girmeye-hazirlanan-turk-suzi-ozsinay-aranya-odatv-ye-konustu-244192

 

  • İsrail'de neler oluyor... Gizli görüşmeler ortaya çıktı – Rafael Sadi

https://www.odatv4.com/analiz/israil-de-neler-oluyor-gizli-gorusmeler-ortaya-cikti-243787

 

  • İsrail'de haritada olmayan küçük bir Arap köyü imkansızı başardı: Maccabi Bnei Reineh Premier – Gürer Mut

https://www.hurriyet.com.tr/sporarena/israilde-bulunan-kucuk-bir-arap-koyu-imkansizi-basardi-kulturleri-birlestiren-maccabi-bnei-reineh-premier-lig-de-42096877

 

  • Spinoza’nın düşünceleri ve mirası-1 ve 2  - Turan Argun Sezer      

https://www.politikyol.com/spinozanin-dusunceleri-ve-mirasi-1/

https://www.politikyol.com/spinozanin-dusunceleri-ve-mirasi-2/

 

  • “İsrail’de hiç kanser vakası yok!” – İsmail Çağılcı

İsrail’in tıp ve özellikle de genetik biliminde dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğu biliniyor. Bu durum, sıklıkla çeşitli komplo teorilerine de yol açıyor. Bazıları doğru olan bu teoriler içinden, başlıkta da görüldüğü üzere, vakıayla hiç alakası bulunmayan ve kolayca yanlışlığı ispatlanabilecek olanlar da çıkıyor.

https://www.gzt.com/mecra/israilde-hic-kanser-vakasi-yok-3344976

  • Edirnekapı Şehitliği’ne kabul edilip gömülen tek gayrimüslim kimdir? İşte Türkiye'de yaptığı eserler

https://www.aydinlik.com.tr/fotogaleri/istanbul-edirnekapi-sehitliginde-yatan-alman-yahudi-mimar-bruno-taut-mustafa-kemal-ataturk-icin-katafalk-yapti-325629

 

 

  • Fesih kararının akla getirdiği soru: Ankara-Tel Aviv ilişkileri tekrar bozulur mu? – Abdülhakim Günaydın – (Oğuz Çelikkol, Karel Valansi, Rafael Sadi)

 

https://www.indyturk.com/node/525321/haber/fesih-karar%C4%B1n%C4%B1n-akla-getirdi%C4%9Fi-soru-ankara-tel-aviv-ili%C5%9Fkileri-tekrar-bozulur-mu

 

 

 

  • Ufuk Uras'tan olay Ephraim Elrom paylaşımı: Tepkiler üzerine sosyal medyadan çekildiğini açıkladı

 

17 Mayıs 1971’de dönemin İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom, Ulaş Bardakçı, Hüseyin Cevahir, Mahir Çayan, Necmi Demir, Oktay Etiman ve Ziya Yılmaz'ın kurucusu olduğu Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) tarafından kaçırılmıştı. Mahir Çayan ve yoldaşları, Elrom’un serbest bırakılması karşılığında hapiste bulunan devrimcilerin serbest bırakılmasını talep etmişti. İstekleri yerine getirilmemesi üzerine Elrom 22 Mayıs 1971’de öldürülmüştü.

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/ufuk-urastan-olay-ephraim-elrom-paylasimi-tepkiler-uzerine-sosyal-medyadan-cekildigini-acikladi-1956845

 

 

 

  • İsrail - Suudi Arabistan yakınlaşması: "Bu çocuğun adı konacak!"

 

Cohen Yanarocak, TC eski dışişleri bakanı Yaşar Yakış ile Artı TV'de Ezo Özer'e konuk oldu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fkvBCwMasqY

 

 

 

  • Biden Orta Doğu turunda: İsrail’den Suudi Arabistan’a, beklentiler ve gerçekler – Fehim Taştekin

 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-62134208

 

 

 

  • İsrail-Türkiye KEK sonbaharda toplanacak – Maruf Buzcugil

 

İsrail'in Ankara Maslahatgüzarı İrit Lillian, iki ülke ilişkilerinde daha iyi bir geleceğe giden yolda ilk görevin ekonomik bağların güçlendirilmesi olması gerektiğini söyledi. Lillian, “İsrail ve Türkiye, ikili ilişkilerini onarmak, sağlam ve sürdürülebilir ilişkiler noktasında gerekli ortamı yaratmak için çaba harcıyorlar. Türkiye-İsrail Karma Ekonomik Komitesi sonbaharda toplanacak” dedi.

 

https://www.dunya.com/gundem/israil-turkiye-kek-sonbaharda-toplanacak-haberi-663826

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün