Moskova eski Hahambaşı Goldschmidt: “Yahudi göçünün engellenmesinden endişeliyim”

Dünya
20 Temmuz 2022 Çarşamba

Pinchas Goldschmidt kısa bir süre öncesine kadar Moskova Baş Hahamı olarak görev yapıyordu.  Eski Baş Haham, Rusya'nın Soğuk Savaş dönemindeki Sovyet politikasına dönmesi durumunda Yahudilerin ülkeden gitmelerine engel olacak adımlar atmasından endişe duyduğunu belirtti. İsrail'in Channel 12 kanalına verdiği röportajda “Bugünlerde insanlarda Demir Perde'nin tamamiyle kapanacağı ve Rusya'dan gitmenin imkansız olacağıyla ilgili endişe var” dedi.

Sovyetler Birliği Soğuk Savaş döneminde, Demir Perde olarak da bilinen Batı'dan ayrılma politikası izlemişti.

Soğuk Savaş zamanı özellikle 1960'ların sonlarında devlet birçok Yahudi'nin İsrail ya da ABD'ye göç etmesini engellemiş, ancak bu yasak zamanla hafifletilmişti. Yahudi Ajansı’nın Rus devleti tarafından fazla sevilmediğini belirtti. Moskova’nın, ekonomik ve akademik katlılarından dolayı 'Yahudilerin ülkede kalmalarını istediğini' dile geteirdi.

Rrakamlara göre, Ukrayna'nın işgalinden bu yana yaklaşık 17 bin Rus Yahudisi İsrail'e göç etti. Yahudi Ajansı’nın açıklamasına göre Rus yetkilileri kurumun ülkedeki ofislerinden ayın başında bazı zor taleplerde bulununca kurumun faaliyetlerini devam ettirmesini zorlaştı.

1993’ten beri Moskova'nın baş hahamı görevini yürütmekte olan Goldschmidt, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden iki hafta sonra, savaşı destekleme baskılarını reddederek, ülkeyi terk etti ve ailesiyle İsrail'e taşındı. Goldschmidt röportajında “Sadece bir valizle gittik” dedi. Geçen ay görevine yeniden seçilmiş olmasına rağmen kontratını sonlandırmaya ve ülkeden ayrılmaya karar verdi, çünkü Rus işgaline karşı tutumunun Moskova Yahudilerine tehlike teşkil edeceğini düşündü.

Goldschmidt Channel 12 röportajında, “Cemaatte bazıları üzüldüklerini söyledi; bazıları da anlayışla karşıladı” dedi ve birçok ailenin onunla İsrail'e geldiğini ekledi. Avrupalı Yahudiler Konferansı komite başkanı olarak Goldschmidt Ukrayna'dan kaçan Yahudi mültecilere yardımcı olacak bir vakıf kurdu.

Goldschmidt'in geçmişte Rus devletiyle inişli çıkışlı bir ilişkisi oldu.

İsviçre doğmlu Ortodoks hahamın 2005 senesinde aniden Rusya'ya girmesi yasaklanmış ve ancak haftalar sonra girişine izin verilmişti. Yetkililer şimdiye kadar olayla ilgili hiçbir açıklama yapmamış olsalar da bazıları durumun 'ulusal güvenlik'ten kaynaklandığını belirtmişti.

Aralarında ülkenin hahambaşısı Berel Lazar'ın ve sözcüsü Boruch Gorin'in de bulunduğu ülkenin önde gelen diğer hahamları Rusya'da kaldı. Lazar ve Gorin, Habad’a bağlı 'Rusya Yahudi Cemaatleri' grubunun üyeleri. Bu grup Rusya Başkanı Putin ile uzun yıllardır iyi ilişkiler sürdürüyor. Grup, 2000'lerin başında, Rus devletinden aldığı fon yardımıyla Rusya'daki tüm Yahudi organizasyonları üstünde nüfuz sahibi oldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün