Biden: "İki devletli çözümü destekliyorum"

Biden, Filistinlilerin günlük yaşamını iyileştirmeye destek olmak için Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı´na (UNRWA) 200 milyon dolar ek yardım vaadinde bulundu.

Dünya
20 Temmuz 2022 Çarşamba

Amerika Başkanı Joe Biden geçtiğimiz cuma Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la Betlehem'de düzenlediği ortak basın toplantısında, 1967 öncesindeki sınırlara dayalı ve karşılıklı toprak değişimi içeren iki devletli çözüm için destek sözü verdi.
Biden Abbas'ın tek taraflı olarak bir Filistin devletini tanıma isteğini kabul etmezken, kalıcı toprakları olan 'gelecekteki bir Filistin devletinden' bahsetti.
Biden açıklamasında, "1967 sınırları çerçevesinde karşılıklı anlaşılmış toprak değişimli iki devlet, Filistinliler kadar İsrailliler için de eşit güvenlik, refah, özgürlük ve demokrasiye ulaşmak için en iyi yol olmaya devam ediyor. Filistin halkı kendi özgür, bağımsız, olası ve kalıcı devletini hak ediyor" ifadelerinde bulundu.
Biden, buna rağmen ortamın "henüz müzakerelere başlamak için olgun olmadığını" belirtti.
Biden'ın ifadeleri, barış görüşmelerinin yeniden başlatılması ve başkenti doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin tek taraflı olarak tanınmasını içeren Filistin taleplerinin oldukça gerisinde kaldı.
Fakat konuşması, 2017'deki Betlehem ziyaretindeki söyleminde 'iki devlet' ifadelerini hiç kullanmayan selefi Donald Trump'ınkinden belirgin bir şekilde farklıydı.
Biden, 1993 Oslo Anlaşmalarından beri kendinden önceki başkanların yaptığının tersine İsrail-Filistin barış sürecini geliştirmedi. Trump ise aksine İsrail ve Filistinlilerle sonuçlandırmayı planladığı 'Yüzyılın Anlaşmasından' bahsetmişti.
Trump'ın 2020'de açıkladığı barış planı iki devleti tanıyor fakat 1967 öncesi sınırları dikkate almıyordu. Bu plandaki anlaşma Batı Şeria'nın yüzde 30'unu İsrail'e ve Kudüs'ün doğusunun sadece küçük bir bölümünü Filistin'e veriyordu.
Biden geçtiğimiz cuma Betlehem'de, Obama yönetiminde de geçerli politika olan 1967 öncesi sınırlara dayanan iki devlet fikrini yeniden masaya koydu.
Günün erken saatlerinde Biden, yanında herhangi bir İsrailli yetkili olmadan ve üzerinde İsrail bayrağı bulunmayan bir zırhlı araçla Kudüs’ün doğusundaki bir hastaneyi ziyaret ettiğinde belirgin bir rahatsızlığa sebep olmuştu. Bir ABD başkanı tarafından Eski Şehir dışındaki Kudüs’ün doğusundaki bir mekana düzenlenen bu ilk ziyaret, İsrail'deki sağ görüşlü partiler tarafından Doğu Kudüs'ün gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olarak kabul edilmesi yönünde bir işaret olarak algılandı.
Birkaç saat sonra Beyaz Saray tarafından yayınlanan bildiride, Biden'ın Abbas ile görüşmesinde Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığının altını çizdiği açıklandı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu ve Kudüs'teki özgürlüğün belirli sınırlarının İsrailliler ve Filistinliler arasında nihai durum görüşmeleri yoluyla çözülmesi gerekliliğinin ABD'nin politikası olmaya devam ettiği konularında Amerika'nın tutumunu yineledi," dendi.
Açıklamada ek olarak, "Başkan ayrıca Ürdün Haşimi Krallığı'nın koruyucu olarak kritik rolünü kabul ederek, Kudüs'teki kutsal mekanlardaki tarihi statükonun korunması gerekliliğini yineledi," ifadeleri bulundu.
Buna rağmen Biden, Betlehem'deki halka açık konuşmalarında, Kudüs'ün kutsal mekanlarındaki statükonun korunmasının gerekliliğinden bahsederken, Kudüs'ün 'hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin ulusal vizyonlarının' merkezi olduğunu belirtmişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün