Fütürist Alphan Manas: ´´2050´lerde dünya sınırsız enerjiye kavuşacak!´´

Türkiye Fütüristler Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas, 21. yüzyılın geri kalanında dünyada ve Türkiye´de bizleri bekleyen gelişmeleri ve bu konudaki öngörülerini paylaştı.

Doret HABİB Söyleşi
20 Temmuz 2022 Çarşamba

Türkiye Fütüristler Derneğinin Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas, ‘Seri ve İnovatif Girişimci’ olarak anılan çok özel bir isim. Türkiye’nin dünya çapında tanınan sayılı fütüristlerinden olan Manas, Deniz Taksi, İddaa ve Bilyoner gibi pek çok vizyoner markanın fikir babası ve girişimcisi. Halen Metaverse Union Yönetim Kurulu Başkanı olan Manas, ondan fazla sektörde, toplam 45 şirket ve 60‘dan fazla kişiyle ortaklık kurdu. Ayrıca, Türkiye'de ve yurtdışında beş start-up şirkete yatırım yaptı. En az 20 şirket birleşmesi/evliliği görüşmesini bizzat yürüttü. Alphan Manas’ın kurduğu veya murahhas azası olarak bizzat iş modellerini oluşturduğu şirketlerin değerleri 1 milyar USD‘ye ulaşırken, yıllık ciroları toplam 9 milyar USD’yi geçmiş durumda… İş dünyasında imza attığı bu başarılarla birlikte yakın ve uzak geleceğe dair araştırmaları ve öngörüleriyle de geleceğin dünyasını gözler önüne süren Manas, bu anlamda yurtiçi ve yurtdışında iş ve siyaset dünyası tarafından yakından takip edilen bir isim.

Fütürist Alphan Manas, bizler için de dünyanın ve Türkiye’nin geleceğini masaya yatırdı. Manas’a göre, yakın zamanda insan beyninin sırları çözülecek; beş yıl gibi kısa bir sürede ülkeler arasındaki dil engeli ortadan kalkacak; 2030 yılı Türkiye için bir dönüm noktası olurken, 2050 yılına gelindiğinde ise dünya sonsuz bir enerji kaynağına sahip olarak enerji sorununu kökten çözecek!

Füzyon enerjisi ile Mars'ta bile sonsuz enerji üreteceğiz!

Dünyanın gelecekte enerji kaynağı sıkıntısı yaşamayacağını belirten Alphan Manas, bu noktada temiz, radyoaktif madde oluşturmayan ve sınırsız enerji üretme potansiyeli taşıyan füzyon enerjisine dikkat çekiyor. Füzyonun düşük maliyetli ama bir o kadar da sınırsız bir yakıt kaynağı olduğunu vurgulayan Manas, “Güneşin de enerji kaynağı olan füzyon sayesinde, çok düşük bir radyoaktif maddeyle çok yüksek bir enerji elde edilebiliyor. Ancak füzyon, doğada çok kısa sürede yok oluyor ve şu anda çok az kullanabiliyor. Bunu elde edebilmemiz için 80 milyon derece gibi yüksek sıcaklıklara çıkmamız gerekiyor. Çinliler 10 Ocak 2002’de 17 dakika süreyle 85 milyon dereceye çıkabildiler. Ancak bu sıcaklığın kontrolü için saniyede binlerce data alınması şart. Bunu yapabilecek tek şey ise kuantum bilgisayarlar. Dolayısıyla kuantum bilgisayarların gelişmesiyle beraber füzyon enerji hayata geçecek. 2045’te bu işin ticarileşeceğini düşünüyorum ve 2045-2050’ye geldiğimizde artık dünyada enerji sorunu diye bir şey kalmayacak. Sonsuz enerjiye doğru gidiyoruz! Hatta gün gelecek biz bu füzyon enerjisini alıp Mars'a götüreceğiz ve sonsuz enerji üreteceğiz. Dünya dışı gezegenlerde manyetik alan oluşturup, atmosfer oluşmasını ve yerçekimini sağlayacağız. Tüm bunlar elbette çok kısa zamanda olabilecek şeyler değil ancak hepsi kuantum bilgisayar, füzyondaki gelişmelere bağlı olarak gelişecek. Şu anda füzyon enerji geliştirme konusunda en önde gidenler ise dediğim gibi Çinliler” diye konuşuyor.

Bu noktada nükleer enerjiyle ilgili de görüşlerini aldığımız Alphan Manas, “Avrupa Birliği'nde özellikle Fransa, enerjisinin yüzde 70’ini nükleerden ürettiği için nükleeri diğer ülkeler üzerinde ‘baskı uygulayarak’ yeşil enerji statüsüne sokmaya çalışıyor. Avrupa’da durum böyleyken Türkiye de nükleer enerjiye yatırım yaptı. Bir nükleer santral altı yılda ancak kurulabiliyor. Bizde finansman probleminden dolayı bu süre dokuz yıla çıkacak. Yani ancak 2030’da nükleer enerji santrali devreye girecek. Devlet 15 yıl süreyle yani 2045’e kadar 15 sent üzerinden satın alma garantisi verdi. Bugünün parasıyla 2,2 TL ve bugün en pahalı elektrik 1,8 TL’ye satılıyor. Bu doğru bir yatırım mı? Vizyon mu değil mi? Siz karar verin” yorumunu yapıyor.

Fotoğraf: Albert Benardete

“İnsan beyninin sırları çok yakın zamanda çözülecek!”

Alphan Manas’a göre, geleceğimizin kilit noktası ise kuantum bilgisayarlar olacak. Kuantum bilgisayarların günümüzde kullandığımız bilgisayarlardan farkının hızı olduğunu kaydeden Manas, “Şu anda bir bilgisayarın 10 bin yılda yaptığı işlemi, bu bilgisayar 200 saniyede yapabiliyor. 1946 yılında Eniac bilgisayar, o zamanın teknolojisiyle saniyede 5 bin işlem yapıyorken, 70 yıl sonra IBM, saniyede 200 katrilyon işlem yapan bir süper bilgisayar çıkardı. Google, 2020’de kuantum bilgisayarı duyurdu. IBM'in 200 katrilyon işlem yapan bilgisayarının 10 bin yılda yaptığını, Google'ın duyurduğu kuantum bilgisayar 2-3 saniyede yapmaya başladı. Sadece bir yıl sonra yani 2021’de ise Çinlilerin geliştirdiği kuantum bilgisayar, Google'ın bilgisayarından 1 milyon kat daha fazla hıza ulaştı! Bu IBM’in bilgisayarından 10 milyon kat daha hızlı demek. Hızların nasıl büyüdüğüne bakar mısınız?” diyerek bu alandaki gelişme potansiyelini gözler önüne seriyor.

Manas, kuantum bilgisayarların hızına baktığımızda insan beyninin sırlarının da çok yakın zamanda çözülebileceğini öngörüyor: “Farelerin beyin işleyişiyle ilgili çok önemli bir çalışmaya imza atıldı. MIT'de araştırmacılar farelerin nöronlarını manipüle etmeyi başardılar ve onlara sahte anılar yaşattılar. Bu Metaverse demektir. Yani Metaverse’in gelmesiyle beraber biz de böyle deneyimler yaşayacağız. Beyni ve nöronları simüle ettiğimiz için sanal olarak deneyimlediğimiz her şey, gerçeğin bir simülasyonu olacak ve beş duyu organımızı aktive edecek. Örneğin kokuları ve tatları alacağız, soğuğu hissedeceğiz. Kuantum bilgisayarların hızlanma yapısına baktığımızda, 2030’un bu konuda çok önemli bir dönüm noktası olduğunu görüyorum.”

“5 yıl içerisinde ülkeler arası dil problemi ortadan kalkacak”

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, dünyadaki temel problemin ise kontrolsüz nüfus artışı olacağına dikkat çeken Alphan Manas, dünya nüfusunun pik noktasına 2100 yılında ulaşacağı tahmin edilse de o yıla gelmeden önlem alınarak planlama yapılmasının önemini vurguluyor. Nüfus anlamında özellikle Afrika'da Uganda gibi çok hızlı ve kontrolsüzce büyüyen ülkeler olduğunu aktaran Manas, bu ülkelerdeki nüfus artışının durdurulmadığı takdirde, insanoğlunun açlık ve eğitim gibi pek çok konuda sorunlar yaşayacağını kaydediyor. Ülkelerdeki genç ve yaşlı nüfus dengesizliklerini ortadan kaldırmamız gerektiğine değinen Manas, “Gelecekte bu anlamda insan transferi yapan ülkelerin sayısı da artacak. Giderek yaş ortalaması yükselen Almanya veya Japonya gibi ülkeler başka ülkelerden insan transfer edecekler. Zaten beş yıl içerisinde ilerleyen teknoloji sayesinde ülkeler arası dil problemleri de ortadan kalkacak. Çok basit bir cihazla ben Japonca konuşabileceğim gibi, bir Japon da bana Türkçe cevap verebilir hale gelecek. Böylece dilini bilmediğimiz bir ülkenin vatandaşıyla rahatlıkla iletişim kurabileceğiz. Aramızdaki fark sadece kültürel olacak. Yani ben bir Japon’un yaptığın esprileri anlamasam da benden ne istediğini anlayabiliyor olacağım” diye konuşuyor.

“2030 yılı Türkiye için ilk dönüm noktası!”

Alphan Manas’ın öngörülerine göre, dünya global olarak değişip dönüşürken, Türkiye de yakın tarihte önemli dönüm noktaları yaşayacak. Ülkemizin kaderini belirleyecek değişimde yönetim vizyonu da önemli rol oynayacak: “2030, değişimin başladığı yıl olacak. 2050 yılı ise net olarak sıfır noktası diyebiliriz. Yani her şeyin yeniden dizayn edildiği bir döneme adım atacağız. Yaptığımız her işte karbon ayak izimizi azaltmaya odaklandığımız, karbonun vergisinin bile alınacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Bunun dışında Kripto varlıklar iyice hayatımıza girecek, Metaverse’le beraber yaşamımız muazzam bir şekilde değişecek. İşte bu vizyonu görebilen ve o vizyonla ilgili hareket edebilen yönetimlerin olması durumunda Türkiye'nin bu yarışta geri kalmayacağını düşünüyorum. Buna şöyle örnekle destek vereyim; Metaverse Derneğini kurduk. Üyelerimizin çoğunun fon bulabilmek adına Amerika'da da şirketleri var. Yani hepimiz start çizgisinde sıralanmış durumdayız. Kimse bu gelecek vizyonu yarışına bir diğerinden önde başlamıyor.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün